Pienoismallit.net

ISU-152

ISU-152 rakennettuna Dragonin mallista. Mallin alarunkoa on korotettu, jolloin on saatu riittävästi tilaa telaketjuille lokasuojan ja ylätelapyörien väliin. Takapanssaria on detaljoitu uudelleen mm. pyöreiden huoltoluukkujen osalta, myös moottoritilan ritilät on rakennettu uudelleen 0,4 mm:n muovirimasta. Muita rakenneltuja sekä paranneltuja yksityiskohtia ovat mm. lokasuojien tuet edessä, taistelutilan luukut sekä työkalujen kiinnikkeet. Oksat ja lehvät ovat Eduardin tuotantoa. Malli on maalattu Humbrolin maaleilla. Vihreä on ns. venäläinen vihreä (sekoitus HU:n maaleista), ruskea on HU 170 (ei enää valikoimassa) ja harmaa on HU 72. Niissä harvoissa valokuvissa, joita vaunusta on olemassa, näkyy selvästi että se on naamiomaalattu tai sitä parhaillaan maalataan. Mallista on ollut artikkeli (historia ja rakennusprojekti) Mallix lehdessä numeroissa 1 ja 2 / 2006.

Tämän ISU-152:n historiasta sen verran, että se vallattiin 25.6.1944 Portinhoikan vastahyökkäyksen seurauksena. Vaunun suomalainen ura jäi lyhyeksi ja vaunu menetettiin takaisin alkuperäisille omistajilleen neljä päivää myöhemmin 29.6.1944 tehdyssä vastahyökkäyksessä. Yllätykseksi tarkoitetussa vastahyökkäyksessä meikäläisin tunnuksin varustettu ISU-152 sai osumia, kun kyttäävät venäläiset T 34/85 –vaunut avasivat sitä vastaan tulen ISU:n tullessa esille tienmutkan takaa. Miehistö jätti savuavan vaunun ja pelastautui.

Malli oli esillä 2011 Nordigissa ja sai maininnan HC.

t. Jake

Kommentit

Jakea parhaimmillaan. Olin ja olen NC tuomareiden tuomiosta täysin eri mieltä. Malli on enemmän, kun HC arvoinen.
Komea "korpivaunu"!

Tätä on kuin oikeaa vaunua vierestä katselisi!

Itsellä ollut työnalla Tamiyan JSU-152, joka odottaa viel Friul-telojen mustaamista. Suurimmat kommentit siitä kertovat, että osien sovittavuus on parasta, mutta enpä itse oikein siitä vakuuttunut… Mutta mites on tuo dragonin ylä-ja alarungon sovittavuus? Kerroitkin jo siitä, mutta omko korjaustyö isokin ja oliko rakennussarja cyber-hobbyn vai Dragonin ISU-152 chinese army? :) Ja jos silmäni näkevät oikein, käytössäsi on ollut Friullin "light-type" telat! :D

Mutta jokatapauksessa uskomattoman tyylikäs vaunu! Ja camoa jaksaa ihastella. Viikon malli on tässä! :D

T.Waltter
Moi Mika & Walter & muut ja kiitos kommenteista.

Itse mallista sen verran, että alarungon korotus ja sovitettavuus oli helpohko, muistaakseni korotuspala oli 1,5 mm * 1,5 mm muovitankoa liimattuna alarungon kylkiin. Sitten vain tarkistus siitä, milten rungon puolikkaat istuvat toisiinsa. Ko. Mallixissa on suht hyviä kuvia asian tiimoilta. Voi olla. että näissä operaarioissa tarvitaan joskus korjausliuskoja myös ylärungon etu- ja takapaloihin jotta osat istuvat toisiinsa. Näissä korotuspala-systeemeissä tietenkin muuttuvat ylä-ja alarungon väliset alkuperäiset kiinnityssuhteet, joten myös hetken istahtaminen ja mietiskely vaikka yön tai mieluummin parin, kolmen tai neljän yön yli jne. on joskus ihan paikallaan. Tarpeen mukaan lisätään joihinkin kohtiin ylä- tai alarunkoa muovirimaa. Lopulta sitten oma silmä sanoo sen, että pitääkö muovirimaa lisätä ylä tai alarunkoon. Sorry, jos selitys vaikutti epämäääräiseltä, mutta kun oikeasti nuo hommat selviävät lopulta sitten vasta kokeilemalla testaamalla ja kokeilemalla ja jne… ;) Eli liiimaa, purkaa, puhdista, mittaa uudestaan, liimaa taas, purkaa jos ei tyydytä, liimaa uudestaan ja tsekkaa taads ja siinähän se sitten onkin. Tai sitten ei ;)

Malli oli muistaakseni tuo Dragonin versio ja telat ovat Model Kastenin.

t. Jake
Hienosti rakennettu ja maalattu pienoismalli. Ja sitten on siihen todella hienon mallin päälle jostakin syystä viritelty kauhean muovisen näköisiä "viherkasveja".
;-)
Moi Raimo ja kiitos,

Noissa parissa kuvassa, joissa tuo onneton ja kohta tuhoutuva vaunu on matkalla yllä mainittuun vastahyökkäykseen, siinä on noita lehviä päällä. En itsekkään ole noihin lehviin täysin tyytyväinen, kun ne eivät ole aidon näköisiä. Koivu, tammi, leppä, yms lehtipuut menevät aika nopeasti "nuokkuvaksi". Lehdet menevät käpryyn ja "nuokkuvat" alaspäin kuten myös oksatkin. Tai onhan nuo lehvät tuossakin koetettu saada nuokkuviksi, mutta jotain silti puuttuu. Tuo fiilis on aika vaikea tavoittaa, mutta täytyy vielä harjoittella lisää ;)

t. Jake
AJ 20.6.2012 08:15 Vastaa lainauksella
Moi Jake, Komppaan Mika H:ta, Waltteria ja Raimoa kehujen osalta! ISU-152/JSU-152 on näyttävä vaunu aitona ja pienoismallina ja tämä pienoismallisi on niin aidon esikuvansa mukainen, että huh…paremmin olisi vaikeaa saada pienoismallia näyttämään aidolta. Ainoa narina tulee noista Raimon jo mainitsemista "viherkasveista", mutta toisaalta eihän ne taas ole itse pienoismallia vaan lisukkeita ja kyllähän ne myös tuo lähestyvän keskikesän tuntua.

Itse ISU-152 pienoismallisi on huippu ja Suomi-vaununa se on vielä erityisen pirtsakka - hienoa nähdä ISU-152 Suomi-vaununa, huolimatta sen tylystä kohtalosta. Olet upeasti detailoinut tuota panssaripintaa sieltä täältä - todella realistisen näköinen. Upea malli! Parhain terveisin, AJ
Moi AJ ja kiitos palautteesta. Mietin noita lehviä, että laitanko niitä vai en. Kun kuitenkin halusin mallini kuvaavan tuota tilannetta, jossa oikeakin vaunu on naamioitu puiden oksilla, niin olin ikäänkuin "pakkoraossa". Tosin tuossa kyseisessä kuvassa vaunun päällä ja kyljissä on myös kuusen ja männyn oksia.

t. Jake
Enska H kirjoitti:
… näkee heti kuka on tehnyt. Jos sen viaksi voi lukea, näin sen teen.
Siis luet viaksi, että mallin tyylistä näkee tekijän. Miksi se olisi vika näinkin laadukkaan rakentajan kohdalla tai toisaalta yleensäkään?

Tällä ajatuksella pääsee myös siihen johtopäätökseen, että kaikkien tulisi rakentaa saman tyylisesti. Se kyllä vähentäisi harrastuksemme rikkautta.