Pienoismallit.net

DAIMLER-BENZ 1934

Ei ihan jokapojan kyyditykseen

Kertaalleen jo vakuutin itselleni, että ICM:n autoja en enää tee.

Mutta taas hairahduin, kun näin tämän Kuivalaisen uutuuksissa. Jos olisin tiennyt, että mitä paketti on syönyt, niin olisin jättänyt ostamatta.
Alla edellisen hairahduksen linkki.

www.pienoismallit.net/galleria/malli_9264/

Mutta se siitä.

Tällä autolla kuskailtiin vissiin enimmäkseen puolueenjäseniä ja armeijan upseereita, eli ihan jokapojan ajokki tämä ei tosiaan ollut.
Avattuani paketin meinasi mennä huimauksen puolelle. Satiaisen munakarvan kokoisia osia valurungot puolillaan. Osia mallissa on 309 kpl ja muovivalu taas sitä pehmeää, johon juustohöylä olisi ollut paras.

Muttamutta.. Osien detaljointi oli ensisilmäyksellä huippuluokkaa ja niinpä aloittelin tekemään.
Aloitin kasaamaan mietiskellen, että mikähän liima toimisi. Revellin putkiliima sulatti liikaa ja pikaliimat myös. Päädyin molempiin, mutta liimaus tapahtui nuppineulan kärjellä.

Sitten tuli emämoka: Laitoin pojamaalin kasaamaani akselistoon ja valurungoissa oleviin osiin Mastonin mustalla sprayllä. Suutin räki niin pahasti, että alkoi päästä viirata. Mallin osat olivat täynnä pakkuloita. (Savolaisukkohan ei anna ikinä periksi…ainakaan sanomiaan ja lupauksiaan).

Aloin poistaa niistä suurimmat pakkulat seuraavasti:
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Emäntä kyllä meinasi tunnin vannassa istuttuani alkaa epäillä koko harrastusta ja mihin se miehen oikein vie.
Menin nimittäin kuumaan vannaan kylpemään. Otin 2000-vesihiomapaperia ja osat valurankoineen mukaan.
Siellä hioin pois liiat räkäpaakut parissa tunnissa. Se siitä..

Osat käy toisiinsa liiankin hyvin. Jos teet pienen liimausvirheen, niin se kostautuu seuraavaa osaa liimattaessa.

Paitsi lasiosat. Ne ovat kuin eri mallista. Sopivat kyllä toisiinsa, mutta ei auton koriin. Niitä piti jokunen iltapäivä sovitella ja hioa. Sitten maskasin ja maalasin.


( Auto on siis kolmeakselinen nelivetoinen ja kuusipaikkainen rättikattomersu. Tosin kattoa ei sarjassa ole. Kone on 8-sylinterinen, joka kehitti jopa 110-heppaa. Moottori on muuten mainiosti detaljoitu ja tämän voi leikkaamalla tehdä konepellit auki).

Tässä se nyt sitten on. Sanokaa mitä mieleen tulee.

Kuvissa on himpun lisää mallista.

Kommentit

Komia on mersu ja pitää viel ottaa huomioon mittakaava jossa se on väsätty. ei normi autoje mittakaavaa.

Ainut mikä vähän häiritsee on rättikaton elottomuus perällä. Oisko saanut komemman jos olisi itse tehnyt paperisesta nänäliinasta ja lisäksi olisi toivonnut sisätilakuvia.
No komeen näköinen Mersuhan niistä pienistä osista on sitten muodostunutkin. Vaikka olet varmaan vuodattanut verta, hikeä ja kenties kyyneleitäkin useaan kertaan.
AJ 6.1.2012 15:11 Vastaa lainauksella
Moi Timo, Kuten jo aikaisemmin kirjoitin olen myös hankkinut ko. Mersun G4:n Kuivalaiselta. ICM:n G4 #35531 rakennussarja on laadukas ja osien detalointi on huippuluokkaa aivan niinkuin toteat ja samoinhan Jim Rae ja Scott van Aken toteavat myös rakennussarjasta modelingmadness.com/scotts/misc/military/previews/icm/35531.htm ja www.armorama.com…op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=6850

En epäile etteivätkö osat todellakin sovi 1:1 (en ole aloittanut rakentamaan omaa G4:sta, olen vain tarkastellut osia valurungoissa), mutta ilmeisesti kuten toteat "osat käy toisiinsa liiankin hyvin. Jos teet pienen liimausvirheen, niin se kostautuu seuraavaa osaa liimattaessa" asia on juuri näin - sillä myös Rae ja Aken viitannevat juuri tähän, kun he puhuvat rakennussarjan komplikoituneisuudesta (over-engineering) eli vaikeustasosta. Ottaen erityisesti huomioon juuri rakennussarjan vaativuus olet suoriutunut todella hyvin G4 pienoismallissasi. Lasiosatkin olet saanut kunnialla sopimaan malliin - ei tosiaankaan liene ollut helppo rasti, kuten kirjoitat.

Mersun G4:n pitääkin olla siistissä kunnossa (valokuvista voi päätellä, että myös rintamakäytössä olevat "tylsän panssariharmaan"; Panzergrey - itse asiassa Blackgray; värisetkin G4:t pestiin, puunattiin ja "vahattiin?" heti kun vaan oli mahdollista. En kaipaa juuri mitään näkyvää kuluneisuutta tämän skaalan G4:een, tosin eipä erittäin lievästä kuluneisuudesta voine pojoja rokottaa poiskaan, mutta mieluusti juuri tämän biilin näkisi pienoismallinakin puhtosen puhtaana edustusautona. Ohessa linkki Missing Links saitille Mark Bannermannin tekemiin pariin kappaleeseen ICM:n G4:een (yksi taitaa olla vielä työn alla) www.network54.com/Forum/110741/thread/1325036315/G4+Mercedes+Benz++-+still+in+progress

Ko. linkissä on myös linkki LSSAH:n komentajan Sepp Dietrichin käyttämään G4:een www.network54.com/Forum/47207/thread/1272735099/Mercedes+G4+staff+car joka huolimatta rintamakäytöstä (vuodet 1940-43) oli erittäin hyvässä kondiksessa vielä vuonna -43 (linkin kuvat vuosilta 1940 & 41). Eli kyllä näistä Mersuista pidettiin huolta kuin kukasta kämmenellä.

Daimler-Benz G4 on yksi maailmanhistorian hienommista autoista, jos pitäisi valita top kaksitoista tai paremmin sanottuna top kymmenen koskaan rakennettua biiliä; aivan varmasti G4 on joukossa mukana samoin kuin Rolls Royce Silver Ghost. G4:ia valmistettiin ainoastaan yhteensä 72 kpl:tta vuosina 1934 - 1939 sakujen tuotantotaulukoiden mukaan - 9 kpl vuonna 1934, 8 kpl vuonna 1935, 1 kpl vuonna 1936, 6 kpl vuonna 1937, 16 kpl vuonna 1938 ja 32 kpl vuonna 1939 eli yhteensä 72 kpl. Tätä ICM:n G4 #35531 rakennussarjaa voi kyllä suositella lämpimästi kaikille automallareille huolimatta poikkeuksellisesta mittakaavasta 1/35 verrattuna normi autopienoismalliskaaloihin kuten esim. 1/8, 1/12, 1/24, 1/32.

Mersu G4:si on hyvä pelinavaus tälle vuodella; rakentaminen on onnistunut loistavasti (rakennussarja ei todellakaan ole Tasca, Tamiya tai mikään "Weekend Kit"), viimeistely on hyvää, maalausjälki miltei moitteentonta (ripaus kirkkautta maalipintaan ehkä vaikka kirkaslakalla vai onko kenties valaistus valokuvissa joka saa pienoismallin näyttämään tummemmalta kuin mitä malli oikeasti on) ja valokuvat ovat onnistuneita (kaipaisin Marko P:n tavoin vielä muutaman sisätilakuvan). Rättikaton "elottomuus" johtunee siitä, että rättikatosta näkyvissä on musta rättikäton kova suoja, eikä rättikatto itsessään; joten osan kuuluukin olla "eloton".

Oikeastaan ainoat risut tulevat noista lasiosista, jotka olet kuitenkin saanut kunnialla laitettua paikoilleen (hyvä saavutus sekin), sillä kun vaikka vertaat valokuviin G4:sta tai vaikka Mark Bannermannin kokomustaan G4:een, niin nuo lasien raamit ovat ohuita, eivätkä "hyppää silmille", vaan ovat melko näkymättömiä. No, joo tuo on jo saivartelua, sillä onhan tässä kyseessä kuitenkin kaikinpuolin upea pienoismalli, joka ansaitsee tähtisadetta niskaan.

Mitä muuta tulee mieleen - näin upea biili tosiaan huutaa figuja ja dioa - niinkuin itsekin toteat. Upea Mersu G4 ja kova pelinavaus mallailussa näin heti vuodenalkuun - hienoa työtä! Parhain terveisin, AJ
Kiitos pojat ja special thanks AJ:lle kivoista linkeistä.
Ala vaan kasaamaan, mutta varaa aikaa.
T.T
Tämä on hieno malli hienosta autosta.Kaikki olennainen onkin varmaan kerrottu AJ:n kommentissa.Olen itsekin törmännyt tähän ICM:n "over-engineering" tyyliin myös heidän muissa malleissaan.Itikan paskan kokoisten osien irrottaminen valurangasta ja yhteen liimaaminen ei kuuluu mallin rakennuksen hermolepo osastoon.Hyvin on homma hoidettu vaikka kuulinkin ennakkoon "vaikeuksista" rakennus projektin kanssa.
Onko tämä Mersu( mitä neiti/rouva Mercedes tästä lempinimestä ajattelisi?)vaiko Daimeler Benz? Vai kenties jonkin verran molempia???
Noh,nyt ei sitten muuta kun dioa rakentamaan.Takapenkille vaikka itse Aatu käsi ojossa tervehtimään "kansaansa"Tämä voisi olla aika veret seisauttava aihe laajempaankin dioraamaan. Natsi lippuja y.m paholaisen rekvisiittaa unohtamatta.
AJ 7.1.2012 15:09 Vastaa lainauksella
Moi Timo, Joo, aion varata reilusti aikaa rakentamiseen; aloitan G4:n rakentamisen vasta ensi vuonna 2013, kun olen saanut tämän vuoden ryhmisrakentelut alta pois - toivottavasti saan G4:sta jonkinlaisen dion aikaiseksi.

Noista lasiosista vielä sen verran, että ICM:n G4:n lasiosia boxista ja tiettyjä valokuvia tarkasteltuani, tulin siihen johtopäätöksen, että ICM:n tarkoituksena onkin ollut kuvata G4:een saatavia panssarilaseja. Juuri sen vuoksi lasiosien sovittaminen lieneekin ollut rakennussarjassa erityisen hankalaa. Ohessa linkkinä kuva mustasta G4:sta panssarilaseilla [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/08/92/02/089202.jpg[/img] Näin ollen lasiosien raamit eivät olekaan ohuita vaan paksuja, aivan kuten olet maalannutkin.

Ohessa vielä muutamia kuvia G4:sta (kuvapankkiin ei mahtunut enempää):

A. Hitlerin G4 paraatissa [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/08/92/00/089200.jpg[/img]

Bundesarchiv Bild 136-B3542 Wehrmachtsmanöver Hitler, Mussolini, Hossbach [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/08/92/06/089206.jpg[/img]

Pari G4:sta A. Hitlerin etummainen [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/08/92/08/089208.jpg[/img]

Vaaleanharmaa ja musta G4 Museum Sinsheim [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/08/92/03/089203.jpg[/img]

Vaaleanharmaa ja musta G4 katolla Museum Sinsheim [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/08/92/04/089204.jpg[/img]

DB G4 Luggage Car eli ambulanssi [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/08/92/15/089215.jpg[/img]

Restauroitu ruskea 1939 Mercedes-Benz G4 [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/08/92/01/089201.jpg[/img]

G4 Maastotestausta [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/08/92/07/089207.jpg[/img]

Edustava rivi G4:sia [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/08/92/05/089205.jpg[/img]

Toivottavasti kuvista on jotain apua. Parhain terveisin, AJ
Suurkiitos taas AJ:lle.
Katselin linkit ja "maastotestauksessa" oleva auto on koriltaan erilainen. Siinä ei ole "huoltoluukkuja" vetävien pyörien lokasuojien kohdalla.
Kenties tätä harvinaista autoa tehtiin kuitenkin parilla eri korilla.

Mallin kansikuva on myös ilman sivuikkunoita, mutta en malttanut olla laitttamatta niitä paikalleen.

Jokatapauksessa odottaisin jonkun muunkin tekevän saman mallin..

Marko P Olisi ollut vailla rättikaton tekemistä jostain muusta…kiva idea, mutta se olisi taas vaatinut jo lisää hommia. Kuvissa katto on kyllä siististi vedetty, ihan kuin mallissani.

Sisälmyskuvia Marko myös kaipasi, mutta niitä en saanut lisättyä. Kuvatila loppui.

Senverran sisälmyksistä, että lisäsin sinne vain lattiamatot. Ne tein teepussien ohuesta paperista:
Leikkelin teepussista teet pois ja uitin paperia Erikeeper-vesi liuoksessa. Asetin ne pinseteillä kohdilleen ja annoin kuivua. Sitten päälle laitoin Vallejon pigmenttiä.
Ne näyttää ihan hyviltä.

T.T
Timo Rissanen kirjoitti:
Marko P Olisi ollut vailla rättikaton tekemistä jostain muusta…kiva idea, mutta se olisi taas vaatinut jo lisää hommia. Kuvissa katto on kyllä siististi vedetty, ihan kuin mallissani.

T.T
näkyy olevan jonkinkalainen suojapussi. my mistake
mallaaja 6.4.2012 07:37 Vastaa lainauksella
tollane ei oo kyllä mikää köyhien auto, sen huomaa!! hyvän näköne!!!