Pienoismallit.net

Bf 109 G-2

Tällainen malli tuli rakennettua syksyllä 2006. Käytin Hasegawan sarjaa ja omia lisäyksiä ovat mm. laskuvarjopakkaus istuimella, istuinvyöt ja muutamat ohjaamon pikkuosat sekä injektioneuloista tehdyt pitot- ja tykin putket. Mielestäni parhaiten onnistuneita 1/48 mallejani, eniten harmittaa siirtokuvien reunakalvojen kiiltely. Kuvissa näkyy myös löystynyt antennilanka, pitää joskus väsätä uusi.

Mallin esikuvana on 6/JG52:n Mersu, lentäjänä Walter Krupinski. Ajankohtana on n. syksy 1942. Koneesta löytyy kolme vasemmalta kyljeltä otetuttua kuvaa ja ne on julkaistu useissa kirjoissa ja väripiirroksiakin on julkaistu useammassakin teoksessa ja nettisivustolla. Koneen sarjanumero ja pyrstön maalaus on tuntematon, samoin kuin spinnerin väritys sillä nämä kohdat eivät erotu valokuvissa. Eri detaljeista voi kuitenkin päätellä, että kyseessä on WNF:n syksyllä 1942 valmistamama kone werkenummer blokista 13401-14000.

Kaikissa näkemissäni väripiirroksissa koneen spinneri on esitetty yksiväriseksi, värinä RLM 70. Tähän on päädytty kai siksi, että valokuvassa spinneristä erottuu n.1/3 ja näkyvä osa on tummaa väriä. Itse en tähän usko, sillä 1/3 valkoinen segmentti oli tähän aikaan jo vakiomerkintä ja itse valokuvia tihrustettuani väitän, että kuvista on juuri ja juuri erotettavissa spinnerin valkoisen osan reuna. Keltaisen lentuevärin maalasin nokkaan hieman taiteellista vapautta käyttäen, tällainen merkintä oli melko yleinen tämän ajan Mersuissa, mutta ei kuitenkaan missään nimessä säännönmukainen.
Siivenkärkien itärintamatunnuksen maalasin vapaalla kädellä ruiskulla saadakseni hieman rintamalla toteutetun maalauksen näköä koneeseen. Idea tähän tuli pari vuotta sitten Tikkakoskella näytillä olleesta F-Mersun hylystä, missä tällainen maalaus on selvästi nähtävissä.
Valokuvissa koneen rungossa näkyy runkonumeron kohdalla voimakkaita ylimaalauksia. En ole varma, onko kyseessä ylimaalattu taktinen tunnus, vai kenties siirtolentotunnus. Päädyin siihen, että kyseessä on siirtolentotunnus ja tein voimakkaat ylimaalaukset myös runkoristin taakse.

Kommentit

Kertakaikkiaan hieno!
Kyllä ei voi kuin kehua. Erityisesti alapuolen vanhennus on minusta onnistunut todella hyvin.
-QWQ- 29.7.2007 22:53 Vastaa lainauksella
On kyllä komee lintu!
Tätä on tullut hypisteltyäkin pari kertaa, mutta edelleen täytyy kyllä tuijotella kuvia kun näyttää hienolta. MT-507 -projekti etenee myös, huomenna varmaan pääsen maalaamaan täpliä runkoon. Pitää laittaa uusia kuvia kansioon kun ehtii.
Todella hyvän näköinen mersu!! Mitä sävyjä käytit maalauksessa?
Kiitoksia palautteesta.

Värisävyinä on käytetty yläpinnoilla Xtracolorin emalivärejä, oikeat Luftwaffen sävythän löytyvät suoraan purkista. RLM 75:sta tosin vaalensin ja 74:sta puolestaan tummensin saadakseni aikaan omaa silmääni miellyttävät kontrastit. Alapinnan RLM 76 on Humbrolin sävyä, en muista käytinkö sävyä 127 suoraan purkista, vai sekoittelinko sävyn jostain. Keltainen väri on sekoitettu Humbrolin ja mahdollisesti Revellin sävyistä. Rungon keltainen 5 on siirtokuva ja yritin saada väriseoksen muistuttamaan mahdollisimman paljon siirtokuvan väriä.

Naamioväreissä on käytetty värihuuhteluiden ja pastellien lisäksi jälkivarjostus tekniikkaa (meniköhän termi oikein?), eli ruiskuttelin vaalennettuja sävyjä paneelien keskialueille sekä koholla oleviin kohtiin.
JJ Hilska 30.7.2007 15:31 Vastaa lainauksella
Huippuhienosti tehty G-2-Mersu. Tosiaan ihan samanlaisesti maalattu itätunnus siivessä kuin Tikkakosken F:ssä.
Hieno Mersu!Erinomaista maalaustyötä ja etenkin vanhennusta.