Pienoismallit.net

Apollo 10. Charlie Brown ja Snoopy

Jaska Jokusen ja Ressun duotto:Fly Me To The Moon...

Apollo 10 lento laukaistiin matkaan 18 toukokuuta 1969 Cape Kennedyn avaruuskeskuksesta.Lento oli "kenraali harjoitus " ennen Apollo 11 varsinaista Kuuhun laskeutumista heinäkuussa 69.Avaruus alukset oli nimetty Tenavat sarjakuvan mukaan.Komento ja huolto alus eli CMS oli Charlie Brown ja Kuumoduuli(LM) sai puolestaan nimeksi Snoopy eli Ressu.Apollo 10. 3 astronauttia olivat lennon komentaja eversti Thomas P. Stafford,CMS.n pilottina oli komentaja John Young ja LM:stä puolestaan vastasi laivaston komentaja Eugen A. Cernan.Ressu ei koskaan laskeutunut kuuhun vaan se suoritti erilaisia lähestymis ja laskeutumis harjoituksia ja oli lähimmillään noin 16k.m päässä kuun pinnasta.Samalla alus kuvasi Rauhallisuuden merta.Paluu matkalla Apollo 10 lennolla saavutettiin muuten miehitetyn kulkuneuvon nopeus ennätys eli 39897 km/h joka on noin 11,08 km/sek.Näin Guinnesin ennätysten kirja v.2000.Tuo 11km/sek. on muuten nopeus joka vaaditaan että, raketti pääsee irtautumaan maan vetovoima kentästä.Lento päättyi laskuun Tyyneenmereen 26.5.1969.Noutoaluksena toimi lentotukialus USS Princeton.Yuri Gagarin ja kumppanit tulivat siis elävinä takaisin.
Malli perustuu viime heinä/elokuun vaiheessa Suomessa kauppoihin tulleeseen Dragonin sarjaan Apollo 11"Lunar Approach".Eli tässä vaiheessa ollaan vasta matkalla Kuun pinnalle.Vaihdoin lennon numeroa ja samalla hieman Komento ja huoltomoduulin maalausta.Tämä siksi että Apollo 10 lennolla oli paljon mukavampi nimi ja minulla oli aluksesta valmiina valokuvia joista näkyi varsin selkeästi alusten"kuosi" ja väritys.
Tämä Dragonin uusi sarja on varsin laadukas ja hyvin yksityis kohtainen ja tarkka esitys Apollo aluksesta.Osien yhteensopivuus on samaan aikaan hyvä ja surkea ,samoin ohjeet ovat yhtä aikaa sekä selkeät että sekavat.Kokonais vaikutelma on siis hiukan ristiriitainen.Sarja on kuitenkin paras injektio valu esitys k.o aiheesta.Dragon on ottanut aimo harppauksen eteenpäin ja samalla etäisyyttä muihin vastaaviin valmistajiin esittämällä kuumoduulin pinta tekstuurin mallissa valmiina,hieman samaan tapaan kuin vaunu malleissa on valmiit zimmerit pinnoitteet.Alusten "maalaus kaaviot" on myös esitetty selkeästi ja yksityis kohtaisesti.Apporoach moon mallin ohjeissa laskutelineet on esitetty supussa asennossa vaikka sarjassa onkin osat myös avattuina vaihtoehtoon.Tosin ohjeita ei ole eikä tästä optiosta ole mainintaa itse sarjassa.En tiedä olivatko Snoopyn telineet auki kuuta kiertävällä radalla mutta laitoin ne auki asentoon näyttävyyden vuoksi.
Dragonilta on Joulun alla ilmestynyt Kuumoduuli 1:48 mittakaavaan ja On the moon surface tai jotain se tapaista sarja 1:72 joka on ilmeisesti sama kuin edellä kuvattu terästettynä parilla astronautti figuurilla.
Dragon on tehnyt mielestäni mielenkiintoisen pään avauksen näillä uusilla avaruus aiheisilla sarjoillaan.Nyt pitää toivoa vaan että,homma ottaa tuulta purjeisiin ja näemme tulevaisuudessa Vostok,Sojuz y.m aluksia ja vaikkapa kuuauton sekä Lunahood 1:sen 1:48 mittakaavassa.Näin miehemme maailman kaikkeudessa.Perry Rohdan& Opa L.
P.S.Hyvää Joulua!

Kommentit

Kertakaikiaan loistomalli. Ja jälleen kerran Opalta historiikki puhuu mallista paljon.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Vaikka tuo Y.Gagarinin lauseke himpun ihmetyttää.
.

En ala kyllä moittimaan mitään muuta kun kakkoskuvaa. Se ei ole tarkka.
Muut kuvat kertoo työn jäljen ja lisäämäsi osat kruunaavat kokonaisuuden.

Myös jalustalle annan arvoa, koska se näyttää tosiaan kuun pinnalle.
Ei eka kirjoituksessa näyttänyt pojoja?? Mutta jos tässä sitten…
Ora Lassila 23.12.2011 17:13 Vastaa lainauksella
"Gagarin"…?
Kiitokset kommenteista.Minulle tulee aina mieleen näistä avaruus härpäkkeistä Miljoona Sateen ja Heikki Salon piisi Juri Gagarin ja kertosäkeen loppu."Lennä J.Gagarin lennä,tule elävänä takaisin".Kuinka moni Kosmo-,Astro- ja Taigonautti jäi ikuisiksi ajoiksi "aurinkoon" eikä palannut koskaan lennoltaan vaan paloi poroksi.Kaverit olivat joko hulluja tai tavattoman rohkeita.Puhumattakaan Suomalaisesta kosmonautti Lahtisesta jonka vaiheita voi kai seurata vielä Ylen:n elävästä arkistosta Velipuolikuu ohjelmassa.Hänen viimeinen toiveensa oli kuulla Olavi Virran esittämänä Tähti ja Meripoika ,ukon jäätyä ikuisiksi ajoiksi avaruuteen ajelehtimaan vailla pelastautumisen mahdollisuutta.
P.S.Tuo kuunpala on muistaakseni peräisin Revellin Battle Star Galagtica sarjasta.Onhan sitä kyllä vähän kittillä rukattu uuteen kuosiin.
Kuvissa tämän komeudet ei oikein pääse esille. paikan päällä nähtynä mahti vekotin.
Raimo Leino 24.12.2011 13:31 Vastaa lainauksella
Opa Laitinen kirjoitti:
Minulle tulee aina mieleen näistä avaruus härpäkkeistä Miljoona Sateen ja Heikki Salon piisi Juri Gagarin ja kertosäkeen loppu."Lennä J.Gagarin lennä,tule elävänä takaisin".
Minulle taas tulee tästä mieleen Sleepy Sleepersin versio tuosta Miljoonasateen biisistä ja kertosäkeen loppu "lennä Nykäsen Matti, tule älä kännissä takaisin".
Vaan siitä huolimatta tämä on hieno malli - tästä välittyy hyvin noiden 60-lukulaisten avaruusvempaimien fiilis.
Olen muuten aina ihmetellyt sitä, että miten nuo foliot pysyivät paikoillaan siinä vaiheessa kun tuon laskeutumismodulin jarruraketit puhalsivat suurimmalla tehollaan Kuun pintaan pläjähtäessään? Luulisi moisen "puhalluksen" repivän tuollaiset foliot huit sun Nevadaan?

Ja koska tämän on Dragonin mallisarja, niin hieman kaipaan tähän myös Magic Track telaketjuja ;-)
Kiitokset Raimolle Kommenteista ja Hyvää Joulua.
Nykäsen Mattikin asustelee tätä nykyään vajaan kilsan päässä tästä huushollista missä tätä kirjoittelen.Noiden ohjaus ja jarrurakettien "juurella" oli ohjaus levyt jotka nekin oli päällystetty jonkin moisella suoja pinnoitteella.Koko kuumoduuli taisi itse asiassa olla enempi vähempi noiden erilaisten suoja pinnoitteiden peitossa.Siis nuo mustat ja tumman harmaatkin alueet ovat jotain suoja matskua.Varsinainen jarrutus tapahtui päämoottoria käyttämällä. Myöskin komentomoduulin hopean väriset alueet ovat tosi asiassa noin posti kortin kokoisia alumiini suikaleita jotka menivät toistensa lomiin ikään kuin pärekaton päreet muodostaen näin säteilysuojan.
AJ 24.12.2011 14:02 Vastaa lainauksella
Moi Opa, Minulle mieleeni tuli juuri tuo valitsemasi biisin sanat "Fly me too the moon and let me play among the stars…", hyvä valinta. Itse malli on hieno, komppaan edellä olevia herroja, ja ilmeisesti ymmärsin, että se on myös varsin laadukas sarja - varmasti laadukkaampi kun 1970-luvulla kyhäämäni Revelllin? sarja.

Historiikki hyvin kohdallaan ja kyllä ko. loistomalli. Kuten hyvin sanoit, että Kosmo-,Astro- ja Taigonautit olivat joko hulluja tai tavattoman rohkeita; näinhän se asia on. Apollo 13 miehistönkin loppupelissä pelasti rannekello, se kuuluisa Omega Speedmaster; "In April 1970, the OMEGA Speedmaster contributed to the rescue of the Apollo 13 mission from a potential disaster, earning OMEGA the "Snoopy Award", the highest distinction awarded by the NASA astronauts." - elämä voi olla pienestä asiasta kiinni.

www.omegawatches.com/spirit/pioneering/speedmaster-history

www.nasm.si.edu/collections/imagery/apollo/as13/a13sum.htm

en.wikipedia.org/wiki/Apollo_13

Opa, erittäin laadukasta mallaustyötä jälleen - Hyvää Joulua! Parhain terveisin, AJ
Kiitokset kommenteista AJ:llekin ja Hyvää Joulua.Pitää vielä sanoa noista Apollo aluksista että,usein toistettu kliseen omainen lause jossa aluksen tietokoneiden tehoa verrataan esim. nykypäivän laskimiin tai "puhelimiin" on harhaanjohtava.On totta että Apollo alusten prosessorien suoritus kyky oli kaukana noista nykypäivän vehkeistä vehkeistä mutta ei lentoa kylläkään viety läpi pelkästään niiden varassa.Houstonin lennonvalvonta keskuksessa oli satoja ellei tuhansia koneita ja varmaan saman verran valkoisessa kauluspaidassa ja kapeassa mustassa krakassa hikoilevia ukkoja joista joka toisella oli paksusankaiset 60-luvun lasit(vähän niin kuin Roy Orbison vainaalla,hienot!)Alukset olivat kuitenkin noin 95% lennon ajasta Houstonin valvonnassa.Houston,I think we did not have so much bromlems as we tought
Joku väitti joskus että tuo Frankie Boy:n tunnetuksi tekemä sävelmä olisi ollut jonkinmoista piilo pottuilua Kallista Kuu ohjelmaa vastaan?Jaa..mene ja tiedä
Hyvää joulua kaikille.Onpa hieno emoalus ja moonlander.Upea.
Eipä unohdeta savolaisnautti Silvo Sokkaa. Saavutti maailmanmainetta omatekoisella "kantoraketilla".

fi.wikipedia.org/wiki/Silvo_Sokka
Silvo Sokka ja raketti suossa olisi kyllä hyvä dioraaman aihe mitä jos osastoon.Niin,parempi Silver Star suossa kuin järven pohjassa.Tämähän oli alunperin savolaesta siense-fiktonia joten miksi ei näinkin.
Onkohan mitään tietoa, että mitä kyseiselle miehelle kuuluu tänään? Tai miten yleensä hengaili itsensä pois otsikoista. Oli mieheltä enemmän kuin Matias Trustilta tehty temppu. Aitoa savolaista viäräleukahuiputusta.

Nykyaikaan ei ihan jokainen savolainenkaan keksi jotain, että pääsisi maalimanlaajuiseen mediaan, vaikka omistaisi minkälaiset "Havukka-Ahon" filosofian ajatukset.
rhakaleh 28.12.2011 15:19 Vastaa lainauksella
Eikös se jarruraketti ole tuo iso suutin tuossa laskeutumisosan alla? Pienet raketit miehistöosan sivuilla olivat asennon ja suuunnan korjailuavarten. Näinhän nuo foliot jäivät koko lailla pois harmin tieltä. Ainakin kuvassa näyttävät suht ehjiltä. tähtilipun ja 'United States' tekstin päältä tuo näyttää olevan revitty tai leikattu pois laskeutumisen jälkeen. Tuossa foliossa muuten näyttää tausta olevan jotain valkeaa eristemateriaalia tai kuitupunosta, joka tehnee siitä jokusen verran keittiöfoliota lujempaa.

rpmedia.ask.com…edia/commons/thumb/4/4c/Apollo_16_LM_Orion.jpg/100px-Apollo_16_LM_Orion.jpg

Hieno malli. Olisikohan tummalla taustalla tullut dramaattisempia kuvia?
Joo se on sen laskeutumis osan päämoottori jolla jarrutus pääosin tapahtui niin kuin tuossa aiemmin kirjoitin.Asennon ja suunnan korjaus raketteja oli aina kussakin moduulissa 4 kpl. joista yhdet olivat päämoottorin suuntaiset.Noita yksikköjä Kuumoduulissa oli 4kpl.Näiden alla oli ohjaus/suoja levyt jotka suojasivat aluksen alaosan rakenteita. Ohjaus raketit toimivat jarrutuksen lisäksi samalla asennon ja tasapainon vakautus hommissa.Purkautuvat kuumat kaasut käyttäytyvät eri lailla kuin ilmakehässä.Ympärillä oli lähes täydellinen tyhjiö ja lämpötila on lähellä absoluuttista nolla pistettä.
Tummaa taustaa vasten yrtin ensiksi kuvata.Matta musta 3x3 m. kangas oli alkuperäinen tausta .Metalli maalilla maalatut pinnat ja foliot heijastelivat kuitenkin kuvatessa(Ilman salamaa)niin paljon että,kuvaamisesta ei tullut mitään.Ehkä joskus opin senkin? Musta tausta olisi kyllä varmaan paljon parempi tällaisiin aiheisiin .Kiitokset kommenteista.
Se valkea pussi on varmaankin ollut kuu auton suojana lennon ja laskeutumisen aikana.
OHARi 7.2.2013 22:17 Vastaa lainauksella
Paljon hienoja yksityiskohtia. Itse olen koostanut viimekuukausina nuo Revellin Apollo 11:n juhlavuoden kunniaksi julkaisemat mallit kokoluokissa 1:42, 1:32 ja 1:96. Aika haastavia malleja. Olet onnistunut tuossa Apollo 10:ssä todella hyvin.