Pienoismallit.net

Draken J35BS

DK-202

60 luvun lopussa päädyttiin korvamaan Folland Gantit Draken kalustolla, sopimukseen kuului myös lupa saada käyttöön amerikkalaiset sidewinder ja falcon ohjukset. Suomelle tarjottiin XS vientiversiota Drakenista ja näiden kokoonpano tapahtui Suomessa.

Koneiden käyttö varten tarvittiin kouluttaa sekä pilotteja ja maahenkilökuntaa. Tätä varten päätettiin vuonna 1972 hankki vuokralle 6 kappaletta B mallin drakenia jolla saatiin koulutus Suomessa käyntiin. B koneista poistettiin Ruotsissa tutka, suunnistus ja navigointi järjestelmä, tietovuo järjestelmä sekä navigointi järjestelmä. Nämä olivat käytössä ainoana mallina vuoteen 74 asti jolloin XS mallit tulivat käyttöön. Vuonna 1975 päätettiin hankkia lisää Draken koneita ruotsista, nämä 6 kpl F mallin drakenia josta tuli Suomessa FS mallia ja kolme kaksipaikkaista CS mallia olivat käytettyjä Flygvapnet:n koneita. Samalla aikaisemmin vuokralla olleet B mallin koneet ostettiin Suomelle.

Tämä yksilö DK-202 on ensimmäinen Suomalainen Draken joka lensi Suomen maaperältä. Kone lennettiin Suomeen 2.5.1972 Mikko Järven toimesta (samalla lennolla saapui myös DK-204). Kaksi päivää myöhemmin aloiteltiin Suomessa Draken lennot kun kolme ruotsissa tyyppi kouluksen saanet lentäjät lensivät DK-202:lla yhden lennon jokainen.

Malli on tehty hasegawan sarjasta. Sarjasta saa tosin tehtyä suoraan laatikosta vain FS tai XS mallisen Drakenin. Yllätys oli kuitenkin että siirtokuvat löytyy neljälle B mallin Drakenille. Myös paljon pikkuosia kuten antenneja ynm. Löytyy B mallin Drakenia varten. Suurimmat ulkoiset erot uudempiin versoihin on erilainen kuomu jossa on nuo ’taka sivu lasit’ ja noin puolet lyhyemmät ilman ottoaukot ja matalampi sivuvakaaja.
Muutos osat saa Kuivalaiselta ja on valmistanut Maestro Models. Hasegawa on ilmeisesti tehnyt sarjan niin että on mahdollista heidän myöhemmin tehdä B malli koska mitään ei tarvinnut leikata vaan muutos osat vain vaihdettiin alkuperäisten tilalle. Ainoastaan selässä ollut ilmanotto ei löytynyt sarjasta tai AM osana joten sen tein itse.

Kone on maalattu Tamiyan ja Gunzen akryyliväreillä sekä Alcladin metalli maaleilla.
Lisäsin koneeseen sidewinderit siipien alle, näistä en löytänyt kun yhden kuvan jossa tässä kohdassa on sidewinder. Yleensä tässä kohdassa on FS ja XS koneissa falcon ohjus. Tämän takia sarjan mukana tullut kisko ei ollut oikeaa tyyppiä vaan yhdistin sarjassa tulleet kiskot jolloin kiskosta tuli aika lähelle oikean näköisen.

Ainoa ongelma sarjassa on tuo jälkipolttimen ja rungon välinen liitos johon kittiä menee reilusti.

Mallissa on myös Airesin ohjaamo joka helposti mahtuu rungon sisälle ilman mitään ogelmaa. Mallin muka tuleva ohjaamo on ihan hyvä mutta resiini veriso on vain niin paljon parempi.

Kommentit

Todella hienosti maalattu ja tehty Draken.Eihän tämä ole kovin kookas tässäkään mittakavassa.Varsinkin alapuoli ja foto kuin oikea kone.Yksi asia kummastuttaa,päälaskutelineiden ja renkaiden kulma,kovin vinossa ovat,onko näin oikeassakin esikuvassa ?
Kiitoksia,
Tuo laskuteli on jonkin verran vinossa oikeassa koneessa.
J35J Laskuteline

Voisi olla että nuo voisi olla hieman enemmän pystyssä, pitää tutkia ennen seuraavaa drakenia.
On tosiaan hyvin tehty ja autenttisen näköinen draken.
Itsellä sama malli samalla airesin ohjaamolla odottamassa kasaamista,tarkoituksena tehdä DK-259 jota kävin kesällä kymin ilmailumuseossa kuvaamassa.Hyvä tietää että ohjaamo istuu ilman ongelmia paikalleen.
Vielä kun saisi siitä edes puoliksi näin hienon niin olisin tyytyväinen.
vanttmi 29.1.2012 15:27 Vastaa lainauksella
Hieno Draken,

Maalaus ei ole kuin suoraan "pakasta vedetty" vaan jo hieman elähtänyt. Viikottain ihmettelen kerhomme museon DK-259 väien haalistuneisuutta. Laskuteliineet ehkä enämpi länkällään, vai olisiko merkitystä mistä suunnasta katsoo - tuossa kuitenkin youtuben videolinkki aiheeseen. Täytyisi jonain päivänä pakkasten hellitettyä mitata laskutelineiden/renkaiden kulma.
AJ 31.1.2012 09:36 Vastaa lainauksella
Moi Michael, Drakeneista en juuri paljon mitään tiedä, mutta tämä pienoismallisi Drakenista vaikuttaa erittäin onnistuneelta. Hyvä taustoitus/historiikki, selkeästi onnnistunut rakentaminen twistillä eli AMS lisäosilla ja kaiken päälle vielä hyvin onnistunut maalaus maltillisine säistämisineen. Autenttisen näköinen Draken kaikinpuolin - erinomaista mallausta!

Oikeastaan ainoa mitä kaipaan on alusta malliin - Lohikäärme itsessään on niin onnistunut, että se suorastaan huutaa kivaa alustaa itselleen. Mitäs tässä enää muuta - huippu-Draken ja tähtisadetta niskaan! Parhain terveisin, AJ
Kovin on hienosti duunattu. Ei löydy moitittavaa vaikka kuin etsisi. Mycke bra!!
Kiitoksia kommenteista, tuo AJ mainitsema alusta on kyllä ollut mietintä myssyssä. Jos aikaa riittää niin on aikomus tehdä alusta ennen ruotsin 08 Open kisaa.