Pienoismallit.net

Autoblinda 43

Italian ihme tämäkin

Rohkea rokan syö ja vielä rohkeampi rotan, eli postataanpa nyt sitten tämmöinen tekele. Joissakin lähteissä epäillään, onko tällaista Autoblindan versiota ehditty edes valmistaa niin, että versio olisi ehtinyt toisen maailmansodan kähinöihin. Siis what if -osastoa tai maakalustoa 1939-1945, epävarmuutta ilmassa.

Malli joka tapauksessa ajoittuu Pohjois-Italiaan maaliskuulle 1945, koska Italerin herrat sellaista ehdottavat. Esikuva on isommalla koneella ja järeämmällä tykillä päivitetty versio 41:stä. Hupaisa yksityiskohta on se, että ohjauslaitteet ovat molemmissa päissä ohjaamoa. Laite on siis ikään kuin luotu vetäytymistaisteluun.

Taustana italialaiskaluston esiintymisestä saksalaisväreissä mainittakoon, että Italia irtautui sodasta 1943, mutta se ei estänyt entistä aseveljeä hyödyntämästä kalustoa.

Useissa kuvissa oikeasta autosta on ns. museomaalattuja versioita, joita en pidä täysin realistisina. Siksi tämmöinen näkemys kolmivärikaaviosta. Toteutettu Mig Productionin 0,2-millisellä halpisruiskulla. Maalit Tamiyalta, litkut Migiltä. Ruosteet ja tuoreet kulumat perinteisesti sienellä ja kuivasivelyllä. Taisi mennä tippa Vallejon tuotettakin.

Maalauskaavio onnistui mielestäni kohtalaisesti tai ainakin niin, että päätin luopua varasuunnitelmasta. Varasuunnitelmana olisi ollut tehdä tästä 1950-luvun poliisiversio, joka olisi kokopunainen. Ehkä joku toinen kerta sitten semmoinen. Aika villiä meininkiä ollut Italiassa tuolloin(kin), kun järjestyksenpitoon on tarvittu näin ronskia kalustoa.

Itse mallisarja oli mielestäni hyvää ellei erinomaista Italeri-laatua. Ainoa pahempi haaksirikko sattui siinä, että Tamiyan buff-sävyllä valmiiksi pölytetyt renkaat ottivat itseensä litkuista, eli hillitty efekti katosi. Tilanteen korjaamiseen käytin Tamiyan puutereita, jotka unhottuivat tarvikeluettelosta.

Kommentit

JMR 1.1.2012 18:03 Vastaa lainauksella
Hieno malli. Pölytykset renkaissa ja alarungossa hyvin onnistuneita. Vähän vois lisätä chippejä yms. Tuleeko diohon?
Tässä pojot:
JMR kirjoitti:
Hieno malli. Pölytykset renkaissa ja alarungossa hyvin onnistuneita. Vähän vois lisätä chippejä yms. Tuleeko diohon?
Tässä pojot:
Chippailuja vähän pidättelin ehkä sen takia, kun on epäselvää, kuuluuko tässä ylipäätään olla käytön jälkiä vai ei. Dioraama ei ole suunnitelmissa, vaikka kyllä sellaistakin pitäisi joskus kokeilla. Yksi idea on muhimassa, mutta ei liity tähän malliin. Ongelmaksi tulee myös säilytystilojen niukkuus, dioraama tai alusta vie vielä enemmän tilaa kuin pelkkä malli.
Varmaankin ihan oikea päätös pidättäytyä suuremmista kulumista, nämä olivat varmaan aika tehdasuusia tai ainakin "tuoreessa" maalissa.
Kolmivärikaavio onnistunut mainiosti, varsinkaan kun maalattava pinta ei ole varmasti ollut suuren suuri.
Jotain pieniä varjostuksia olisin kaivannut jälkikäsittelyksi, korostamaan pinnan kolmiuloitteisuutta. (juu, paraskin puhumaan, en osaa oikein itsekkään :)
Pölytykset onnistuneet mielestäni mainiosti, hyvä avaus tälle vuodelle.
Timo Honkanen kirjoitti:
Kolmivärikaavio onnistunut mainiosti, varsinkaan kun maalattava pinta ei ole varmasti ollut suuren suuri.
Tänks. Sovittelin tätä hyllyyn isotornisen Klimin viereen, niin kyllä se vähän pienempi sentään on, siis se torni. Olisikohan tämä AB jossain Panssari I:n ja Panssari II:n väliin sijoittuvassa kokoluokassa. Eli ei tämä esikuva ihan murtoluku-Fiatikaan ollut (siis semmoinen Bertonen myöhemmin designaama urheiluauto "1/9"), vaikka muodoissa itse asiassa on tiettyä yhtäläisyyttä.
AJ 1.1.2012 19:14 Vastaa lainauksella
Moi Petri, Hyvin onnistunut Autoblinda 43, tykkään harmonisesta kokonaisuudesta. AB 43 on hyvin rakennettu, maalattu ja viimeistelty - kolmivärikaavio on onnistunut erinomaisesti, enkä kaipaa yhtään enempää chippailuja; tämä on aivan hyvä tälläisenään eli mielestäni vanhennus pölytyksineen on onnistunut hyvin. Valokuvat ovat hyviä plus mv-kuva on hyvä lisä. Kyllähän tuota Autoblinda AB 43 ehdittiin valmistaa (mm. Doylen ja Jentzin opukset vahvistavat asian), mutta italialaiset itse eivät niitä ehtineet käyttää kuin vasta sodan jälkeen; kuten itsekin toteat - sakut Italiassa konfiskoivat AB 43:t omaan käyttöönsä.

Kuten Timo H edellä jo toteaa, että hyvä avaus tälle vuodelle - juuri näin; tähtisadetta niskaan. Parhain terveisin, AJ
Kiitos kommenteista AJ. Mainitsemiisi opuksiin en ole tutustunut, mutta uskon asian olevan niin kuin sanot. Netistä vain löytyy niin helposti päinvastaista tietoa, että pani epäilemään.
AJ 1.1.2012 19:51 Vastaa lainauksella
Moi Petri, mm. Thomas L. Jentzin & Hilary Louis Doylen & Peter Chamberlainin Encyclopedia of German tanks of World War Two, Alessandro Bruschin Autoblindo AB41 & AB43, Werner Regenbergin Captured Armored Cars and other Vehicles in Wehrmacht Service ja Daniele Guglielmin Armour PhotoGallery 8, Italian Armoured Cars Autoblinda AB 41 & AB 43, PzSpWg AB 41 201(i) & AB 43 203(i) teoksista löytyy vastaukset Autoblinda AB 43 käytöstä sakujen "omistuksessa". Muitakin opuksia löytyy, joissa todetaan sama asia; netti on netti eli netistä löytyvä tieto kannattaa yhä aina varmistaa. Toivottavasti auttoi. Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
… netti on netti eli netistä löytyvä tieto kannattaa yhä aina varmistaa. Toivottavasti auttoi. Parhain terveisin, AJ
Si signore. Ja kiitos paljon. Italerin taustatyöhön olen kyllä yleensä luottanut, varsinkin silloin kun kyseessä on italialainen kalusto. Kyllä niillä on kaikki mahdolliset referenssit paremmin tavoitettavissa kuin kenelläkään suomalaisella perusmallarilla.
Moi,

Ihan ok malli maalaukseltaan, rakennukseltaan ja mukavan hillitty sääistykseltään. Lokasuojien alapuolet voisivat olla tummemmat / kuraisemmat. Kuvissa tuo em. puhtaus hieman häiritsee, mutta kun malli on pöydällä tarkasteltavana, niin ilman hammaslääkärin peiliä ja Magliten valoa asiaan ei kiinnitä huomiota ;) Pakoputket kaipaisivat ehkä hieman enemmän värisävyjä.

Itseänikin kiinnostavat nämä Italerin Italialaiset panssariautot ja etenkin Sahariana, hyvä jos laatu on ok. Ehkä jossain vaiheessa tulee niitä itsekin hankittua ja mallailtua.

t. Jake
Jarmo Lindgren kirjoitti:
Lokasuojien alapuolet voisivat olla tummemmat / kuraisemmat. Kuvissa tuo em. puhtaus hieman häiritsee, mutta kun malli on pöydällä tarkasteltavana, niin ilman hammaslääkärin peiliä ja Magliten valoa asiaan ei kiinnitä huomiota ;) Pakoputket kaipaisivat ehkä hieman enemmän värisävyjä.
Tänks. Näinhän se on, aika korkealta tulee yleensä mallia itse katseltua, ei huomaa kaikkea. Otan vinkistä vaarin. Pakoputkiresepti menee myös uusiksi.
Jarmo Lindgren kirjoitti:
Itseänikin kiinnostavat nämä Italerin Italialaiset panssariautot ja etenkin Sahariana, hyvä jos laatu on ok. Ehkä jossain vaiheessa tulee niitä itsekin hankittua ja mallailtua.
Töissä sen verran luppoaikaa, että piti googlata tuota Saharianaa. Rupeaa olemaan Ebay-kamaa, eikä enää löydy ihan joka kaupasta. Sockelshopista löytyi tällä kertaa halvemmalla kuin Hongkongista, joten tilaus piti sitten laittaa sisään. Tuli sitten jotain muutakin sälää UPS-kulujen "kattamiseksi". No, uusi vuosi ja uusi Visa-kuukausi…
Kivan näköinen menopeli. loisto pojot!
Ei juurikaan moiteen sanaa voi tästä sanoa. Ainut juuri tuo jo aiemmin mainittu puhtuas lokasuojien sisäpinta.
Mikäs mustempi kohta on vasemman puolen keskimmäisessä renkaassa?
Marko Paakkanen kirjoitti:
Mikäs mustempi kohta on vasemman puolen keskimmäisessä renkaassa?
Hyvä ja tarkka havainto. Taitaapi olla niin, että Tamiyan puuteria on siitä kohtaa jäänyt sormenpäähän mallia kuvauspaikalle asetellessa. Samassa renkaassa on myös ilmeisesti kynnen aiheuttama ohut viiru, jonka päätin jo kuvaustilanteessa esittävän viiltoa renkaan kyljessä. Mustempi kohta esittää nyt Luigin kädenjälkiä, jotka ovat syntyneet vaihdettua rengasta kuljetuspaikkaansa ähellettäessä. Onneksi puuterointi on helppo korjata.

Olen joskus hankkinut valkoisia puuvillahanskoja mallailutarkoitukseen, mutta pitänyt niitä tähän asti turhina. Seuraavaa mallia kuvatessa ne ovatkin sitten käytössä. Oikeasti kiitos hyvästä huomiosta, vain tällä tavalla sitä oppii virheistään.
Näpsäkän näköinen panssaritiedusteluauto. Hyvin kasattu ja maalattu. Pölytykset onnistuneet myös hienosti. Great!