Pienoismallit.net

Ps.531-5

Ps. 531-5 Kuuterselän taisteluiden aikoihin 14.-15.6.1944. Vaunu numero -5 oli Sturmien ensimmäistä saapumiserää ja valmistettu Alkettin tehtaalla. Vaunu tuhoutui heinäkuussa 1944 Vuosalmella.

Malli pohjautuu Tamiyan rakennussarjaan, josta on mallia rakennettaessa pyritty korjaamaan kaikki oleelliset ja näkyvät virheet. Vihreä pohjamaalaus on tehty ruiskulla ja naamiomaalaus pensselillä, maaleina käytin Humbrolin emalimaaleja. Siirtokuvat ovat vanhoja Wiking Decalsin siirtokuvia. Näin jälkeenpäin kuvia katsellessa piirtoheitinkalvon käyttäminen vaunun johtajan periskooppien suojaplekseiksi ei ollut kovinkaan hyvä ratkaisu. Aikaa myöten myös siirtokuvien kiinnitys on näköjään hieman antanut periksi. Venytettyä valurankaa ei myöskään kannata vääntymisen vuoksi pahemmin antenneina käyttää. Rakennussarjasta, siihen tarvittavista korjauksista sekä vaunun historiasta (Andreas Lärka & Kari Tapio) ja itse mallin rakentamisesta on ollut kaksiosainen artikkeli Mallix –lehden numeroissa 2 ja 3 / 2005. Lisäksi OH:lla on tuolla rakennusblogi puolella menossa varsin herkullinen ja kattava artikkeli Dragonin ja Tamiyan Sturmien rakentamisesta.

t. Jake

Kommentit

:O
Nyt kyllä pistit semmosen mallin esille että oksat pois.
Ethän vaan ole laittanut oikeaa vaunua valkoiselle alustalle :)
Täytyy vaan ihmetellä tuta kädentaitoa…
Pisteet:
JMR 3.1.2012 17:09 Vastaa lainauksella
Aivan upea malli! Todelaa hienosti tehty naamiomaalaus! Olis mukava jossain suomi-diossa, mutta on kyllä näyttävä ihan näinkin. Pensselillä tosi hyvää jälkeä. Tästä viikon malli mielestäni.
Tässä minun pisteeni:
Hieman mietityttää tuo telojen roikkuminen, oliko tuossa vaiheessa Sturmien telat jo noin löysät?
Muuten jälki on kaikilla osa-alueilla täydellisyytä hipovaa!
Manu. E 3.1.2012 23:11 Vastaa lainauksella
Kyllähän ne kuluneina roikkui noin, moottorijarrutuksessa, tai pakilla. Sitä nyt ei tiedetä, onko jo kaikki telanlyhennykset käytetty. Jonka jälkeen alkaisi rattaat "istua huonosti", kuten 2-pyöräisissäkin. Hieno vaunu.
Voi, jospa tavallinen kuolevainenkin saisi joskus moista laatua aikaiseksi …
Vielä realistisemman Sturmin nähdäkseen pitäisi ilmeisesti jotenkin aikamatkata Kuuterselälle vuoteen 1944. Näille Jaken malleille pitäisi perustaa ihan oma galleria, koska nämä saavat melkein minkä tahansa muun (vaunu)mallin täällä näyttämään keskeneräiseltä yritelmältä.

Inspiroivia nämä kyllä ovat, ja paljon löytyy opittavaa. Jos ei muuta, niin tästä mallista ajattelin apinoida ainakin tämän: Telapyörien kumit neuvotaan monessa paikassa maalaamaan jollakin muulla kuin mustalla, mutta tästä eteenpäin harmaan sävyjä on siis oltava kaksi - puhdastakin vaunua esittävässä mallissa. Ei tuotakaan näköjään olisi oivaltanut itse, ellei sitä näin hienosti tuotaisi esille.

Muita kiitettäviä ja esimerkillisiä yksityiskohtia en rupea tässä luettelemaan, helpoimmin omaksuttavan vinkin ajattelin vain nostaa esille.
Tervehdys,

Kiitokset palautteesta. Telat kyllä roikkuvat jonkin verran, riippuen yksilöstä ja ajankohdasta. Tässäkin on itselle oppimisen paikka, eli myös telat on hyvä tarkistaa ja tarvittaessa fiksata ennen kuvaamista, että saadaan liika roikkuminen hallintaan.

Telapyörien kumit tosiaan neuvotaan maalaamaan tumman- mustanharmaalla. Toisaalta, tässäkin mallissa kumiosat on maalattu mustalle. Sen jälkeen litkuilla sekä kuivapensselöinnillä on mustaa väriä saatu taittumaan lähelle tumman harmaata. Voisi ehkä verrata, että tällainen mustalla maalilla tehty esivarjostus esim. lentokoneiden paneliviivoissa on yksi nyky-mallailun muoti-ilmiöistä ;) ? Tosin muistelen tätäkin efekfiä käytetyn jo varmaan parikymmentä vuotta sitten sekä lekoissa että vaunuissa.

t. Jake
Huh… Taas pitää keräillä alaleukaa lattialta. ;) Oikeasti mallejasi on todellinen ilo katsella ja kyllä näistä voi ottaa oppia omiin yritelmiin. Hieno malli, kaikki ylistävä on jo sanottu ja tuo telojen roikkuminen ei itseäni häiritse yhtään.