Pienoismallit.net

Iljushin IL-28 "Nikita"

Neuvostoliittolainen maalinhinaus kone NH-1

Ilmavoimien ensimmäinen IL-28 kone(Naton koodinimi Beagle) saapui Suomeen tammikuussa 1960.Ensimmäiset 2 konetta oli ostettu N.L:stä v.59. Koneet hommattiin korvaamaan käytöstä poistettuja Blenheim koneita ja toisaalta täydentämään Saaab-17 ja Pembroke koneita kartoitus ja maalin hinaus toiminnassa.Tosin IL-28 koneiden valmistus N.L:ssä oli lopetettu jo v.56 joten koneet olivat vanhoja kunnostettuja V.V.S:n koneita.Ensimmäinen kone NH-1 oli pommikone versio kun 3 muuta NH-2,-3 ja- 4 olivat tiedustelu versioita.Nämä 28R versiot erotti helposti siiven kärkiin sijoitetuista tiedustelu säiliöistä.Koneet palvelivat ilmavoimissa aina v.1960-81.saakka.Vaikka NH-1 oli Ilmavoimien ainut suihku pommari ei se koskaan pudottanut yhtään pommia.Kone toimi koko uransa ajan lähinnä erilaisissa kartoitus ja merivalvonta tehtävissä.
Malli pyrkii esittämään IL-28 konetta NH-1 vuoden 1966 kuosissaan.Koneeseen oli maalattu tuolloin kansainvälinen maalin hinaus koneiden tunnus punainen vinkkeli sivu vakaajan ja peräsimeen.Moottorin ilman ottoaukkojen etu osat olivat tuolloin sinivihreät.Tuolta ajalta löytyi vain yksi värikuva joten sävy on valittu sen perusteella.Laitoin mallin lasiseen pommittajan nokkaan kosteuden poisto patruunoita esittävät harmaat täplät mutta ne tuntuivat lopulta aiheuttavan enempi sotku kuin autenttisuuden tuntua johtuen varmaan tuon osan onnettomasta sovitteesta runkoon.Malli menee muuten suht, mukavasti kasaan.Suurin homma on vaihtaa mallin uusi taka osa sahaamalla ja leikkaamalla entinen pois.Trumpeterin malli esittää nimittäin perusmuodossaan Kiinalaista Harbin H-5 konetta.
Sarjassa on näyttävä uppoviivoitus mutta valitettavasti oikeissa Il-28 koneissa ei mitään tällaista ole nähtävissä katselu/kuvaus etäisyyden ollessa 5-7m.niin että, koko kone näkyy kuvassa.IL-28 koneet näyttävät kuvien perusteella olevan lähinnä tasaista "läkki" peltiä.Osan urista kittasin umpeen ja vetelin useamman kerroksen pohjamaalia ja alumiini sävyäkin meni pari kerrosta.Niin ja sitten vielä päälle parikerrosta kiiltävää ja matta lakka niin pahimmat ojat katosivat.Taka tykkitornin aseet jätin mallista myös pois koska niitä ei juurikaan missään kuvissa näkynyt.Laskuteline kuilut ja niiden luukut maalasin vaalealla hiekan ruskealla sävyllä.Oranssin ruskeaa väri ei ainakaan tuolloin ollut NH-1:ssä käytössä joka on nähtävissä m.m Tikkakosken ilmailumuseon NH-4:sen sisuskaluissa.
Tämä NH-1:sen malli oli osa Kuopion P.M.Näyttelyn teemaluokan malleista joita tuli tehtyä aika vauhdilla useampikin viime kesän ja syksyn aikana.

Kommentit

Hieno kone. Käsittääkseni nämä olivat aika pidettyjä laitteita. Itse kun olin kuljetuslentolaivueessa, olivat nämä enää muisto vain, joten varmuudella en uskalla tuota vannoa.
Yksi Nikita on Tikkakoskella, ja se on kyllä vaikuttava ilmestys.
Mittakaavassa lienee pieni typo?
Millainen ero tuossa pyrstössä on verrattuna siihen kiinalaisten vastaavaan?
Melko hyvin onnistunut malli hyvinkin kiinnostavasta konetyypistä. Ainakin itse sain tietää hyvin myöhäisessä vaiheessa, että tällaisia on Suomella ollut käytössä, vaikka ilmavoimat on kiinnostanut kovasti pienestä saakka. Minulla on tämä kaapissa odottamassa Italerin/Bilekin versiona.
Maalipinta voisi toki olla nätimpi, mutta vaikeaahan se metallimaalien kanssa on. Ja johtuuko kameran linssin vääristymästä vai mistä, että joissain kuvissa siivet näyttävät roikkuvan alaspäin?

Noihin tykkeihin liittyen vielä sellainen yksityiskohta, että IL-28:n tykeillä ei ole mitään tekemistä Sergein kanssa. Ammuksetkin ovat erilaiset, NR-23:ssa 23x115mm ja Sergein 2A14:ssa 23x152mm. Ja eipä noita irrotettavissa olevia aseita tosiaan mukana huvikseen kuskata.
Nuorempaa polvea ajatellen voisi vielä todeta, että pommeja Suomen IL-28:t eivät olisikaan voineet/saaneet pudottaa, koska juuri tämäntyyppiset pommikoneet oli Suomelta rauhansopimuksessa kielletty.
Joo mittakaava on tietenkin 1:72.Kiinalaisessa H-5 pommarissa oleva taka-ampumo ei juurikaan ero neukku mallista.Kiitokset kommenteista.
Näitä Opa upeita koneita tosiaan sai ihailla Kuopion näyttelyssä. Tämäkin luonossa paljon komeampi.
Täytyy vaan ihailla miehen anteenilankojen kireyttä ja virittely taitoa… voi kuulla miletein niiden soivan.
Kiitokset kommentista Kalle ja Markolle.Wanhana IT ukkona sotkin nuo aseet.Erityis kiitos oikaisusta.
Mukavan erikoinen malli tämä on.Kalle jo mainitsikin maalauksen.Tällainen on aina pensselillä vaikea maalata ja lopputulos on usein vähän arvoitus.Melko hyvä suoritus hienosta koneesta.Pidän.
Kosander 17.1.2012 10:06 Vastaa lainauksella
Mukava nähdä Nikita sinisillä "kapokeilla". Olen itsekin pähkäillyt omassa projektissani tuota sinisen sävyä. Siitä ainoasta kuvasta on hankalaa vetää johtopäätöksiä, se kun on hieman haalistuneen oloinen väreiltään.

Ihan onnistunut malli. Siivet tosiaan näyttävät hieman roikkuvan.

Näissä vehkeissä oli voimaa sekä desibelejä ja laskeutua pystyi vaikka kynnöspeltoon.
Komea malli ja mielenkiintoisen näköinen, puhtaus sopii kyllä tähän hyvin. Nätisti rakennettu pienen skaalan malli, maalipinta ehkä hieman paksuhko metallivärin maalaaminen on aika haastava. Alusta toisi mukavan lisän.
Kiitosta vaan taas kommenteista.Tuo maali pinta on tosiaan paksuhkoa mutta, kuten esittelystä käy ilmi se on kyllä tehty ihan tarkoituksella.Tarkoitus oli nimittäin peittää epärealistista uppoviivoitusta. Vanhojen Suomen lennokin siirtokuvien tausta filmit joutui myöskin maalaamaan päälle niiltä osin kuin se oli mahdollista.Metalli pinta on tosiaan vaativa ja hankala toteuttaa varsinkin akryyleillä ja "sutimalla".Tamiyan vanha kunnon flat aluminium on edelleenkin mielestäni ykkönen verrattuna esim.Game colourin metalli maaleihin joista monet paakkuuntuvat "kitiksi jopa muutamissa viikoissa.Ohentaminenkaan ei enää auta kun pigmentit ovat liimaantuneet sidos aineen myötä yhteen.Myös sulamis ilmiö on kiusallinen mutta Tamiyalla sitä ei juurikaan huomaa.Opa L
Kappas Opa rakentanut kanssa tämän kaksimoottorisen idänihmeen.
Hyvä hyvä että saan referenssi materiaalia kun joskus käyn vastaavaa rakentamaan. Siistin oloinen konehan tuo on. Hopeapinta on varsin hankala tehdä varsinkin sudilla:)
Pommikuilun luukuissa ei ole erillisiä kamera-aukkoja, vaan luukut avattiin ja kuvausjonot tehtiin pommikuilun luukkujen ollessa auki, joten mitään modifikaatiotarvetta kuilun luukuille ei ole. IL 28R:n siipien kärjissä olevat pöntöt ovat polttoainesäiliöitä.
PMi kirjoitti:
Pommikuilun luukuissa ei ole erillisiä kamera-aukkoja, vaan luukut avattiin ja kuvausjonot tehtiin pommikuilun luukkujen ollessa auki, joten mitään modifikaatiotarvetta kuilun luukuille ei ole. IL 28R:n siipien kärjissä olevat pöntöt ovat polttoainesäiliöitä.
Laukkasen kirjan mukaan NH-1:een tehtiin erillinen kameraluukku juuri sen takia ettei pommikuilun luukkuja tarvitse pitää kuvatessa auki.
Kalle Rantanen kirjoitti:
PMi kirjoitti:
Pommikuilun luukuissa ei ole erillisiä kamera-aukkoja, vaan luukut avattiin ja kuvausjonot tehtiin pommikuilun luukkujen ollessa auki, joten mitään modifikaatiotarvetta kuilun luukuille ei ole. IL 28R:n siipien kärjissä olevat pöntöt ovat polttoainesäiliöitä.
Laukkasen kirjan mukaan NH-1:een tehtiin erillinen kameraluukku juuri sen takia ettei pommikuilun luukkuja tarvitse pitää kuvatessa auki.
Niinpä näkyykin, NH-1:n kuvassakin kolot luukuissa. Pientä modia pitää sittenkin tehdä.
NH-1:ssä oli Suomessa pommikuiluun tehdyt kamera luukut kuten Kalle kirjoitti.Il-28 koneen pää polttoaine säiliöt sijaitsivat rungossa siiven etu ja takapuolella.Siivenkärijissä sijaitsi myös lisäpolttoaine säiliöt,joten nimimerkki PMi on tässä asiassa oikeassa.Myös(oma) väiteeni ettei NH koneet olisivat koskaan pudottaneet pommeja on väärä.Yö kuvauksissa käyttetiin valaisuun n.s. salamavalopommeja.Joten kyllä sieltä jotain pudotettiin
Nikitasta on tiettävästi pudotettu myös yksi SA-mallinen polkupyörä matkalla Utista Oulunsaloon.
- Nuo yöpommituskokeilut loppuivat lyhyeen Niinisalon Pohjankankaalla, kun viranomaispuhelimet menivät tukkoon UFO- havainnoista!
Taivaalta sataa joskus merkillistä rojua.Putoava fillarikin olisi pitänyt luokitella ufoksi ennen kuin se olisi löydetty "metsästä" ja tunnistettu.
Lisätään vielä pudotusten listaan NH-2 kärkisäiliöt. Tarina kertoo, että tippuivat pellolla työskentelevän maajussin traktorin molemmille puolille…
NH-1 vastaa varsin hyvin niitä mielikuviani syksyltä 1961, jolloin tarkkailin it-ampumaleirillä Lohtajan Vattajanniemellä sellaisen liikkeitä ampumasektorissa rannan yllä. Minun paikkani oli valvontatornissa, mistä näin kuinka ikivanhat "rämäpäät" (88ItK/37RMB) ampuivat kaksi kertaa koneen vetämän maalipussin hajalle. Harvinaista, mutta totta. NH-1 sai varmaankin sitten levätä kentällä ja meidän porukka teki jotakin muuta, mutta lentoja ei enää ollut, koska ainoat maalipussit olivat rikkoutuneet.
Olen kirjoittamassa omakustannetta elämänseikkailuistani otsikolla "Elämäni kuvakirja" ja mieluusti liittäisin kuvan NH-1:n pienoismallista siihen - jos Opa Laitinen siihen suostuu. Hieno malli ja hieno kuva - ja sopisivat hyvin pienen jutunpätkäni kuvitukseen!
Morjensta Jaakko saat käyttää kuvaa vapaasti jos se vaan kelpaa.Malli eikä kuva ole varmaan niitä parhaimpia mutta sitä vaan.
Itsekin vierailin useampaan kertaan Lohtajan ranta hiekoilla 82-88 välisenä aikana.Mieleen jäi varsinkin tapaukset kun oman patterin pojat ampuivat olalta laukaistavalla ohjuksella simuloidussa harjoituksessa "vihollisen" alas.Siis täys osuma harjoitus maaliin.Taivaalta satoi roinaa alas.Kaverin olkapäille puolestaan ropisi natsoja
Toinen tapaus oli taasen hiukan erilainen,silloin meni 300l. kiehuvaa hernesoppaa taivaalle räjähdys valmiista kenttäkeittimestä .Vara venttiili meni kai tukkoon jo Kälviän asemalla.Rynkyllä ammuttiin sitten venttiili auki ja soppa suihkusi taivaan sineen samaan malliin kuin kuumasta lähteestä purkautuva vesi tekee.Keitin oli sisältä sen jälkeen putipuhdas ja kiiltävä kuin suoraan "pakasta vedetty".Lumisessa metsikössä oli puolestaan tämän operaation jälkeen ohut vihertävä naamio väri.Nämä oli kai siitä miedommasta päästä,kaikkea ei kai passaa edes kertoa.Terv.Opa L.