Pienoismallit.net

Fiat BR.20M

Tässä onkin jo kolmas mallini Regia Aeronautica -ryhmärakenteluun. Kyseessä on kaksimoottorinen keskiraskas pommittaja Fiat BR.20M "Cicogna".

Malli on rakennettu Italerin uudelleen julkaistusta "Vintage Collection" -sarjasta. Valumuotit ovat alkuperäiset vuodelta 1972, ja kaikki muukin on rakennussarjassa kopioitu noilta ajoilta, jopa laatikon kannessa lukee valmistajana "Italaerei". Rakennus- ja maalausohjeet sekä siirtokuvat ovat vaatimattomat; kaikki retrohengessä suoraan 70-luvulta. Mallissa on kohoniittirivit ja se on valettu ällöttävän väriseen keltaiseen muoviin. Osien yhteensopivuudessa on myös toivomisen varaa. Lasiosat ovat paksut ja hivenen sameat.

Huonoista ohjeista huolimatta malli oli helppo rakentaa. Runkopuolikkaiden saumaa joutui huonosta yhteensopivuudesta johtuen hiomaan ja kittaamaa aikalailla, joten kohoniitit puuttuu paikoin.

Olen aiemmin käyttänyt näitä italialaiscamoja maalatessa Tamiya akryylimaaleja. Ruisku on jatkuvasti tukkeutunut maalaustyön kestäessä tunteja. Tässä mallissa kokeilin ensimmäistä Tamiyan emalimaaleja, jotka ohensin Tikkurilan ruiskuohenteella. Maalaustyö oli mielestäni paljon miellyttävämpi näillä. Maalia pystyi ohentamaan reilusti, mutta se kuitenkin peitti hyvin, eikä ruiskukaan tukkeutunut. Ohenne toki hieman tuoksahtaa. Alumiinimaalit ovat Alcladin.

Maalin päälle vedin Johnsonin vahan ja siirtokuvat asettui Micro-Solilla. Litkutus öljyvärillä. Vanhennuksiin käytin Tamiyan Weather settejä ja Smokea. Lopuksi pintaan Revellin mattalakka ja kankaisiin ohjainpintoihin hivenen satiinilakkaa antamaan kiiltoa. Antennilanka, langat rungosta siipiin sekä siivekkeiden ohjausvaijerit ovat EZ-linea.

Malli kuvaa 4. Squadriglian (11. Gruppo,13. Stormo) konetta Melsbroekissa Belgiassa syksyllä -40. Tämä yksikkö teki lentoja Englantiin.

Kommentit

Herranjestas millasta jälkeä!
Maalaus ja pintakäsittely hipoo täydellisyyttä ja hivelee silmiä kuvissa…
Olikos tämä muuten Tikkakoskella näytillä? Muistelisin katselleeni ainakin tämän tyyppistä konetta siellä.
Kiitos kommentista Otso. Olihan se siellä Tikkakoskella mukana.

T Ari
Petri Lyy 31.1.2012 15:33 Vastaa lainauksella
Lentokoneista en paljon tiedä, mutta kun italiaanomallista on kyse, en malta olla toteamatta että tämäpä on hieno. Maalaus onnistunut mainiosti, itsellä ei hermo eikä taito tuollaiseen riittäisi. Mielenkiintoinen esikuva, siitä lisäpistettä.

(Huomasivathan muutkin, että oletuskuvassa toisen fillarin litistys on pyörähtänyt pois paikoiltaan. Muissa kuvissa litistys on niin kuin pitääkin. Eli ei pitäisi vaikuttaa pointseihin).
Onhan se taas Arilta työnäyte. Todella upea malli. Ei voi kun ihmetelä.
Onhan me totuttu jo sinun mallien loistokkuuteen, mutta tämä on taas käsittämättömän kaunis.

Maalaus ei ole ihan helpoimmasta päästä, mutta sekin on onnistunut.
Mykistyneenä katselen kuvia moneen kertaan.
Se mikä pistää silmään, on nuo renkaat. Toinen näyttää täydeltä ja toinen maassa olevalta…Tai onhan ne samanlaiset.
Oletuskuvassa vaan erilaiset.

T.T
On kyllä hieno maalaus ja pakokaasuvanat onnistuneet. Näyttävän näköinen kone, varsinkin tuo pyrstön erikoinen rakenne. Eivät tainneet italiaanot kurvailla isolla porukalla, kun ei löydy hirveästi mainintaa Englannin taistelun ajoilta?
Petri Olavi kirjoitti:
(Huomasivathan muutkin, että oletuskuvassa toisen fillarin litistys on pyörähtänyt pois paikoiltaan.
Oletuskuva on nyt vaihdettu.

T. Ari
Näyttävän näköinen kone ja erittäin onnistunut maalauskuvio. En näistä Italian koneista hirveästi tiedä, mutta mallina erittäin tyylikäs ja pahempia virheitä ei koneesta löydy.
Upea malli, ihastelin tätä Tikkakoskella ja livenä vielä vaikuttavampi kuin kuvissa. Huipputyötä!
AJ 31.1.2012 19:26 Vastaa lainauksella
Moi Ari, Loistava lekomalli retrorakennussarjasta, komppaan yllä olevia kehuja. Harvinaisempi pienoismalli kohtuullisen harvinaisesti tunnetusta koneesta - enpä muuten tiennyt, että italialaiset ovat lennelleet ko. lekolla Brittein saarille; aina oppii uutta. Tausta yms… on hienosti kondiksessa, malli hienosti kyhätty, huolimatta "Vintage" valumuoteista ja camo plus viimeistely ovat loistavaa jälkeä; mitäs muuta enää vaaditaankaan - ei vissiin mitään.

Regia Aeronautica ryhmis saa taas yhden huipputyön lisää - kova taso RA-ryhmiksessä. Parhain terveisin, AJ
Ällistyttävää jälkeä tässä mittakaavassa! Hienoa että harvinaisestakin koneesta tehdään malleja tänne! En tiedä mitään koneesta joten en osaa "moittiakaan" mistään:) Ehkä etäinen kuva on hyvä etten keksi sanomista, jos olet saanut hiottua keskisaumasta niitit pois:) Mutta sillehän ei näissä niittihirviöissä voi mitään.