Pienoismallit.net

Spitfire Mk.IX c

Tämmöinen revellin spitti otti ja valmistui näin vapaaviikon kunniaksi. Malli meni nippuun nätisti ja detaljit oli kabiinin osalta loistavat liekö revellin oma malli? Rakentaminen oli helppoa ja suoraviivaista, maalauksen valmistuttua olin valmis paiskaamaan mallin kaapin perälle. Kokeilin lentokoneeseen tuota modulointia ja maalattuna kone näytti melko hurjalta, no istuin ja kattelin yön yli ja lisäilin siirtokuvat ja litkuttelin mallin tasoittaakseni sävyjä. Ihan ookoo tästä omasta mielestä tuli, säistin ja vanhensin melko ronskilla kädellä. maalattu revellin emaleilla, litkut ja muut öljyvärit ja emalit. Kokolailla mukava malli rakentaa.

Kommentit

Todella loistavasti olet saanut malliin lentotunnit näkyviin.
Korkeusperäsimien takareunassa kulumaa, edessä ei melkein ollenkaan? Muuten erittäin hyvä malli
kiitos mikko, kattelin netistä kuvia näistä spiteistä ja osa oli aika kulahtaneita. Tein tämmöisen hieman kuluneen ja lennetyn näköisen joka nojaa löyhästi valokuvaan.

Kiitos matias, aina se jokin asia jää huomaamati:)
Hulppea maalipinta, siirtokuvien pieni hopeointi pois niin puolikas olisi käännetty täydeksi.
Kiitos marko, mikähän nuissa siirtokuvissa on ku ne hopeoi vaikka alla on todella kiiltävä lakka? Mattalakkausvaiheessa osa siipien siirtokuvista hieman rypistyi ja aloin jo huolestua mutta oikenivat lakan kuivuttua. Asia joka ihmetyttää edelleen. Maalipinnasta tuli yllättävän hyvä vaikka alussa näytti melko räikeältä.
Rajummin vain siirtokuvapehmennin käyttöön. Paksun siirtokuvan kanssa pehmennintä saa käyttää useamman kerran ennenkuin ne asettuvat. Pehmennyksen jälkeen mattalakka päälle.

Olisikohan mahdollista, että mattalakka on ollut sen verran ohutta että se on päässyt karkaamaan siirtokuvan alle?
Jouni Koski 21.12.2011 14:26 Vastaa lainauksella
Potkurit puhtaat ja uuden näköiset. Korkeusvakaajat perässä puhkikuluneet :)
Paras osa on näiden kahden välissä. Kulunut maalipinta on onnistunut hyvin. Näyttävän näköinen lentolaite.
Hmmm…kangasperäsimen kuluma hopealla ja ylisäistetty? Muutenkin sävyt viittaavat Fleet Airforceen. Hyvä lähtö,näyttävyyttä löytyy, mutta kuitenkin tehosteet överiksi =) varsinkin kun ottaa huomioon koneen toimintavuoden.
AJ 21.12.2011 16:00 Vastaa lainauksella
Moi Jarno, Mielestäni kulunut maalipinta ja modulointi ovat onnistuneet hyvin. Se rakentava kritiikki on jo sanottu edellä eli kangasperäsimet & potkurit. Olisi ollut kivaa nähdä kuva lekosta ennen siirtokuvia ja litkutusta, sillä kuten sanot moduloinnin jälkeen mallit näyttää tosiaan melko hurjilta. Sävyt ovat onnistuneet, vrt. esim. tämä vastaava Spittimalli cs.finescale.com/FSMCS/forums/p/138780/1446592.aspx , mutta ilmeisesti kuvien ottohetkellä valaisu tuo mallin pintaan kellerrystä. Hulppean näyttävä leko ja kyllä näitä Spittejä aina mielellään katselee. Parhain terveisin, AJ
Marko, tuo mattalakka on revellin lakkaa jota ohensin aika reippaasti. Ja on varmaan käynyt juuri noin.

Kiitos jouni, ajattelin että täytyyhän tuon potkurin olla puhdas ja hyvin huollettu ettei satu mitään vahinkoja. Korkeusvaakijassa on maskiteippi hieman vuotanut ja kun puusilmä on niin korjaamatta jäi, parantelen tätä kumminkin kun tarkoitus olisi istuttaa pieni dio ympärille jossain vaiheessa kun löydän soppelin figusarjan.

Kiitos jari, tuo maalipinta on vaikea toteuttaa sillai kuin referenssikuvissa näkyy, koneen historiaa en sen kummemmin kaivellut vaan kattelin nuin niinkuin yleissilmäystä kulumat chipit ym, mutta harjoitukset jatkuu:)
kiitos aj, maalipinta näytti tosiaan melko räikeältä harmi kun en ottanu yhtään kuvaa rakenteluvaiheesta. Pentele ku aina jää joku asia huomaamatta nyt potkuri ja kangasosat. Täytyy seuraavaan koneeseen ottaa huomioon kaikki seikat ne kun mulla tuppaa aina välillä unohtumaan.
PhantomII 21.12.2011 19:19 Vastaa lainauksella
Nätti Spitti. Makrokuvat eivät näytä parhaimmilta vaihtoehdoilta, kuten eivät yleensäkään missään mallissa. Jos noita metallipintoja korjailet sieltä, missä niitä ei kuulu olla niin näyttää paremmalta vielä. Muuten oikein hyvä.
Voihan nuo potkurin lavat olla uusittuja ja siksi siistimpiä kuin kone muuten. ¤3 laivueen kone Italiasta 1945 heti sodan päättymisen jälkeen on kyllä voinut olla aika roisin näköinen, ei siis paha malli.
Upea malli. Siirtikset tosiaan hopeoi joistain.
Mallin maalaus on onnistunut ihan kiitettävästi. Hienosti toteutettu myös sisälmykset.
Kuomun takaosassa näkyy pikku maalin puute? Vai onko sekin kulumaa?

Säistys on kyllä parasta. Ei liikaa, mutta oikeastaan aika paljon.
Se antaa lisää näyttävyyttä.
Tykkään kovastipaljon.
T.T
Mixa Aho 21.12.2011 20:46 Vastaa lainauksella
Revellin paketoima malli on alunperin Hasegawa.
Merkinnät ja tunnukset ovat aika puhtaat verrattuna muun pinnan rähjäisyyteen. Ohjainpintojen kulumat, niin kuin Jari B. mainitsikin, eivät oikein kuulu tähän malliin, Spitin ohjainpinnat kun olivat kankaalla päällystetyt.

Malli on kuitenkin onnistunut hienosti. Pikkuisen vielä jatkojalostusta tekniikoille, niin Jarnolta nähdään ihan huippumalleja.
Hyvä Jarno, hienon mallin oot tehnyt. Miellyttää kyllä silmää.
Kiitos phantom, kuvaustekniikassa on vielä petrattavaa samoin kuin malleissa. Täytyy kokeilla erilaisia taustoja, potkuri ja koneen pinnat on nyt korjattu.

Kiitos kari, täytyy vissiin pukilta tilata kunnon referenssikirjat näihin lekoihin. potkuri ja ohjainpinnat on korjattu.

kiitos timo, nuissa siirtokuvissa on varmaan käynyt niinkuion marko tuossa sanoi et ottanu lakkaa alle. Kuomun takaosassa on kanssa pientä kulumaa, säistystä tuli aika reippaasti vaikka koitin varovasti laitella.

Kiitos mixa, ihmekkös tuo kun oliki niin hyvä rakentaa ja detaljeja oli ohjaamossa mukavasti harmi kun oisi kerennyt tilata etsisarjan tuohon ohjaamoon. Potkuri ja ohjainpinnat on korjattu laittelen huomenissa pari kuvaa jossa korjaukset näkyy. Vielä kun uskaltaisi maalailla nuo isommat merkinnät maskien kanssa niin tulisi näyttävyyttä lisää.

kiitos paavo, mukava oli kyllä rakentaa tämä malli. Perusmaalauksen jälkeen kyllä hirvitti ku pinta oli kuin joulukuusi:) Mutta tasoittui litkujen myötä.
Jopas pomppas tyylikkyydellään! Mä olen jo luullut, että meidät taiteellisemmat-mallarit olisi poltettu jo roviolla(sarkasmia), kun kaikkia tämänkaltaiset vanhennukset eivät miellytä. Mutta tämä malli lähentelee jo taideteosta hienolla vanhennuksellaan! Tykkään kokonaisuudesta erittäin paljon ja en ota kantaa tuohon koneiden käyttöikään vs. kuluneisuus.

Nuo korkeusvakaajien alumiinichippaukset voisi korjata kangasprimerillä. Oliko se briteillä ollut punaruskea? Tjms.

Kyllä Jarnolla alkaa tulla sellaisia malleja, että heikompia alkaa heikottamaan. Positiivisessa mielessä:)

Kokeile vaan löytää oma tyylisi, että mikä miellyttää eniten sun silmään ja sitten vielä sitäkin parantelet. Lisää tällaisia!
Samoilla linjoilla ylläolevien kanssa, tästä on myös erittäin hyvä jatkaa eteenpäin.
Kiitos antti, jotenki sain kuin sainkin vangittua ainaki omasta mielestä spitin tyylikkyyden ja vauhdin tuohon malliin. Taisi mennä vähän taiteelliselle puolelle mutta ei se haittaa joskus on mukava rikkoa rajoja:) Osa koneista kun katteli netistä niin oli vieläki hurjemmassa kuosissa ja paikkamaalailtu/ valumia siellä sun täällä. Korjasin nuo ohjainpinnat ja potkurin, joskus onnistuu mutta petrattavaa löytyy varsinki säistyksen ja kulumien kanssa ne kun saisi sopivasti tasapainoon. Mutta jatkuvaa oppimista tämä on positiivisessa mielessä. Itte tykkään jonkinverran kuluneista sotakoneista, opiskelut jatkuu mukavaa tämän mallin kanssa oli rakennella ja tuumailla eri kantilta ratkaisuja.

Kiitos teppo, tästä jatketaan itse asiassa uudempi kone on työn alla:)
MRB 21.12.2011 22:39 Vastaa lainauksella
Nyt alkaa Jarnolta tulla jo todella hyvän näköistä jälkeä ja kuvatkin ovat valoisampia kuin aikaisemmin. Keep up the good work!
Komia kone on! Se mitä meikäläisen silmä viellä kaipaisi on, että sama kuluneisuus olisi myös siirtmerkkien kohdalla. Nyt ne jotenkin näyttää puhtoislta muuhun olemukseen nähden.
Ilkka K. 22.12.2011 12:28 Vastaa lainauksella
Onhan tämä mun silmään makeasti vanhennettu! Taitaa olla Hasegawan muotit tässä mallissa kun sitä kyselit? Siirtokuvissa hieman petrattavaa, lähikuvassa näkyy aika selvästi siirtokuvien rajat tai sitten mun silmät valehtelee..
kiitos mrb,

Kiitos marko, siirtokuvat on ehkä liian puhtoiset muuhun nähden. Vieläkö uskaltaisi maalata nuo isommat tunnukset vaikka maskien kanssa niin sekin auttaisi ja toisi hieman näyttävyyttä.

Kiitos ilkka, ei sun silmät valehtele. Siirtokuvissa ilmeisesti käynyt siten että mattalakka on ollut sen verran lirua et on päässy siirtiksen alle ja aiheuttaa tuon hopeoimisen ja rajojen näkemisen, alla on hyvä ja kiiltävä lakka.
Raimo Leino 22.12.2011 14:05 Vastaa lainauksella
jarno törmänen kirjoitti:
Kiitos marko, siirtokuvat on ehkä liian puhtoiset muuhun nähden. Vieläkö uskaltaisi maalata nuo isommat tunnukset vaikka maskien kanssa niin sekin auttaisi ja toisi hieman näyttävyyttä.
Yksi konsti on hieroa pastelliliitupölyä noihin siirtokuviin esim. pumpulipuikon kärjellä (siis mattalakatulle pinnalle). Isokaan pastelliliitusatsi ei maksa maltaita (suunnilleen saman verran kuin jokin tasokas 1/48 skaalan lekomallisarja).
Liiduista voi sitten valita sopivia värisävyjä esim. haalistamaan noita brittien kokardipallukoita.
Itselläni on liitusarja jossa on 112 eri värisävyä - tuo satsi on kestänyt käytössäni jo kohta neljä vuotta ja mustaa väriä lukuunottamatta taitaa värejä riittää vielä ainakin 5-6 vuotta.
Kiitos vinkistä raimo, täytyypä käydä taiteilijaliikkeestä ostamassa sarja nuita liituja.
AJ 22.12.2011 20:13 Vastaa lainauksella
Raimo Leino kirjoitti:
Yksi konsti on hieroa pastelliliitupölyä noihin siirtokuviin esim. pumpulipuikon kärjellä (siis mattalakatulle pinnalle). Isokaan pastelliliitusatsi ei maksa maltaita (suunnilleen saman verran kuin jokin tasokas 1/48 skaalan lekomallisarja).
Liiduista voi sitten valita sopivia värisävyjä esim. haalistamaan noita brittien kokardipallukoita.
Itselläni on liitusarja jossa on 112 eri värisävyä - tuo satsi on kestänyt käytössäni jo kohta neljä vuotta ja mustaa väriä lukuunottamatta taitaa värejä riittää vielä ainakin 5-6 vuotta.
Moi Raimo, Erittäin mainio idis!!!
jarno törmänen kirjoitti:
Kiitos vinkistä raimo, täytyypä käydä taiteilijaliikkeestä ostamassa sarja nuita liituja.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Liituja oli äskettäin Liiterissä (Lidl) myynnissä edullisesti.
Raimo Leino 23.12.2011 09:59 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
Raimo Leino kirjoitti:
Yksi konsti on hieroa pastelliliitupölyä noihin siirtokuviin esim. pumpulipuikon kärjellä (siis mattalakatulle pinnalle).
Moi Raimo, Erittäin mainio idis!!!
Noita pastelliliitujahan on sitten kahdenlaisia - sellaisia "vahamaisia" ja sitten tavallisia "kuivia" - älkää vahingossakaan ostako niitä vahaliituja, koska ne eivät tähän tarkoitukseen sovi.
Tero Tyni 23.12.2011 11:58 Vastaa lainauksella
Nätisti kulahtanut. Mielestäni sävyt kyllä vastaavat RAF:n päivähävittäjäkaaviota hyvin, väljähtänyttä sellaista. Ohjainpinnat oikeasti kangaspäällysteiset niinkuin jo todettu. Mutta eikö siivekkeet olleet alumiiniset jo V-mallista saakka? Näin muistelisin lukeneeni.

Yksi kritisismi, jota ei ole vielä tullut esille on, että kun kyseessä C-siipi, ei tykkien vieressä ole asetta. Ei siis hylsyn poistoaukkoa ja ruutijämiä. C:ssä periaatteessa mahdollisuus kahdelle tykille vierekkäin, silloin toki leveämpi siipipatti yläpuolella ja ei siipikonareita. Harvoin tosin nähty IX:ssä. Tämänkin esikuvan tykkien vieressä on pelkkä tulppa. Hylsyaukko on auki, koska Hasen IX:stä saa myös joissakin bokseissa E-siivellisen.

Minä olen joskus yrittänyt poistaa siirtokuvien hopeointia jälkeenpäin tekemällä neulalla varovasti reikiä siirtokuvaan (jotta litkut pääsevät siirtiksen alle) ja uittamalla sinne Johnsonin kiiltovahaa. Joskus onnistuu, joskus ei. Sitten tietysti on täytynyt katsoa vielä onko pinta mattalakattava uudestaan.

Pidän hyvin paljon tästä mallista.
Yksi keino on myös laittaa kirkaslakkaa sen reiän kautta. Se liimaa siirtokuvan pintaan kiinni.
Kiitos tero, kattelin nuita referenssejä netistä ja keskityin tuohon maalaukseen, yleensäki mulla jää huomioimatta nuita juttuja ku enimmäkseen teen suoraan laatikosta ja ohjeita noudattaen:) Täytyy seuraavaan lekoon keskittyä ja korjailla nuita vipoja. Kone on nyt uudestaan lakattu ja odottaa kuivumista täytyy vielä kokeilla tuota kikkaa.
Piti ihan kaivaa esiin tiedot MK 258:sta ja vaikuttaa tosiaan ihan normi MK IXc:ltä :25.2.1944 33MU->6.4.1944 43 Sqn 'FT-M' ja lopulta SOC 30.4.1947. Eli lensi laivueessa noin vuoden verran ja saattoi todellakin olla aika kulunut tapaus keväällä/alkukesällä 1945.