Pienoismallit.net

F-84F Thunderstreak

"Republic F-84F Thunderstreak oli yhdysvaltalainen suihkumoottoreilla varustettu taktinen hävittäjäpommittaja. Konetyyppi oli kylmän sodan aikana käytössä laajasti Euroopan NATO-maissa. Koneen modifioinnin tarkoitus oli parantaa lento-ominaisuuksia ja tehdä koneesta nopeampi, aikaisempaan F-84 Thunderjetiin verraten. Kehittelyn tulosten oli tarkoitus saada aikaan tehtaan tarjoama vastus, Thunderjetiä nopeammalle ja tehokkaammalle North American F-86 Sabrelle. Koneen ensilento tehtiin vuonna 1950, ja sen käyttöönotto oli vuonna 1954. Koneen käyttö Vietnamin sodassa jäi suhteellisen vähäiseksi, mutta sitä ehdittiin käyttää taistelutilanteissakin. Yhdysvalloissa kone vapautettiin palvelusta vuonna 1972. Kreikka oli viimeinen Thunderstreakin käyttäjämaa, sen ilmavoimien palveluksessa tyyppi oli aina vuoteen 1991." (Lähde: Wikipedia)

Tämä Italerin (Ex Kinetic) tekemä malli esittää Ranskan ilmavoimien III/3 Laivueen "Ardennes" konetta sijoitettuna Suezin kriisin aikana RAF:n Akrotirin tukikohtaan Kyproksella syyskuusta -56 maaliskuuhun -57. Koneita oli sijoitettu 36 (52 lentäjän kanssa). Yksikkö lensi tehtäviä lokakuun 31. päivästä alkaen tulitaukoon 7. marraskuuta. Yksiköllä on ilmeisesti omat sivut, mutta perehtyminen vaati Ranskan kielen taitoa.

Malli itsessään oli ilo rakentaa, selvisin vähällä kittailulla ja sovittelulla. Jätin suuret lisäpolttoainesäiliöt pois, koska mielestäni pilaavat koneen muodot. Kone on maalattu ruiskun kanssa Citadelin Mithril Silverillä, jonka alle harjoittelin esivarjostusta mustalla. Tähän lakkaus päälle ja kevyttä litkuttelua. En tehnyt muita säistämisiä, kun käyttöaika oli lyhyt ja olosuhteet varmaankin olivat hyvät. Kuomu jäi sumeaksi ruiskulla vedetyn Johnssonin jälkeen, vetäsin nyt vielä siveltimen kanssa, katsotaan minkä näköinen kuivuttuaan tulee Keltaiset runkonauhat näyttävät vaaleilta ja se on kuvaajan syy, taiteilin taas valkotasapainon kanssa.

Kommentit

Taitaapi olla eka malli minkä tuosta konetyypistä näen. Hyvin onnistuneen oloinen malli kerrassaan.
Todella upea malli,hyvin rakennettu ja maalattu.Itse pidän hieman hillitymmistä paneelirajoista,mitä tässä mallissa.Pinta jokatapauksessa elävän näköinen,mikä hienoa.
AJ 20.1.2012 11:49 Vastaa lainauksella
Moi Simo, Aivan loistavan upea Republic F-84F Thunderstreak, komppaan Paavo V:tä ja Teppo T:tä edellä. Kyllä laitoit kovan pelinavauksen Suezin kriisi ryhmiksen lekoihin tämän vuoden puolella - Antti Kotirannan www.pienoismallit.net/galleria/malli_8221/ ja Tommi Taljan www.pienoismallit.net/galleria/malli_9594/#viesti_80253 aikaisemmin rakentamat lekot on hyväksytty Suezin ryhmikseen, joten eka leko ryhmiksessä tämä ei ole, mutta kuitenkin tämän alkaneen vuoden 2012 eka leko ryhmiksessä.

Tausta on yes ja kerrassaan mainio linkki Armée de’l Air:n EC.3/3 Ardennes yksikön kotisivuille - bueno! Eri lähteiden mukaan 18 lekoa ko. yksiköstä osallistui suoranaisesti operatiivisesti Suezin kriisiin eli tuhosi Egyptin ilmavoimia Kasfareetin ja Kibritin lentokentille. Tunnettuja koneita Suezin kriisissä ko. yksiköstä ovat 29075/3-VS rakentamasi pienoismalli, 28953/3-VH, 29079/2-VX, 28842/3-VW, 28947/3-VI, 29078/3-VN, 28848/3-? ja 28885/3-?

Anteeksi kielenkäyttöni, mutta hiton hyvin olet onnistunut esivarjostuksessa, maalauksessa ja säistämisessä - ehdottomasti yksi parhaista tämän saitin metallipintaisista lekoista - kunpa saisi itsekin tehtyä vastaanvanlaista jälkeä; mutta taitaa jäädä toiveajatteluksi omalta kohdaltani. Noista Kyproksen Akrotirin tukikohdan ranskalaisista ja brittikoneista ei ole varmaan montaakaan värikuvaa olemassa, mutta katselin yhtä sellaista värivalokuvaa, missä on juuri ranskalaisia F-84F Thunderstreak:ejä rivissä; samoin katselin yhtä profiilipiirrosta EC.3/3 Ardennes:n Thunderstreak:stä ja on pakko todeta, että olet onnistunut aivan nappiin pienoismallissasi - en oikein osaa sanoa, että miten olisit voinut onnistua paremmin, sillä kyllä tämä on selkeästi loistosuoritus!

Teppo T tuossa edellä totesi osuvasti, että pinta on elävän näköinen; juuri näin. Kun katson tuota värivalokuvaa Thunderstreak:stä rivissä, niin oikealla sopivalla taustalla tämä malli uppoisi ja istuisi sekaan aivan kuin aito kone ja sillä perusteella plus jo em. perusteella annan kyllä täyden femman staroja - realistisen ja aidon näköinen pienoismalli esikuvastaan.

Ainoa ehkä huonompi tai paremmin sanottuna vaativampi juttu on se, että nostit riman erittäin hyvin onnistuneella pienoismallillasi juuri melko korkealle ja pukkasit rakentamis/onnistumispaineita meille muille ryhmikseen osallistujille. Parhain terveisin, AJ

PS En tunne Citadelin värejä lainkaan, enkä siten tietenkään Mithril Silveriäkään; kuinka hyviä värejä nuo Citadelit oikein on ja erityisesti tuo Mithril Silver? Olen puuhastellut Mr. Hobbyn (Gunze) metalliväreillä, enkä ole onnistunut saamaan noin onnistunutta metallipintaa sävytyksineen (toki päävika on omassa maalaustekniikassa plus maalin sekoituksessa). Kiitos vastauksesta jo etukäteen.
Kiitokset kommenteista ja AJ:lle taustojen lisäselvittelystä. Pitääkin haeskella netin syövereistä niitä värikuvia, kerran niitä on olemassa. Noista Citadelin metalliväreistä sen verran, että verrattuna Vallejon metalliväreihin ovat mukavampia maalata siveltimellä ja tässä tapauksessa kokeilin ruiskulla ensimmäistä kertaa. Hyvin oheni Vallejon omalla ohentimella, eikä kuivunut ruiskuunkaan. Imatralta kun ei muita akryylejä saa, niin tuli pari vuotta sitten ostettua paikallisesta askarteluliikkeestä tuo Mithril Silver, Chainmail ja Boltgun Metal, kun rakensin Revellin Mig-21:stä. Noilla kolmella metallivärillä onkin pärjätty tähän asti. Kunhan saan aloitettua Czech Modelin P-80 Shooting Starin, niin ajattelin kokeilla Mr.MetalColoreita.
Ai ai kun on muovi saatu näyttämään hienosti metallilta! Tuo sumea ohjaamon kupu hieman häiritsee yleistunnelmaa, mutta se on pientä se.
PhantomII 20.1.2012 17:59 Vastaa lainauksella
Onpas nätti F-84. Pinta on tosiaan aika onnistunut. Tummuusaste on mielestäni oikein hyvä sotatantereella olevalle koneelle. Suezin muita koneita odotellessa… ja maakalustoa.
Nätti malli rumasta esikuvasta. Alumiinipinta on hienosti toteutettu juuri sopivan käytetyn näköinen. Vähän tuo keskimmäinen kuomun palanen häiritsee, lasin ja metallin välinen raja on muihin verrattuna "maalatun" näköinen