Pienoismallit.net

M3 Lee

Afrikan sheriffi

Valitsin Viikonloppumalli-rakenteluun tämän Tamiyan sarjan, koska arvioin sen olevan riittävän yksinkertainen rakenettavaksi nopeassa ajassa. Pääosa rakentelusta onnistuikin ensimmäisenä iltana. Malli tai ainakin sen muotit ovat vuodelta 1974, ja muovilaatu ilmeisesti bakeliitin ja guttaperkan sekoitusta.

Kovasta muovilaadusta johtuen päädyin vetämään tartuntakerrokseksi liuotinpohjaisen pohjamaalin. Musta Maston oli yllättäen päässyt loppumaan, mutta oranssia löytyi jostain kumman syystä. Ajattelin, että se voisi auttaa ruoste-efektien tekemisessä, mutta niin ei sitten lopulta käynyt. (Se olisi vaatinut hiuslakkakerroksen ennen ensimmäistä varsinaista maalikerrosta, mutta aika ei tuntunut riittävän.)

Pohjamaalin päälle tuli sinne tänne kolmea ruskeaa Tamiyalta, mutta lopputuloksesta eri sävyjä tuskin huomaa. Hiuslakkakerroksen päälle pari vihreää Tamiyalta, ja vesikastelun jälkeen rapsuttelua "ruosteen" saamiseksi esille. Veden kuivuttua ruiskutin Tamiyan kirkkaan lakan, jonka päälle tulivat siirtokuvat. Ne eivät menneet itsestään rikki vaan rapsuttelin niihinkin kulumaa. Päälle Vallejon mattalakka.

Tässä yhteydessä kävi ainoa todellinen kämmi. Aikataulusta johtuen halusin siirtokuvien pehmennysnesteet kuiviksi niin, että mattalakkakerros ehtisi kuivua rauhassa yön yli. Käytin kuumailmapuhallinta, ja kaikesta varovaisuudesta huolimatta hennoimmat osat eli tornin kk:t ottivat lämpöä ja vääntyilivät piloille. Varaosalaatikoista löytyi vain yksi sopiva kk:n putki, joten loppuja yritin suoristella minkä pystyin. Aiemmin en ole puhallinta käyttänyt, koska normaalisti on aina aikaa jättää malli rauhassa kuivumaan.

Pääkomponenttien liimausten tai maalausten kuivuessa väkersin rankoihin maalatut telapyörästön osat nippuun (niissä sama hiuslakkakäsittely) sekä maalailin telat ruiskun ja maskiteipin avulla. Kuivumistauoilla maalalin myös työkalut ym. kannen roinat. Pakoputki sai maali-hiuslakka-maali-pigmentti -käsittelyn, mutta valmiista mallista tuota ei juurikaan näy. No, ruosteresepti ei ollut vieläkään ihan onnistunut. Kun kaikki lopulta oli nipussa ja siis akryylimattalakan alla, alkoi pienimuotoinen litkuttelu Migin tuotteilla.

Mallin esikuva sijoittuu Tunisiaan 1942, jolloin jenkit käyttivät vielä tuollaisia sheriffintähtiä. Taustatyöt by Tamiya, minä vaan rakentelin ja maalailin suoraan laatikosta.

Kolmen päivän rakennusrupeama meni suunnilleen laatimani pelikirjan mukaisesti 3-4 tunnin rupeamissa. Eka päivänä yksi sessio, kahtena muuna päivänä kaksi sessiota. Kiire ei tullut missään vaiheessa.

"Hosumalla ei tehdä kuin Fordeja." (Lainaus pienoismallit.net:istä mallarilta, jonka nimeä en nyt muista.)

Kommentit

SS 7.1.2012 20:33 Vastaa lainauksella
Wau, kolmessa päivässä tällaista jälkeä. Tekniikasta en vielä ymmärrä tarpeeksi sitä kommentoidakseni, mutta hattua nostan, hieno vaunu!
Kyllähän tämä pistää hiukan hiljaiseksi kun parissa päivässä syntyy malli, jollaista en todennäköisesti saisi aikaan normaalitahdillakaan rakennettuna. Tämä lienee vielä se sama patterioptiolla varustettu malli, jota rakennettiin 90-luvullakin. Lee on minusta aina ollut jotenkin sympaattinen vaunu, ehkä jo erilaisuutensakin takia, ja ehkä tästä syystä arvio meni puolikkaan yläkanttiin, mutta menköön. Rakennusajan huomioon ottaen hatunnoston arvoinen suoritus.
T.L. 7.1.2012 20:45 Vastaa lainauksella
Komea ottaen huomioon aikataulun… ;)
Tosi hieno kolmen päivän työksi.
Kulumat siirtokuvissa erittäin hyvin toteutettu.
Hienohan siitä tuli!!

Telaketjut ja telapyörät näyttää noissa kuvissa jossain määrin muovisilta mutta olet kuvauksesi mukaan ne kuitenkin maalannut. Mitä väriä niissä on?
Kiitokset kommentaattoreille.

Malli on tosiaan Tamiyan "70-luvun mestaripaloja" -sarjaa. Ihmettelinkin, kun veto- ja johtopyörät piti eräällä tavalla laakeroida rakennusvaiheessa. Ala- ja ylärungon liimaaminen toisiinsa oli hankalaa, mutta nyt ymmärrän, että malli onkin tarkoitettu avattavaksi. Moottorioptio oli kyllä ohjeista häivytetty kokonaan. Tämä selittää myös sen, miksi malli tietyltä korkeudelta tarkasteltuna "näkyy läpi". Iso osa ottamistani kuvista sai siksi delete-nappia. Onneksi otin kuvia hieman eri korkeuksilta. Kuvaussessio vei n. 45 min ja kuvien purku tietokoneelle ehkä 15 min.

Sama määrä työ- tai siis harrastelutunteja tähän olisi tod.näk. mennyt joka tapauksessa. Nyt mallailu vain oli pyhien ansiosta intensiivisempää.

Telat ja telapyörät on maalattu Tamiyan maaleilla kuten koko muukin malli. Kuluneita kumipintoja kuvaa tällä kertaa Nato Black -sävy, joka on mielestäni sopivan harmaa tähän tarkoitukseen. Telojen metallinen sisäpuoli on maalattu Metallic Grey -sävyllä, ja ne metalliosat jotka eivät käytännössä osu mihinkään vaan ruostuvat Red Brown -sävyllä. Muoviahan ne kaikesta huolimatta ovat :)
Wau! Kolmessa päivässä näin hyvää jälkeä. Maalaus on onnistunut hyvin, samoin rakennusjälki näyttää hyvälle. Jussin tavoin ehkä telaketjut näyttävät hieman muovisilta, mutta ei se minua suuremmin häiritse. Rakennusaika ei tosiaankaan ollut pitkä, joten siihen nähden malli on loistavaa työtä.
AJ 8.1.2012 14:29 Vastaa lainauksella
Moi Petri, Komppaan kaikkia yllä olevia ja Miika K onkin kiteyttänyt jo kaiken oleellisen: "Wau! Kolmessa päivässä näin hyvää jälkeä. Maalaus on onnistunut hyvin, samoin rakennusjälki näyttää hyvälle. Jussin tavoin ehkä telaketjut näyttävät hieman muovisilta, mutta ei se minua suuremmin häiritse. Rakennusaika ei tosiaankaan ollut pitkä, joten siihen nähden malli on loistavaa työtä." Eipä tuohon ja yllä oleviin kommentteihin juuri muuta lisäämistä ole. Parhain terveisin, AJ
Kyllä vetää hiljaiseksi…sano..hiljaiseksi…No, kumarran syvään otettuani hatun päästäni!
Mukavasti jakaa mielipiteitä tämä malli. Pidetään nyt hattu päässä vaan kun pakastaa. Ensimmäistä kertaa malliini on käytetty lähes koko asteikko eli 1,5:stä 4,5:een. Sanallista palautetta jää uupumaan.
Chippailu on mielestäni hivenen oudon oloinen, ei oikein harmoniassa muuten puhtoisen vaunun kanssa.

Rakennusjälki ja maalaus on kyllä muuten siistiä.

Ja sitten tietopläjäys. M3 Leen ja M3 Grantin telat ovat myös sisäpuolelta kumia… Telakengissä on läpi menevät akselit joihin nuo ohjurit/kiinnikkeet pultataan, telakenkä itsessään (ainakin tämän malliset telat) ovat kumiblokki.

Kts…

fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:M3-Grant-latrun-1.jpg
Hieno malli! Ainoastaan työkalut ja etenkin niiden kiinnikkeet eivät näytä olevan ihan kiinni vaunussa (näyttää kuin olisivat millin ilmassa vaunusta) ja pyörällä oleva vaijeri kaipaa vähän eri värisävyjä mukaan, kuten esim. dark washilla eloa.

Työkalujen väritys kaipaisi myös lisää sävyjä ja viimeisessä kuvassa näkyy selvästi kirveen terän sauma.
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
Ja sitten tietopläjäys. M3 Leen ja M3 Grantin telat ovat myös sisäpuolelta kumia… Telakengissä on läpi menevät akselit joihin nuo ohjurit/kiinnikkeet pultataan, telakenkä itsessään (ainakin tämän malliset telat) ovat kumiblokki.

Kts…

fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:M3-Grant-latrun-1.jpg
Kiitosta, aina sitä oppii uutta. Mieluummin tietysti ennemmin kuin myöhemmin, mutta näin tällä kertaa. Kyllä noita kuvia tuli (vähän) tutkittua, mutta arvauksella jouduin menemään. Ihan selvää kuvaa saati sanallista selostusta telaketjujen anatomiasta ei löytynyt ihan hetkessä (varsinkin kun googlailin vain M3 Leetä, olisi pitänyt älytä ottaa Grant mukaan hakuun).
Waltter kirjoitti:
Hieno malli! Ainoastaan työkalut ja etenkin niiden kiinnikkeet eivät näytä olevan ihan kiinni vaunussa (näyttää kuin olisivat millin ilmassa vaunusta) ja pyörällä oleva vaijeri kaipaa vähän eri värisävyjä mukaan, kuten esim. dark washilla eloa.

Työkalujen väritys kaipaisi myös lisää sävyjä ja viimeisessä kuvassa näkyy selvästi kirveen terän sauma.
Työkalut ovat jonkilaisten korokkeiden varaan kiinnitettyjä (siis ainakin Tamiyan aivoitusten mukaan), ja ne on kyllä liimattu pohjaan asti. Kirveessä tosiaan on sauma jota en aiemmin huomannutkaan. Litkutus kivasti korostaa sitä :) Työkalut ovat yksi asia, jonka olisin tehnyt toisin ilman aikarajoitusta. Kiinnikkeet olisin veistellyt pois ja nikkaroinut uudet, mutta niin pikkutarkkaan näpertelyyn en ainakaan nyt lähtenyt.
Meni joo vähän pikkutarkaksi saivarteluksi varsinkin kun ottaa aikamääräsi huomioon. Jostain kuin nyt piti päästä sanomaan.:D
Waltter kirjoitti:
Meni joo vähän pikkutarkaksi saivarteluksi varsinkin kun ottaa aikamääräsi huomioon. Jostain kuin nyt piti päästäsanomaan.:D
Juu, ei mulle tästä mitään nuhaa tullut. Tarkkuutta, tarkkuutta ja tarkkuutta tämä vain vaatii. Omille tekeleilleen tulee helposti sokeaksi, ja sen takia sanallista kommenttia täältä galleriasta haetaan.
Maintessani käytetyn arvosteluasteikon laajuudesta tarkoitukseni ei muuten ollut erityisesti kitistä mistään, lähinnä todeta tai hämmästellä.

Tämän mallin arviot pudottavat kaikkien mallieni keskiarvoa "peräti" 0,01:llä nyt kun arvioita on 29 kappaletta. Se taas on hyvin lähellä sitä keskiarvoa, kuinka monta arvioita mallille ylipäätään tulee.