Pienoismallit.net

Hawker Hurricane mk1

HC-452

Nyt tämä Italeri uutuus tuli omalta osaltani rakennettua. Kokonaisuutena tuo oli hyvä sarja kasattavaksi joskin ohjaamon ja moottorin asennuksen kanssa oli ongelmia. Lähinnä siinä että miten nuo rungon puoliskot saa puristettua nätisti yhteen. No siitä kun selvisi niin loppu olikin jo yhtä juhlaa:) Tai no ainakin melkein. Maalattuani vihreän värin Humbrolin maalilla se meni aivan perseelleen. Pinnasta tuli aivan samettinen ja se ei kestänyt pinnassa ollenkaan. No kone vaan fairy powerspraylla maalista puhtaaksi ja aloita maalaus alusta. No enää en Humbroliin koskenut vaan kaikki maalit on Tamiyan valmistetta. Ja ai kuinka oli helppoa. Vastaisuudessa käytän pelkästään niitä. Kone yksilö kuvaa tuota HC-452 konetta peräsimen vaihdon jälkeen olematta vielä yhtä rähjänen mikä sen nykyinen kunto on. Lakattu Italerin mattalakalla(jonka käyttöön olen ihastunut). Siirtokuvat on InScalen tuotteita. Pyörät on aftermarket kamaa resiinisenä. Antennilanka tutusti EZ lineä. Pintoja käsitelty öljyvärilitkuilla. Ohjaamon raamit maalattua teippiä.

Kommentit

Voimasanaa käyttäen: ai perkele kun on hieno! Kokonaisuus on vaikuttava. Hyvin tehdyt vanhennukset!

Korjausehdotuksia: keltainen sävy on laimea, kuomun vihreä eroittuu muusta vihreästä, vanteita ei ole vanhennettu ja pakokaasuvanoja sais olla hieman.

Nuo pikkuseikat kun korjaisit ja ottaisit uudet kuvat niin kumarruksia tulee:) Mutta muuten on erittäin hieno malli!

Mulla on tulossa maailmalla Tamiya versio ko. koneesta suomidekalein.
Esko Rusi 27.1.2012 16:16 Vastaa lainauksella
Olen tätä odottanutkin koska Paavo saa Hurricanen valmiiksi ja nähdään Italierin sarja kasattuna ja maalattuna. Hyvältähän tuo näyttää , vaikeuksista huolimatta laitan hankintalistalle.
Ainiin, kuuluuko oikealla puolella(takaa katsottuna) peräsimen "5:n" olla erilailla kuin toisella puolella?
Pitää koittaa tehdä nuo korjaukset mitä Antti mainitsi. Revellin keltainen sattuu kyl keltaseksi paremmin. Jos kokeilis öljyvärillä vähän tuota kikkailla toisen oloiseksi. Vanteet kun nyt sanot tosiaan on säistämättä:( Ja tuo raamituskin erottuu. Mut koitetaan fixata vielä. InScalen ohjeen mukaan peräsin on tehty:)
On kyllä todella hyvin onnistunut yksilö. Tykkään noista kulumista maalipinnassa (miten olet tehnyt ne?) ja varsinkin kuvat ovat huippulaatuisia. Pitänee hommata tällainen omaankin varastoon. Onko Tamiyan paketoinnissa siis eri dekaalit?
Tamiyan sarjassa tulee ainakin dekaalit tähän HC-452:een ja ovat ihan huippulaatuisia verrattuna In Scalen omiin. Tosin In Scalen arkilla tulee enemmän vaihtoehtoja yksilöihin.
Oliko muuten kaikkien suomalaisten Hurricane-hävittäjien potkureiden lapojen kärjissä nuo keltaiset huomiomaalaukset?

Ajattelin ihan vaan piruuttani lisätä AMS-tuskaa ;-)
Esko P. 27.1.2012 17:17 Vastaa lainauksella
tosi hieno malli. Varsinkin vanhennukset on todella onnistuneet. korjausehdotukset on jo mainittukin… toinen pyörä ei oikein istu maahan, pitäisi pyöräyttää vähän paikallaan ja tarkotettiinko tuossa aiemmin, että vitonen ei oikein istu valkoisen päällä kunnolla (onko viitonen tehty tyylillä kaksi siirtokuvaa päällekkäin). lisäksi pyöriä ja laskutelineitä voisi säistää muutenkin kuin vanteiden osalta, noinniinkuin omasta mielestäni.

Mut tosiaan kokonaisuutena todella hieno!

Esko P.
En tiedä oliko aivan kaikissa Hurreissa, poikkeuksia varmaan oli, mutta säädösten mukaan kaikissa suomi-koneissa piti olla keltaiset lapojen kärjet. Joku voisi tsekata Suomen Ilmavoimien historia: Hurricane kirjasta ko. asian. Mulla ei ole nyt sitä tässä saatavilla.
Vaikuttava ilmestys. Mitä Tamiyan sävyjä käytit Suomi-väreinä? Lähinnä tuo vihreä kiinnostaa…

Jos pitää nipottaa, niin eikös antennilanka jatku maston yläpäästä alas syöttöjohtona radiolaitteisiin?

Kyselee Mauri Mikkelistä
Olet onnistunut aikalailla hyvin. Ja mielenkiintoinen uutuus Italerilta.
Kasaus, maalaus, antennilanka ihan ok, kuin myös säistys.
Pikkaisen noita ruutivanoja jään kaipaamaan, kuin myös siipien lasiosat kenties himpun irtonaisia..?

Ja tämä varmaan lisää tuota Raimon kaivamaa - (Advanced Modeler's Syndrome, eli Kehittyneen Mallarin Oireyhtymä) - tuskaa ainakin meikäläiselle.
Uskaltaakohan tänne kohta tosiaan laittaa mitään näytille.
Sivuston kuvat ja mallit paranee koko ajan, eikä kehityksessä pysy tällainen vanha kääppänä.
T.T.
Pojoni:
Koneessa oleva ohjaamonluukku joka on auki, on pelastautumisluukku, ei kulkuluukku ja se on aina normaalisti kiinni, paitsi pelastautumis- ja huoltotilanteissa. Luukussa ei ole saranaa vaan se irtoaa kokonaan. Lapojen kärjet keltaiset säännösmukaisesti. Ohjaamon väri hopea putkitus, punaiset kankaat ja british interrior green pellit. Huomioitavaa olisi myös ohjaamon tuolin ja niskatuen suomalainen lisäpanssarointi, joka oli samanlainen kuin Brewstereissa ja Moraneissa ! Suomalaisissa koneissa kk-suojakankaat olivat yleensä vihreät, eivät punaiset ja aina normaali maatilanteissa ehjät, eli suojaamassa kk:ten piippuja, auki revenneet lennon ja nimenomaan sellaisen lennon jälkeen jossa aseita oli käytetty. Hienoa työtä kuitenkin ja hyvä suoritus =)
Ahaa taas opittiin uutta. Lisäsin tuohon pari kuvaa muutosten jälkeen. Litkutin noita vanteita ja nuo raamit maalasin uusiksi. Nokan keltasta koitin myös värittää uusiksi.
Tästä alkaen, kun alan tehdä jotain Suomi-konetta tai oikeastaan mitä tahansa historian mallia, niin olen kyllä ennen julkaisua yhteydessä näihin tämän sivuston ja historian tietäjiin.

Siis Jari B:n, Laitisen Opaan, ja moniin, moniin muihinkin, jotka tuntuvat heittävän suoraan hatustaan faktaa eri koneista.
Tietenkin paras olisi, jos tutustuisin kirjallisuuteen eri härveleistä.

Kirjoja on vaan niin valtavasti ja mallin teossa muka kauhea kiire ettei malta tutustua huolella kaikkeen.
Onneksi on näitä tietäjiä täällä. Kiitos heille.

Mallista:
Paavo teki heti parannusta malliinsa. Onneksi saa pisteyttää uudelleen..

Tämä kuvien vaihto ja uudelleen pisteytysmahdollisuus on hyvä idea.
Ekana saa mallista sanallista palautetta ja niiden mukaan voi muokata mallia… JEAH. Toimii. Kun vain saisi uudelleen sitä sanallista palautetta. Sitä ei aina saa, koska malli ei nouse gallerian alkuun.

Mutta sivustoa aktiivisesti seuraavat kyllä ottavat tämän näköjään huomioon.

Sain itsekkin kivasti palautetta lisää uusimmasta malistani, ihme kyllä.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Siis tästä: www.pienoismallit.net/galleria/malli_10241/ [offtopic/]

Nähdäänkö mallejasi Tikkakoskella huomenna???
T.T
Hieno Hurri!
Punaiset alueet siiven kk:en kohdalla ovat oikein, samoin vasemman sivuperäsimen numero viisi on oikein.

Muutama pieni detaili tulee mieleen 452:sta, mutta eivät sikäli vaikuta ainakaan minun arvosteluun mallista:
-Laskutelinevarret ovat maalattu alapuolen sinisellä, samoin telinekuilujen pohjalevyt.
-Oikeanpuoleinen laskutelineluukku on sisäpuolelta alumiinin värinen, vasemmanpuoleinen alapuolen sininen.
-Koneeseen on tuhrittu paljon paikkamaalauksia punaisella ja vihreällä ympäri konetta.
-Kun astin on vedetty alas, myös tartuntakahvan luukku rungossa pitäisi olla auki (mekanismi)

Nämä ovat kuitenkin tällaisia nippelitietoja joita on vaikea havainnoida referenssikuvistakaan.

(Lisäys. Tuulilasin sivulaseissa pitäisi mennä pienet raamit molemmin puolin, yksiosainen lasi oli tätä varhaisemmissa Mk.I -malleissa.)
Thx, Antti tuosta kk-rättien punaisen värin vahvistmisesta ! Gurut (nimiä mainitsematta) ovat sen tähän asti tyrmänneet =) mutta kun koneen entisöijä avaa leijonankitansa niin avot… tästä on hyvä jatkaa ja kohta meillä on hyvä HC-referenssiketju kasassa, hienoa!
Eipä mitään. Täytyy kuitenkin muistaa, että niiden kk:n reikien päällehän on voitu liimailla vaikka minkäväristä rättiä. Alla oleva väri on kuitenkin punainen, joka tälläkin hetkellä 452:ssa on näkyvillä.
Oippa 27.1.2012 23:29 Vastaa lainauksella
Onko spinneri aavistuksen liian pitkä mk I:een? Silmissäni sellainen kuva, että mk I oli aika "nöpönenäinen".
Pakoputket olisi voinut porata auki? Jos ovat niin sitä ei kuvista huomaa.
Hieno malli kaiken kaikkiaan.
Heti piti alkaa katselemaan itsellekin hurricane-sarjaa nettikaupoista 8)
Oippa, näyttää, että tässä on hieman "kompromissi-spinneri". Ei oikein saa live HC-452:kaan kuvista tolkkua onko spinneri DeHavillandin vai Rotol-spinneri. Tamiyan ohjeissa taas on tuo DeHavilland kuvattuna: www.1999.co.jp/eng/image/10167434t5/60/5
Kaiken ylläolevan luettuani en uskalla sanoa oikeastaan mitään. Enkä uskalla tätä mallia koskaan edes rakentaa - sama tilanne kuin suomalaisen Tamiyan Sturmin kanssa. Siis hankkinut toki jo olen Tamiyan Sturmin ja tämän Italerin Hurricanen - mutta en uskalla kumpaakaan laatikkoa edes hieman ravistella - joku kuitenkin heti opastaa, että väärin ravisteltu.

;-)
Raimo

Turhaan sitä alkaa itseään ruoskimaan. Malli nippuun vaan näytille.
Kosander 28.1.2012 11:15 Vastaa lainauksella
Rakentava kritiikki on jo sanottu, en sitä toistele. Yleisilmeeltään todella onnistunut Hurricane. Pidän käytön jäljistä ja erityisesti maalaus miellyttää silmää.

Kiinnostaisi tuo vihreän sävy. Oliko suoraan purkista ja mikä Tamiyan sävy?
Esko P. 28.1.2012 11:40 Vastaa lainauksella
Voisit muuten lisätä kuvan alapuolelta ja miksei yläpuoleltakin vähän korkeammasta perspektiivistä…

Esko P.
Antti Pentikäinen kirjoitti:
, mutta säädösten mukaan kaikissa suomi-koneissa piti olla keltaiset lapojen kärjet.
Ööh, siis Mersuissakin?
Upean Hurricanen Paavo on rakentanut,kuvat vain saisi olla kirkkaammat,jollain lailla tummaksi jää kone.Hieno malli.
Laitoin muutaman kuvan lisää, katotaan paljonko pisteet laskee taas sen seurauksena. Tähän asti kun olen tehnyt noita muutoksia niin pisteet laskee vaan:( Kohta ei uskalla enää tehdä mitään. Ohjeen mukaan antennilanka on tuollainen. Olihan tuohon tuulilasiin oikein merkitty nuo raamien kohdatkin..jostain syystä jäi maalaamatta joka on nyt korjattu. Maalisävyt on vaaleansininen XF-23, vihreä XF-58 olive green ja Rubber black XF-85 Sarjan mukana tulevat spinnerit ei minusta vastanneet todellisuutta ja tuo koneessa oleva spinneri on miljoonalaatikosta oisko Spitfiren osa? Kokonaisuutena varteenotettava sarja.
Tein vielä muutoksena tuon luukun sulkemisen. Nyt en enää tuota korjaa:)
Tarkemmin kun asiaa tutki niin tuo Tamiyan sarjahan on ihan sama kuin tämä Italerin. Tamiyalla tulee tosin figuuri ja Suomi siirtokuvat mukaan.
Raimo Leino kirjoitti:
Antti Pentikäinen kirjoitti:
, mutta säädösten mukaan kaikissa suomi-koneissa piti olla keltaiset lapojen kärjet.
Ööh, siis Mersuissakin?
Ainakin tässä mersussa on. Pitäis olla se Suomi-Mersu kirja mistä vois tarkistaa paremmin, kun netissä on epämääräisiä kuvia: www.virtualpilots.fi/hist/kuvat/ww2history-kyostikarhila-bf109g-6.jpg
Paavo Virolainen kirjoitti:
Laitoin muutaman kuvan lisää, katotaan paljonko pisteet laskee taas sen seurauksena. Tähän asti kun olen tehnyt noita muutoksia niin pisteet laskee vaan:( Kohta ei uskalla enää tehdä mitään.
Mutta,mutta…
Miksi tällä sivustolla on mallin poistamisesta kerrottu jotakuinkin näin: (siis kun koetat poistaa mallia).
"Älä poista koko mallia, vaan poista kuva kerrallan ja lisää uusi. Näin aikaisemmat arvioijat eivät voi ainakaan antaa huonompia pisteitä, kuin ovat aikaisemmin antaneet"…

Tällälailla luki minulla tuon viimeisen mallini kohdalla ja on lukenut joskus aikaisemminkin.
Mutta nyt kokeilin sinun kohdallasi, ja sinne saisi näköjään heikommatkin pojot.
Tosin en mennyt niitä muutamaan.
Mutta ihmettelen nyt, että jos mallia parannellaan, niin miksi voisi antaa huonompia pisteitä…
T.T
Edelleen
JA VIELÄ********

Tässä alla suoraan tältä sivustolta kopioitu teksti, kun koetin poistaa huvikseni malliani. Lisäsin vain lainausmerkit ja kolme huutomerkkiä perään.

Toivottavasti tämä herättää keskustelua ja myös Tomi Mynttistä…onko joku asetus pielessä. Vai ovatko arvioijat olleet aikaisemmin sellaisia, jotka eivät ole vielä arvioineet mallia ollenkaan.

Ei sekään oikeastaan ole selitys tälle, koska minä annoin pojoni tälle mallille jo ennen mallin uusien kuvien lisäystä ja nyt se ANTAA MULLE MAHDOLLISUUDEN PUDOTTAA POJOJA!
LUE SIIS ALLA OLEVA LAINAUS:

"Etusivu > Galleria > Mallit: autot > POBEDA
Poista malli

Haluatko varmasti poistaa tämän mallin? Huomaathan, että poistettua mallia ei ole mahdollista palauttaa ja menetät samalla myös saamasi kommentit ja arviot.

Huom! Älä poista kansiota jos haluat vain lisätä uusia kuvia samasta mallista. Poista sen sijaan ensin nykyiset kuvat yksitellen ja lisää tilalle uudet. Kuvien päivittämisen jälkeen mallin jo arvioineet käyttäjät voivat antaa mallistasi uuden arvion – eivät kuitenkaan huonompaa kuin alkuperäinen arvio".!!!
Katsoin kuvia jälleen omalta läppäriltä ja eihän ne ole ollenkaan liian tummia,oikein hyviä.Oin vanhanmallisella näytöllä toisaalla aikaisemmin ja se kai "tummensi" kuvia.Kaksi viimeistä kuvaa vain vahvistaa epäilystäni; Paavo on tehnyt hienon Hurricanen.
Kiitoksia kaikille asiantuntevista kommenteista. Noita korjauksia siihen on nyt tehty paljonkin. Pisteytysmahdollisuus on otettu pois käytöstä.
No voi ihme sitä nipukkatiedon määrää! Nippelitietokin on tärkeää, muttei kuitenkaan elämän ja kuoleman kymysyksiä!! Kovin hienosti Paavo on kuitenkin suorittanut mallin kokoamisen ja maalauksen. Kuka se osaa sanoa ihan pilkulleen, mikä sävy nyt missäkin sitten oli. On ollut käytössä eri valmistajien maaleja ja niitä on ohennettu eri tavalla. Niitä on voitu jopa tuunata eri tavalla tai sitten ei ollenkaan. Piru vieköön, Paavo on mestarluokan mallari kuitennii ja näyttäisi siltä, notta mallit eikun paranee!! Hyvä Paavo!! Täyvvet ja sillee…vaikkei pisteytystä olekkaan.
Kommenttien tarkoitus ei ole dissata, vaan antaa tietoa pienoismallin kohteesta, jokainen rakennettu malli on hieno asia! Suomalaisiin koneisiin ilmestyi tuo keltainen potkurin lapoihin korjaamovisiittien yhteydessä ellei se ollut jo toimitusasussa koneessa. Kuitenkin, kuten kaikessa tuo keltainen ei ollut kakissa koneissa, eikä kaikissa potkurityypeissä. Eli kaiken kattavaa keltaisen käyttömandaattia ja teesiä, että näin se on, ei voi antaa. Jos asia kiusaa, niin kannatta katsoa valokuvista !
Tässä on tullut jo niin älyttömästi tietoa ko. koneesta joten huippu homma, kun teit Paavo tällaisen.
Kun tosiaan yrittää ja tekee - varsinkin Suomimallia - , niin onneksi saa palautetta runsain mitoin ihan ammattilaisilta. Se on parasta antia.

Minä kyllä kiitän ensinnäkin Paavoa ja sitten noita ylhäällä olevien rakentavien kommenttejen kirjoittajia.
T.T
Ps. Paavo…et sitten pojotusmahdollisuutta antanut?
En suinkaan ottanut neuvoja dissauksena vaan päin vastoin. Eihän minulla voi olla tuota tietämystä mitä alan asiantuntijoilla. Laitoin nyt tuon pisteytysmahdollisuuden takaisin. Katotaan nyt miten pisteiden käy laskeeko vielä paljonkin:))
AJ 31.1.2012 10:26 Vastaa lainauksella
Moi Paavo, En ole missään nimessä mikään Hurricane-expertti, enkä tiedä tiedä paljoakaan Suomi-Hurricaneista, mutta mielestäni Raimo Leino kiteytti asian tiimoilta olevaa keskustelua hyvin:
Raimo Leino kirjoitti:
Kaiken ylläolevan luettuani en uskalla sanoa oikeastaan mitään. Enkä uskalla tätä mallia koskaan edes rakentaa - sama tilanne kuin suomalaisen Tamiyan Sturmin kanssa. Siis hankkinut toki jo olen Tamiyan Sturmin ja tämän Italerin Hurricanen - mutta en uskalla kumpaakaan laatikkoa edes hieman ravistella - joku kuitenkin heti opastaa, että väärin ravisteltu. ;-)
Raimon tavoin olen funtsinut joko Italerin tai Tamiyan tämän Hurricanen rakennussarjan rakentamista (tietysti sarja pitää hankkia ensin) Suomi-kuosiin, mutta nyt pitää hankinnat laittaa "holdiin", kun ei oikein tiedä miten ko. leko pitäisi oikeasti rakentaa. Raimo vertaa myös osuvasti Suomi-Hurria Suomi-Sturmiin, kohta kaikki tieto on niin sekaisin, ettei tosiaan tiedä mikä on oikein ja mikä väärin. No joo, eihän tätä mallausta pidä ottaa liian vakavasti, vaan huumorilla ja kivana harrastuksena, mutta toki olisi kiva tietää, että "rakentaa" mallia edes sinnepäin eli edes likipitäen esikuvansa näköiseksi.

No, ajatuksenvirta ja jorinat sikseen ja kommentit Suomi-Hurrista. Alkuun, hyvän laatikkoarvostelun Paavo teit tästä Italerin 1/48 Hurricane rakennussarjasta - kudos siitä.

Mielestäni olet rakentanut ja viimeistellyt hienon Suomi-Hurricanen - tyylikkään näköinen ilmestys. Rakentava kritiikki mallin rakentamisesta, maalauksesta yms…on jo sanottu, joten en toista niitä. Kokonaisuutena jokatapauksessa Suomi-Hurrisi on mielestäni piristävä, hyvännäköinen ja onnistunut. Itse asiassa Suomi-kuosissa Hurricane näyttää mielestäni paljon nätimmältä ja tyylikkäämmältä kuin britti-kuosissa - tietysti tämä on makuasia, mutta Suomi-värit jotenkin vaan näyttävät istuvan hyvin Hurricaneen.

Kyllä tykkään lekomallistasi, mutta mites tämän pisteyttää, kun lukee edellä olevia kommentteja ei oikein tiedä, mikä on oikein ja mikä väärin versus esikuva - joten en ota mitään kantaa pienoismallin autenttisuuteen eli esikuvan mukaisuuteen, koska en yksinkertaisesti osaa sanoa siitä mitään; täten jätän myös pisteytyksen väliin. Parhain terveisin, AJ
Petri Lyy 31.1.2012 11:30 Vastaa lainauksella
Kaikkien kriitikkojen isä ja isoisä Seppo Heikinheimo tapasi sanoa, että ei tarvitse olla lehmä tietääkseen onko maito hapanta. Minusta ei ole hapanta tämä maito eli malli on hieno. Armottomat lähikuvat näyttävät jotain rosoja, joita luonnossa normaalilta katseluetäisyydeltä ei ehkä huomaisi. Hurricanen anatomiasta en tiedä paljon enempää kuin mitä tuosta ylempää juuri äsken luin, mutta esillä on nyt juurikin tämä näkemys aiheesta, ja se miellyttää silmää tällä kertaa tämän verran:
Komea hurricane, itekki odottelin koska paavo rakentaa tän italerin hurricanen. Hankintalistalle mennöö ku sattuu olemaan ylimääräinen in scalen suomihurri arkkiki jemmassa. Tykkään erityisesti koneen vanhennuksesta ja pienestä rähjäisyydestä hyvin aidolta näyttää. Maalaus ja kaavio hienosti tehty. Pakokaasuvanat kruunaisivat mallin mutta hyvä näinkin.
HC-452 esikuvassa näyttää olevan kk aukkojen ympärillä punainen maalaus,antennilankaa ei ole ja potkurin kärjet maalattu keltaisiksi.Onko nuo olleet taistelutilanteessa noin,vai myöhemmin tehtyjä varmaankin ? Katselin noita Helsingin referenssejä ,jotka täällä.