Pienoismallit.net

UJ 116 "Xanten"

Valmistako? Ei koskaan...

Viime kerralla jäi laiva viittä vaille valmiiksi. Nyt se on "valmis", tosin takakannelle teen vielä pressun jonka alla voi olla vaikka merestä nostettuja miinoja tai jotakin muuta. Myös miehistö puuttuu, vain konemestari on tullut kannelle käymään lokkeja ja muita vaakkuja ruokkimaan.

Tein laivaa rakentaessani ihan projektin alussa melko pahan mokan, minun olisi pitänyt tehdä reiät rungon ikkunaventtiileille ja asentaa reikiin RB-modelin messingistä sorvatut venttiilit. En tiedä miksi se jäi. Ei jäänyt muuta vihtoehtoa, kun maalata sopivat venttiilit. Eihän sekään ihan mennyt niinkuin Strömsössä ja kolmannen kerran jälkeen olin suurinpiirtein tyytyväinen.

Homma meni näin:

Yritys 1, tein reiät tarrapaperiin ja leikkasin tarrasta sabluunan ikkunoille. Valitsin väriksi Tamiyan Gun Metalin. Muuten meni tuubiin, mutta valitsemani väri oli liian vaalea, ja ikkunat eivät erottuneet kunnolla.

Yritys 2, väri musta, sbaluunat samalla tavalla ja mustan kuivuttua vedin päälle vielä Vallejon Still wateria kiillon lisäämiseksi ja ikkunamaisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Njet robota, ei toimi, Still Water ja maali tuli tarran mukana pois.

Yritys 3, pelkkä musta maali ja tällä kertaa onnistui. Korajilin vielä ikkunoide muotoja coctailtikulla ja mustalla ohuella permanent markerilla.

Paljon on opittu ja paljon on vielä opittavaa. Runkoranka kannattaa tehdä ennemmin balsasta, kun paksusta pahvista, itse mallailuaineeksi kelpaa hyvin 160 g kartonki (se mistä käyntikortitkin tehdään). Kartonkimalleistakin saa ihan kivoja, varsinkin jos niitä vähän tuunailee miljoonalaatikon osilla ja muilla detlajeilla (esim. aseet ja ilmanottotorvet jne).

Niinkuin aiemmin jo totesin, oli kokoamisjärjestyksessä vielä kehittämistä, samoin osien leikkauksessa ja sovituksessa saa olla tarkempi. Väritkään eivät oikein miellytä silmää, laivan pitäisi olla 50/51 kaaviossa, mutta tuo alaosa on liian sininen dunkelgaruksi ja yläosa liian tumma hellgrauksi. Voi f..k… Maaleina Tamiyan AS 27 ja AS 7.

Seuraava malli on jo pöydällä, päätin ennen Zerstörerin tekemistä tehdä vielä yhden pienemmän harjoituskappaleena, kyseessä on KM Rixhöft, Kriegsmarinen avomerihinaja jonka perustana on Puolalaisen GPM:n sarja ORP SMOKista.

Kommentit

Kyllä on hyvä malli noin kartonkimalliksi, jossa on miljoona laatikot osat.Tuossa on justiinsa se mikä tekee kartonki tai paperi mallin pienoismalliksi,ehkä reelingi on hieman liian paksu, kun vertaa tykin putkiin.Tämä on vain oma mielipide.Kyllä odotan suuresti tuota Z-luokkan hävittäjää 1/87: sa,tuohon kai saa noita tykkejä ostettu siis it-tykit ja pääaseistus.Se hän on melkien 2m malli ,siis rungon pituus ja sen kestävyys ehkä puu rimalla.Itselläni on kokeilu rakenteilla taistellu risteilijän pahvimalli, 1m 23cm,telakalla nyt on ollut pitkä tauko inspiraatio karkuteillä.Kokeillen kenno runko systeemiä pituus 7cm x leveys 24cm pala ja 17 kpl,keula ja perä pidemmät kpl:t
Juke 29.3.2013 20:12 Vastaa lainauksella
Juu, reelinki on mitä on, seuravaan on jo messinkisiä ja laser cut pahvisia varastossa. Zerstörerille tulee pituutta 140 cm ja rungon rangan teen balsasta, rimasta ja pahvista.
Saisiko tuon rungon tehtyä eristelevystä? Tai siis lähinntä tuon tuolle rungolle? Olisi suht helppoa muotoilla, saattaisi kestää hyvinkin vaadittavat rasitukset ja jos ei meinaisikaan kestää niin voisi työntää pituus suunnassa metalli tangon tai pari puutikkua läpi? Noin niinkuin ajatuksena siis? Muotoutuisi nätisti veitsellä karkeasti ja hienosäätö sitten hiomalla..
Juke 30.3.2013 15:56 Vastaa lainauksella
Onnistuisi uretaanilevystä hyvin, olen yhden sukellusveneen rungon jo tehnytkin niin.
Mitenkä Zerstörerin kannen puuosat,puuta vai.Entäs pääaseistus,flak ja torpeedoputket.Tuleeko miinoja kannelle ja miina kiskot,preisenistä miehistö figuurit.Ei hassumpi idea tuo eristelevystä tuo runko,tuosta saisi isompiaki laivoja tehty.
Juke 30.3.2013 22:56 Vastaa lainauksella
Kannen puuosat? Eli siis tarkoitat varmaan kansien lankutusta? Lankunnäköisestä pahvista, saa valmiina. Aseet kaikki resiinisenä sorvatuilla messinkiputkilla Artmasterilta (tulee kalliiksi…), miinakiskot scratchinä ja miinoja on miljoonalaatikossa (Wespen resiinisiä). Teen nyt alustavan suunnitelman mukaan runkorangan balsasta. Pitäisi saada kestäväksi, jos siitä saadaan väännönkestäviä lentäviä RC-lennokeitakin. Figut Preiser, Artmaster, Artitec-linjaa.
AJ 31.3.2013 12:47 Vastaa lainauksella
Moi Juke, Kartonkimalleista en juuri tiedä mitään, mutta hyvännäköiseltä laivamallilta tämä näyttää oli rakennusmateriaali mikä tahansa.

Mielestäni erittäin onnistunut laivamalli - hieno! Parhain terveisin, AJ
Jes kansi lankutusta puhuin,ei tuossa paljon ole kun katsoo 1:350 :n mallia muuten kansi on metallia,joko olet päättänyt naamiointi kaavan ja neli vai kolme värimaalauksen.Oletko koittanut sorvauttaa noita aseen putkia jollain henkilöllä,ostaisit vai justiinsa malli kappaleet.Itse ole siskon miehellä teettänyt 1/35 noita 45mm tykin putkia,eihän se ole sama koko 1/87 ja 1/35 mutta pääaseet ehkä ainakin siis 150mm:set.ehkä kelloseppä olisi tuohon hommaan sopiva.Joo seuravaksi sitten scharnhorst 1/87 ja pääte piste tirpitz 1/87,seuraan innolla tulevaa blokia german zerstöristä
Tuo alus on livenä uskomattoman hieno ilmestys. Eikä millään uskoisi kyseessä olevan kartonkimallin. Mielenkiinnolla jään myös odottelemaan tulevaa hävittäjää