Pienoismallit.net

Douglas A-1H Skyraider

Konetyypin lempinimiä olivat Spad ja Able Dog

Douglas A-1 Skyraider oli USA:ssa suunniteltu ja rakennettu rynnäkkökone. Sen voimanlähteeksi tuli todellinen "muskelimylly" - voimakas Wright R-3550 kaksoistähtimoottori, joka tuotti tehoa peräti 2800 hevosvoimaa.
Konetta käytettiin lentotukialuksilta ja maakentiltä.

Douglasin sotilaskoneiden pääsuunnittelija Ed Heinemann suunnitteli konetyypin ja sen ensilento ja käyttöönotto tapahtui vuonna 1945. Se ei ehtinyt II-maailmansodan sotatoimiin, mutta se osallistui Korean ja Vietnamin sotiin.
Aktiivikäytöstä poistaminen tapahtui 1970-luvun alkuvuosina.

Skyraiderin huippunopeus oli n. 520 km/t ja lakikorkeus hieman päälle 8500 m.
Kiinteään aseistukseen kuului 4 kpl 20 mm M2-tyypin tykkiä siivissä. Ulkopuolisiin ripustuspisteisiin voitiin kiinnittää aselastia jopa 15 eri pisteeseen, maksimissaan 3600 kg.
Siipi- ja runkoripustimissa kuljetettava aseistus saattoi kattaa erilaisia pommeja, raketteja, rakettipodeja sekä ilmasta-maahan ammuttavia ohjuksia. Isot lisäpolttoainesäiliöt lisäsivät koneen toimintamatkaa huomattavasti.

Pienoismallin esikuvana on koneyksilö, jonka "kotikenttä" vuonna 1966 oli lentotukialus USS Intrepid.

Tämä Tamiyan mallisarja oli tuttua japanilaista huippulaatua. Tässä sarjassa tuli mukana sähkömoottori, jolla oli tarkoitus saada koneen nelilapainen potkuri pyörimään - noh, tuon homman onnistuin jotenkin sössimään. Ennen rakentamisen aloittamista yhdistin moottorin piuhat paristoon (testatakseni, että moottori varmasti on toimiva) - ja hyvinhän tuo näytti surisevan - moottori siis oli kunnossa.

Jotakin sitten tapahtui moottorille rakentamiseen kulahtaneiden viikkojen aikana - nimittäin moottori ei suostunut enää käynnistymään kun malli oli valmis! Eipä tuota päässyt enää tutkimaankaan, kun se oli visusti kätkettynä yhteenliimattujen rungon puoliskojen sisään. Hieman tuo kyllä ketuttaa - olisihan tästä saanut näyttävän "pöytätuulettimen". Kaiken lisäksi moottorista ulos tulevat (koneen mahapuolelta) pitkät sähköjohdot olivat aivan helvetillisesti tiellä koko rakentamisprojektin ajan - varsinkin koneen maalaamista nuo johdot häiritsivät ilkeästi. Noh, koska sähkömoottori ei sitten lopulta siis toiminut, niin pätkäisin pihdeillä mokomat johdot kokonaan irti - siitä eteenpäin maalaus sujui hieman helpommin.

Onnistuin myös rakentamisen aikana kadottamaan tuon ohjaamon ison pleksikuomun - se ehti olla kateissa n. viisi viikkoa ennenkuin päätin tilata uuden tarvikekuomun sen tilalle - ja arvatkaapas huviksenne löysinkö minä sen alkuperäisen kuomun heti tuota tilausta seuraavan päivänä - no tietenkin löysin - se löytyi kirjahyllyn yhteydessä olevasta cd-levytelineestä Joan Jett & The Blackheartsin levyn kannen päältä. En kyllä muista sitä sinne laittaneeni - joku kerpeleen kotitonttu siis ollut taas asialla ja ilmeisesti tuon kuomun jemmaaminen on ollut sen käsitys hyvästä huumorista. Toisaalta olen itseeni sikäli pettynyt, että olin näköjään viisi viikkoa putkeen kuuntelematta maailman parasta naispuolista (elossa olevaa) rokkaria - jos olisin kunnellut tuota hänen levyään, niin kuomukin olisi löytynyt jo aikaisemmin. Kele!

Maalasin siveltimillä käyttäen Humbrolin emaleita/lakkoja.
Olen tällä hetkellä sikäli itseeni tyytyväinen, että sain tehtyä toisenkin Vietnam-ryhmärakenteluun ilmoittamani pienoismallin valmiiksi asti - tämä homma on nyt osaltani siis "paketissa".

Tämä olikin sitten meikäläisen viimeinen malli vuodelle 2011. Tästä jatketaan eteenpäin kohti uusia haasteita.

Kommentit

No nyt ainakin minun mielestäni olet tehnyt nappisuorituksen.
Malli on elävän näköinen, juuri sopivasti vanhennettu, chippailut juuri sopivassa paikoissa ja sopivissa määrin.
Pakokaasu juovat kuin suoraan valokuvista ja valumatkin oikeissa paikoissa.
Näyttävä malli.
Kerrassaan hieno malli hienosta koneesta. Tätä kyseistä konetta lentänyt Lt. W. Patton ampui alas MiG-17-koneen Hanoin yllä 9. lokakuuta 1966.

Ikävä juttu tuo sähkövempeleen jymähtäminen, mutta ulkoisestihan sitä ei mistään huomaa ja lopputulos on mainio.

Kyllä tämä Skyraider-koneet ovat yksi niistä koneista joka mieleen ainakin minulla tulee ensimmäisenä kun Vietnamin sotaa ajattelee. Phantomin ja B-52-koneiden ohella. Hienosti onnistunut mallinnus!

Hyvää Uuden Vuoden vaihdetta!!!
Raimo Leino 31.12.2011 13:50 Vastaa lainauksella
Timo Honkanen kirjoitti:
Pakokaasu juovat kuin suoraan valokuvista ja valumatkin oikeissa paikoissa.
No hyvä kun miellyttää silmää. Valokuvien perusteella nimenomaan yritin malliin saada aikaiseksi nuo Skyraiderille tyypilliset pakokaasujäljet ym. kulumat.
Raimo Leino 31.12.2011 14:01 Vastaa lainauksella
Antti Järveläinen kirjoitti:
Tätä kyseistä konetta lentänyt Lt. W. Patton ampui alas MiG-17-koneen Hanoin yllä 9. lokakuuta 1966.
Se on aina melkoinen saavutus, kun potkurikone päihittää ilmataistelussa suihkarin!
Tuon ilmavoiton "tappomerkintä" on muuten maalattuna (siirtokuva siis) tuossa koneen rungossa vasemmalla puolella - siinä ohjaamon alapuolella, juuri pilotin kohdalla.
Aloittelija ei voi kuin ihailla. Hieno on, sano, hieno on.
Hurja on toi pommien kantokyky, sama kuin B-17:ta, vai onko piirun verran jopa enemmän…?
Petri Lyy 31.12.2011 16:38 Vastaa lainauksella
Hieno kuin mikä, eli tekijän perustasoa. En edes yritä keksiä mitään motkotettavaa, mutta joku viimeinen "niitti" tästä silti puuttuu. Nykyään kai puhutaan wau-efektistä. Puute vie puolikkaan tähden.

Olet pitänyt katsojia on ehkä liian hyvänä viime aikoina. Vika ei siis ole tekijässä vaan pikemmin ruudun tällä puolen. Olisi ehkä kannattanut asettaa tämä samalle tai vastaavalle lentokansialustalle kuin edellinen leko-malli.

Esikuva on melkoinen mörkö, kiva nähdä tämä täällä. Ajatus pöytätuulettimesta huvittaa vieläkin.
Raimo Leino 31.12.2011 16:50 Vastaa lainauksella
Petri Olavi kirjoitti:
Olisi ehkä kannattanut asettaa tämä samalle tai vastaavalle lentokansialustalle kuin edellinen leko-malli.
Petri Olaville ja muillekin tiedoksi, etä lisäsin nyt vielä yhden kuvan - kuvan josta selviää minkälaiselle alustalle tämä malli olisi tullut - jos sen potkurin olisin saanut pyörimään aikaisemmin mainitsemani sähkömoottorin avulla.

Enpäs sitten lisännytkään - palvelu ilmoittaa, että "olet jo lisännyt kuvan ja uutta kuvaa ei voi lisätä, ennenkuin vanha kuva on poistettu" - milläs minä sen "vanhan kuvan" ensin poistan, kun en ole kyseistyä kuvaa koskaan edes lisännyt kansiooni?
Tomille siis asiaa …
AJ 31.12.2011 16:57 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, Timo H:ta lainaten: "Olet tehnyt nappisuorituksen!" Kuten myös jo edellä sanottu; Douglas A-1 Skyraiderisi on oikein sopivasti vanhennettu, chippailut oikeissa sopivassa paikoissa ja sopivissa määrin. Pienoismallisi on tosiaan "elävän" realistisen näköinen ja se pistää juuri miettimään, että miten realistisen elävän näköinen pienoismalli olisi ollut lentävänä pienoismallina propellit pyörien. Olisin mielelläni nähnyt juuri tämän mallisi lentävänä, harmi, että sähkövempele sanoi kaputt. Jokatapauksessa huippumallihan tämä on.

Historiikki koneen osalta on niinkuin pitääkin ja sen lentäjä Lieutenant Junior Grade William T. Patton tosiaan tykitti MiG-17 alas - todellakin melkoinen saavutus rynnäkkökoneelta ja sen lentäjältä; ei mikään turha hemmo tuo Patton. Skyraiderin aselastin kantokykykapasitetti jaksaa kyllä aina ihmetyttää ja pistää funtsimaan, että oliko jenkkien asearsenaalissa mitään lekolla kuljetettavaksi tarkoitettua asetta, ohjusta, pommia yms…mitä Skyraider ei olisi pystynyt roudaamaan.

Valokuvat ovat huippulaatua, mitä sinulta aina odottaakin, muuten kiva, että laitot kaksi mv-kuvaa - ne näyttävät siltä, kuin ne olisi napattu jonkun Vietnam-veteraanin scratch bookista; älyttömän realistisen näköisiä.

Douglas A-1 Skyraider on brutaalin tehokkaan näköinen ja ruman kaunis leko - mitä muuta voi lekolta enää vaatiakaan, ei siis ihme, että miltei kaikki ihmiset (ainakin mallarit) pitävät Skyraidereistä. Mielestäni olet onnistunut loistavasti ilmaisemaan Skyraiderillasi ko. lekon syvimmän olemuksen - tästä on vaikea pistää paremmaksi; todella hienosti onnistunut mallinnos!

Onnittelut myös siitä, että olet saanut molemmat Vietnam-ryhmiksen mallit valmiiksi - erinomainen suoritus! Tämä on kyllä huippulisä Vietnam-ryhmikseen.

Tähän viimeiseen malliisi vuodelle 2011 on hyvä lopettaa tämä vuosi, sillä eiköhän tämä pienoismallisi ole täyden viiden staran arvoinen suoritus - ainakin minun mielestäni se on täysien pojojen malli. En oikein tiedä mitä haasteita sinulle uudelle vuodelle mallauksen merkeissä oikein on, kun byggaat huippumallin mistä tahansa rakennussarjasta plus vielä itse keksitkin rakennusaiheita, joista teet huippumallit. Mallejasi on aina ilo katsella - mallit ovat upeita, niistä voi itsekukin ottaa oppia samoin kuin valokuvistasikin.

Amerikkalaisilla on tapana sanoa: "Save the Best for Last". Näinhän tässä on nyt käynyt. Parhain terveisin, AJ

Hyvää Uutta Vuotta 2012!
Raimo Leino 31.12.2011 17:10 Vastaa lainauksella
^ AJ suuret kiitokset positiivisesta palautteestasi ja oikein Hyvää Uutta Vuotta 2012.

Sitä vakio 2 pistettä odotellessa …
Raimo Leino 31.12.2011 17:41 Vastaa lainauksella
Tomi Mynttistä ei ole olemassa? Näin minulle ilmoitettiin, kun yritin laittaa palstan ylläpitäjälle viestiä siitä, että en voi lisätä valokuvia tähän malliin.

Haskaa juhannuksta vaan muillkn.

"hik"
Jaahas… Jälleen laatua Leinolta. AJ:n tavoin, tykkään katsella mallejasi, etenkin mustavalkokuvat ovat mukava lisä täällä oleviin malleihin. Mallailuvuosi on hienoa lopettaa tällaiseen erittäin hyvätasoiseen malliin, jonka maalaus on onnistunut, samoin Timo H:ta lainaten chippailut ovat hyvät, ei ole mennyt liiaksi minnekkään. Ikävää, ettei sähkömoottori lopulta toiminutkaan, mutta hyvä näinkin.
Hieno mallailuvuosi on päätöksessään, en tiedä minäkään, mitä uutta haastetta keksit enää, mutta loistomalleja teet. Hienoa, että sivustolta löytyy useita huippumallareita, joiden taidonnäytteitä saa ihastella jatkossakin.

Hyvää uutta vuotta 2012!
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
EDIT:
Raimo Leino kirjoitti:
Tomi Mynttistä ei ole olemassa? Näin minulle ilmoitettiin
Mynttinen on pistänyt profiilinsa "En ole olemassa"-tilaan ja lähtenyt juhlimaan uutta vuotta. :D
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Kaksi tähteä tästä mallista olisi niin väärin, että. Muuta en osaa sanoa, jotta taattua Raimoa. Hyvää uutta vuotta.
Hieno on mallisi. Kuvia katsellessani tuli mieleen lapsuus Tukholman eteläpuolella 50-60 lukujen taitteessa. Lähellä sijaitsevan lentokentän vuoksi ihailimme päivittäin kun keltainen Skyraider jylisi matalalla ylitsemme. Oli vaikuttava ilmestys ja ääni oli mahtava.
Hienoja kuviasi katsellessani tuli into rakentaa tuollainen keltainen ruotsalainen Skyraider - jos joku tietää mistä löytää hyviä kuvia ruotsalaisesta tuon ajan kalustosta niin kertokaa.
Raimo Leino kirjoitti:
Timo Honkanen kirjoitti:
Pakokaasu juovat kuin suoraan valokuvista ja valumatkin oikeissa paikoissa.
No hyvä kun miellyttää silmää. Valokuvien perusteella nimenomaan yritin malliin saada aikaiseksi nuo Skyraiderille tyypilliset pakokaasujäljet ym. kulumat.
Oletko muuten tehnyt nuo pakokaasuvanat pastelliliiduilla? Upeaa jälkeä jokatapauksessa! Tuollaisella koneella on pudotettu myös WC-pytty Pohjois-Vietnamilaisille :D midwaysailor.com/midwayva25bomb/
Tatu H 31.12.2011 19:03 Vastaa lainauksella
Mallista on sanottu kaikki ylistävä jo. Seuraavaksi odottelisinkin sinulta Raimo jotain räväkkää ja kokeilevaa, koska taitoa siihen löytyy. :)

Kuvien valkotasapaino ei mielestäni ole aivan balanssissa. Punertaa melkoisesti. Kevyt jälkikäsittely tai säätö kuvausvaiheessa olisi poikaa.
Raimo Leino 31.12.2011 19:20 Vastaa lainauksella
Tatu H kirjoitti:
Seuraavaksi odottelisinkin sinulta Raimo jotain räväkkää ja kokeilevaa,
Tekeillä on 1:1 skaalassa Kissanaisen rintaliivit (C-cup) - onko tarpeeksi kokeilevaa?

Ai niin - ;-)
Matti Lilja 31.12.2011 20:54 Vastaa lainauksella
Onpa veret seisauttavan hieno Skyraider. Olet Raimo varsinainen Velho maalaamaan siveltimellä!
Niin mitä jos ennen Kissanaisen rintaliivejä tekisit Paavin Pallit.
Raimo Leino 31.12.2011 21:52 Vastaa lainauksella
Matti Lilja kirjoitti:
Paavin Pallit.
D-cup?

Ja sitten perään sarkastista, katolilaista, reipasta merimiesnaurua ;-)
AJ 1.1.2012 12:14 Vastaa lainauksella
Simo Halinen kirjoitti:
Tuollaisella koneella on pudotettu myös WC-pytty Pohjois-Vietnamilaisille :D midwaysailor.com/midwayva25bomb/
Moi Simo, Linkittämäsi saitin Skyraider-kuvat WC-pytty pommilla saivat aikaan wau-efektin; kylläpä Skyraiderilla on tosiaan roudattu kaikenlaista roinaa. Tuo olisi aika cooli Skyraider pienoismallina, mutta tuollaisia WC-pyttyjä ei taida saada styreenistä 1/48 tai 1/32 skaalassa. Onkohan joku jossain päin maailmaa tehnyt ko. lekosta WC-pönttöpommeineen pienoismallin; en ole ainakaan törmännyt moiseen. Jokatapauksessa hienot kuvat saitilla ja hyvä idis lekomallille/-diolle; kiitos linkistä.
Räsänen Ilkka kirjoitti:
Tukholman eteläpuolella 50-60 lukujen taitteessa. Lähellä sijaitsevan lentokentän vuoksi ihailimme päivittäin kun keltainen Skyraider jylisi matalalla ylitsemme.
Moi Ilkka, Tämäkin oli mielenkiintoinen tieto Skyraidereiden käytöstä, aina oppii uutta, kiitokset.

Parhain terveisin, AJ
Jälleen kerran maalipinta viimeistelyineen tekee vaikutuksen. Näitä hra Leinon malleja katsellessa joka kerta tulee mieleen, onko maaliruisku lainkaankaan tarpeellinen väline leko-mallailussa. No, onhan se metallipintojen tekemisessä esim. tai pehmeissä värirajoissa, mutta hienoa jälkeä vaan näyttää syntyvän "sutimalla", malli toisensa perään. Myös lämmittää mieltä tuo vanhan kunnon Humbrolin maalien ja lakkojen käyttö.

Lisäksi erityisonnittelut ryhmärakenteluun ilmoittamasi mallin valmistumisesta määräaikana. Suoraselkäistä ja reipasta toimintaa. Oma mallini on pahasti vaiheessa, toki siinä ryhmärakentelussa on vielä aikaa mutta…

Edelleen, haluan toivottaa hyvää Uutta Vuotta kaikille mallarikollegoille. Uusi vuosi ja uudet tavoitteet; saapa nähdä, kuinka monta valmista mallia saa aikaiseksi tänä vuonna, aihioista ei ole puutetta ainakaan.
Muistini solukkoihin on jäänyt sellainen muistikuva, että tuosta wc pönttö sandystä olisi tehty mallisarjakin, olisikohan ollut joku limited edition…

Tuoltahan se löytyikin:
www.reddit.com…castaviation/comments/izk06/hobby_master_releasing_skyraider_paper_tiger_ii/
Mitenkään väheksymättä Raimon aikaisempaa tuotantoa,tämä kone on mielestäni hienoin mallisi tähän mennessä.Tulikos itsellesi sellainen olo viimeistä kuvaa napatessa tästä ; "Nyt taisin onnistua" ? Vaikka kaikki mallisi taitaa tuottaa jo saman mietteen,hienoja ovat.Hyvää alkanutta vuotta kaikille. Teppo
Komeaa jälkeä. Julma määrä kamaa on tällä laitteella saatu siiven alla kannettua, sitä ei tosiaan voi kuin ihmetellä. Vanhemmissa laivaston koneissa miellyttää nuo värikkäät tunnukset ja tolkuton määrä numeroita kyljissä.