Pienoismallit.net

Panzerkampfwagen II Ausf. C

Puolan noutaja

Sd.kfz 121 eli Panssari Kakkonen Puolaa valloittamassa 1939. Versaillesin rauhansopimuksen jälkeen Saksalla ei saanut olla panssarivaunuja, joten tällaiset erikoisajoneuvot saattoivat hieman yllättää naapurustossa.

Reissulle lähtiessään Fritz maalasi torniin valkoiset ristit, jotka "yllättäen" houkuttelivat kivääri- ym. tulta. Valkoisen himertäminen keltaisella auttoi vähän. Mustavalkoiset palkkiristit tulivat myöhemmin. (Epäselvää, mihin tunnuksia ylipäätään tarvittiin, kun naapurilla ei varmuudella ollut samannäköistä kalustoa.)

Malli on koottu Tamiyan näppärästä sarjasta, jollaisen joulupukki toi hlj.comin alesta. Suurin ponnistus olivat Friulmodelin telat, joiden kokoamisesta olin jo kertaalleen luopunut erään toisen mallin parissa. Melko pieniä palikoita, ja silti mittakaavanmukaisuutta sopii epäillä. C-mallin Panssari Kakkosessa on telat eivät hirmusti pääse säkittämään.

Tamiyan maalit (Mr. T:n saksalainen harmaa on aika pliisu), Nordic Challengen El Jefe -hiuslakka, Migin Dark Wash, AK Interactiven ruostelitku, Microscalen siirtokuva-aineet, ja unohduksista päässeet Mr. T:n pölymeikit tarveaineina.

Washin alla ei ole lakkaa. Siirtokuvien alle sipaisin siveltimellä Microscalen kiiltävän lakan. Washilla himmennetty, eli koko mallia ei ole ylilakattu missään vaiheessa. Hitsisaumat ja muutamat kuluvat kohdat käyty läpi grafiitilla. Melko old school -resepti ehkä.

Kommentit

Perusnätti Kakkonen ilman suurempia kämmejä. Telat hieman liian löysällä. Fruikkarit kannattaa asentaa tiukalle, koska ajan mittaan löystyvät.
Petri Lyy 18.1.2012 20:43 Vastaa lainauksella
Kerpele noita teloja, kun niitä ei huomaa liikuttelun jälkeen tsekata. En usko niiden kauheasti muuten venyvän, koska tälle tulee aika vähän ajoa.
Tykkään kyllä todella paljon! Maalipinta on tosi hyvin onnistunut, ei ole tylsä vaikka yksivärinen onkin. Nuo ruostejäljet ovat ehkä vähän turhan punertavat, liian tuoreen ruosteen väriset? Ja kyllä friulit tuo sitä jotain, vaikka vähän löysät ehkä ovat.
Siisti vaunua.
Viimeisessä kuvassa ruoste näyttää ehkä turhan oranssilta siinäpä ne risut.
Ruusuja sitten enempi. Työkalut on todella hyvin maalattu ja saatu kivasti eloa niihin. Maalipinta näyttää muuten loistavalta. Hieno työ!
Petri Lyy 19.1.2012 07:30 Vastaa lainauksella
Kiitoksia kommenteista. Viimeisessä kuvassa on kyllä kaikki värit vähän pielessä. Kameran kukka-asento eli makro-moodi keksi ihan omat säädöt. Ruosteen lisäksi harmaan alta pitäisi näkyä pohjamaalia, jota aina säntilliset saksalaiset olisivat käyttäneet.
SS 19.1.2012 14:36 Vastaa lainauksella
Mielenkiintoinen, hienosti rakennettu malli. Näen silmissäni dioraman jossa tämä vyöryy kohti puolalaisia sotilaita urheina mutta avuttomina hevosten selssä.
Petri Lyy 19.1.2012 15:03 Vastaa lainauksella
SS kirjoitti:
Näen silmissäni dioraman jossa tämä vyöryy kohti puolalaisia sotilaita urheina mutta avuttomina hevosten selssä.
Heh, niin minäkin, mutta taitaa minulta jäädä tekemättä. Viimeistään hevosten kohdalla nousevat kädet pystyyn, kun ihmisfiguureitakaan en vielä ole saanut kunnolla aikaiseksi. Kiitos kuitenkin kannustuksesta.

Sota on julmaa ja ratsuväki raakaa, muttei tyhmää. Luin ihan vähän aika sitten jostain (en muista mistä), että nykytutkimuksen valossa tarinat peitset tanassa tankkeja vastaan käyvistä ratsumiehistä saattavat olla vahvasti liioiteltuja.
Ihku hieno panssari. Vanhan liiton miehenä muistan Sheperd Paynen kirjassa olleen ohjeen: perusmaali, litkutus tummalla öljyvärillä/tärpätillä, vaaleampi, vielä vaaleampi perusvärikuivapensselöinti ja loppulakkaus. Tuli ihan hienoja pintoja aikas halvalla. Ei silti, oikke hieno on tama pantser ku kahjustab russiloitap.
Petri Lyy 20.1.2012 18:23 Vastaa lainauksella
Seppo Valjakka kirjoitti:
Ihku hieno panssari. Vanhan liiton miehenä muistan Sheperd Paynen kirjassa olleen ohjeen: perusmaali, litkutus tummalla öljyvärillä/tärpätillä, vaaleampi, vielä vaaleampi perusvärikuivapensselöinti ja loppulakkaus.
No tämä taitaa olla old school -resepti. Ihan kokeilemisen arvoinen, kiitosta.