Moi Jarmo, Minulta löytyy vähän jotain tietoa Pershingeistä, kun se sattuu olemaan yksi suosikkivaunuistani. Tähän aiheeseen voisin upota tuntikausiksi ja materiaalini läpikäyminen veisi vähintään viikkoja ellei peräti kuukausia, joten koitan tiivistää hyvin lyhyeksi vastaukseni.
Esim. suositeltavaa kirjallisuutta aiheesta:
Richard Hunnicuttin Pershing: A History of the Medium Tank T20 Series
Troy D. Thielin The M26 Pershing and Variants: T26E3/M26 M26A1 M45 M46/M46A1
G. Ronald Lehmanin M26 Pershing Medium Tank
Steve Zalogan, Tony Bryanin ja Jim Laurierin M26/M46 Pershing Tank 1943-1953
Steve Zalogan T-34 vs M26 Pershing Korea 1950
Ylivoimaisesti paras kirja aihealueesta on Hunnicuttin Pershing: A History of the Medium Tank T20 Series. Itse en lähtisi rakentamaan yhtään mitään Pershing pienoismallia ilman Hunnicuttin Pershing kirjaa, mutta tämä on vain minun hlökohtainen näkemykseni (minua odottaa vähintään kolme 1/35 Pershing rakennussarjaa rakentamisvuoroaan mallihyllyssäni).
Nykyisin netistä löytyy aika paljon Pershing tietoutta ja hyvä niin, mutta nettitietous ei silti vieläkään kompensoi edes Hunnicuttin Pershing kirjaa, puhumattakoon muista Pershing kirjoista, joten suosittelen erittäin vahvasti Hunnicuttin Pershing kirjan hankkimista, mikäli aihealue vain kiinnostaa. Zalogan kirjat puolestaan ovat hänelle tyypillisiä kuva-albumikirjoja, joiden sisältö on vähän niin ja näin, mutta kivoja kuvakirjoja (Hunnicuttin kirjassa on kyllä paremmat kuvatkin, myöskin Super Pershingeistä). G. Ronald Lehmanin M26 Pershing kirja on lähinnä tekninen manuaali ja kuvakirja yksityiskohtineen Aberdeen Pershingistä. Troy D. Thielin The M26 Pershing and Variants kirja sitten taas on Pershingin taisteluhistoriaa käsittelevä opus taistelukuvineen WWII lopusta ja Koreasta.
Mainitsemasi John P. Irwinin kirja, Another River Another Town, on enemmän romaani kuin historiakirja, mikä on ymmärrettävää, koska se pohjautuu tuolloin 18-vuotiaan teinipojan muistelmiin. Mitään Kunkkutikrua ei Super Pershing koskaan tuhonnut ja John Irwinin kertomus kirjassaan kohtauksesta Dessaun kaduilla 20. huhtikuuta 1945 on täyttä höpölöpöä.
Puolestaan Belton Cooper, joka oli 3.PsD:n huoltomiehiä ja pitkälti vastuussa tämän Super Pershingin modifioimisesta (lisäpanssarointi operaatio), kertoo kirjassaan Death Traps, että Super Pershing kävi ainoan taistelunsa Weser-joen ja Northeimin välillä, jossa se tuhosi yli kilometrin matkalta tuntemattoman vihollisvaunun (tuhottu vihollisvaunu oli joko rynnäkkötykki tai pst-vaunu). Tämä tapahtui huhtikuun neljäntenä päivänä 1945, jolloin vaunu oli liitettynä TF Hoganiin, joka toimi yhdessä TF Richardsonin kanssa ko. alueella. Cooperin tarina on yhdenmukainen Hunnicuttin, Thielin ja Zalogan kirjojen kanssa.
Ohessa linkki tarinoihin netissä:
www.3ad.com/history/wwll/feature.pages/super.pershing.1.htm
Super Pershing taustaa erittäin suppeasti Hunnicuttin Pershing kirjan mukaan: Watervliet Arsenal ryhtyi kehittämään uutta 90mm T15 kanuunaa, jonka piipun kaliiperimitta oli 73. Kaksi protoa nimettiin
T15E1 tykeiksi; tykki antoi T30E16 volframiammukselle (HVAP T44 Shot, APCR-T) nopeudeksi n. 1143m/s ja tavalliselle T33 laukaukselle (AP T43 Shot, APBC-T) nopeudeksi n. 975m/s. Yksi T15E1 tykki asennettiin vanhaan
T26E1 Pershing prototyyppimalliin Aberdeen Proving Groundsilla. Testeissä kävi heti ilmi kuinka hankalaa ylipitkien kranaattien käsittely oli vaunun sisällä. T26E1 Pershing prototyyppimalli lähetettiin tammikuussa 1945 Aberdeenin kautta Eurooppaan. Eurooppaan lähetetty T26E1 Pershing prototyyppimalli nimettiin uudelleen T26E4 Super Pershingiksi aka Pilot #1:ksi ja se annettiin testikäyttöön 33.Panssarirykmentille 3.Panssaridivisoonaan 15. maaliskuuta 1945. Super Pershingin asekilpeen kiinnitettiin iso panssarilevy, joka oli sahattu tuhotun Panther-tankin keulasta ja rungon etuosa vahvistettiin kahdella päällekkäisellä panssarilevyllä. Tämä muunnos lisäsi keulapanssarin kaltevuuskulmaa huomattavasti. Tornin sivuille kiinnitettiin vielä myöhemmin eräänlaiset siipipanssarilevyt. L.R. "Slim" Price (Aberdeen Proving Groundin tykkiexpertti) ja jo em. Belton Cooper vastasivat lisäpanssaroinnin asentamisesta ja tykin toimivuudesta. T26E4 Super Pershing Pilot #1 oli valmis taisteluun noin viikko sen saapumisen jälkeen, mutta se ei kohdannut yhtään Tiger I tai Tiger II vaunua koskaan.
Muutamia esimerkkirakentamisblogeja T26E4 Super Pershing Pilot #1, jotka sisältävät jotain T26E4 Super Pershing kuvia Hunnicuttin Pershing kirjasta (vain pienen osan):
Roy Chow:n Super Pershing vuodet 2003, päivitetty 2006 ja 2009:
www.track-link.net/blogs/17
Steve Zalogan Super Pershing vuodelta 2005:
www.militarymodelling.com/news/article.asp?a=3690
Dragonin vanha T26E3 Kit nro 6032, jota olet käyttänyt pohjana T26E4 Super Pershing Pilot #1:seesi soveltuu samoin kuin Tamiyan M-26 Pershing (T26E3) Kit nro 35254 lukuisten modausten jälkeen T26E4 Super Pershingiksi, kuten edeltä olevista linkeistä käy ilmi. Dragonin uudempi M26A-1 Pershing Kit nro 6801, Hobby Bossin M26A-1 Pershing Kit nro 82425, Hobby Bossin M26 Pershing Kit nro 82424 eivät oikein sovellu pohjaksi T26E4 Super Pershingiksi ellei ole masokisti. Myöskään Dragonin hyvää U.S. M26A1/T26E3 Pershing Kit nro 9107 en lähtisi uhraamaan T26E4 Super Pershingin malliksi.
Paras rakennussarja T26E4 Super Pershingiksi (Pilot #1) on nykyisin luonnollisesti Hobby Bossin T26E4 Super Pershing, Pilot #1 Kit nro 82426. Se on sellaisenaan lähtökohtaisesti jo hyvä ja jos sitä haluaa superdetailjoida, työ on huomattavasti helpompaa kuin muissa Pershing rakennussarjoissa ja lopputuloskin lienee lopulta paras. Jos ollaan täysin realistisia, käytännössä kaikki muut Pershing rakennussarjat paitsi em. Hobby Bossin T26E4 Super Pershing, Pilot #1 Kit nro 82426 tarvitsevat Accurate Armourin conversion kitin, jotta pienoismallista saadaan realistisen T26E4 Super Pershingin näköinen; aivan kuten Steve Zalogakin on tehnyt.
Eversti G.B. Jarrett otti viimeiset valokuvat, about seitsemän, kesäkuussa 1945 tosiaan "vaunujen kaatopaikalla" Kasselissa ja vaunu kyllä romutettiin. Toivottavasti tämä jorina auttoi. Parhain terveisin, AJ
PS Kaikinpuolin hyvin olet onnistunut T26E4 Super Pershing pienoismallissasi ottaen huomioon rakentamisajankohdan.