Pienoismallit.net

Tykki suvi-illassa

29.7.2007
Vihdoin olen päässyt käsiksi mittakaavaan 1/35 ja hekumallisiin saksalais valmisteisiin kalustoihin. Tympii hiukan että liimasin tähtäimen osoittamaan päin pepanderia. Kun liima oli jo kuivunut, ihmettelin että miten tuo vipu on keskellä tähtäysaukkoa ? Etuhampaat tuli esille kun muistelin että parolassahan tuossa kohtaa oli täitäin jonka läpi kateltiin vaakassa, ei pystyssä kuten liimaukseni on. Taas olisi saanut käyttää hiomiseen tarkkuutta. Maalatessa vasta hokasin että valua jäänyt.

Kertokaapa että meneekö pieleen josteen seuraavaksi kuivamaalauksen,kiiltolakka ja litkutus kombon ? näin olin ajatellut mutta huutakaa seis jos tällainen ei käy laatuun.

30.7.2007
kuivamaalaus ja black laining tehty. mattalakat päällä. nyt odotellaan jotta paketti tulee postissa niin päästään tekemään pst asemaa tämän ympärille. tykkiin kuuluva lapio on jätetty tahallaan pois. Mielessäs on vilahtanut ajatus rakenteillaan olevasta pst asemasta jossa PAK odottaa vieressä valmistumista. Lapio menee sillon käyttöön.

31.7.2007
Tänään tuli Harrasteelta paketti jossa oli kaipaamiani tarvikkeita dioraaman aloittamiseen. Samalla tuli nippu kemikaaleja sekä kauan kaipaamani sormi pora. Toimi hienosti ja sherman tankki sai piippuun reiän. Helpottaa mallailu hommia huomattavasti. Alun perinkin tarkoitus oli kehitellä tämän tykin ympärille dioraama. Vieläkään ei ole selvennyt lopullinen tarina mutta ainakin lavasteet hahmottuu hyvää vauhtia. saksalais figuureista on hiukan suppeat valikoimat joten pahimmillaan pitää tilata tilanteeseen sopivat kaverit. Puut on tilattu Harraste Oy:stä ja massana olen käyttänyt Bilteman nikkarin silotetta. Tämän päälle tulee sitten tarvittavissa määrin parempaa Fallerin dioraama massaa. Syy kahden massan käyttöön on hinta. Faller maksoi 14€ 500g ja nikkari taisi olla 5€ samainen määrä. Menettelemällä näin, vaatimaton harrastusrahasto pääsee joskus vielä plussalle. Seuraava vaihe taitaa olla maaston kehittely eteenpäin.

2.8.2007
Tänään tuli star trek season 7 postissa. Mihin jäi season 6 ? ei auttanut muu kuin pureutua dioraamaan. Jotenkin tuntuu että tekemisen aloittaminen on hankalampaa kun ei ole suunnasta ihan varma. En tiennyt miten toteuttaa hiekka/sora pohja mutta potkin itseäni kokeilemaan. Tein eilen jo muutaman koevedoksen pahville erivaihtoehdoista ja parhaalta tuntui erikeepperi seos. Laitoin karkeaa sorasirotetta,hiekkaa(Isla toi kengässä hiekkalaatikolta),aavikkohiekkaa ja ripausmaalia. Koko jutum päälle tulee viehä pohjamaalaus joten värillä ei niin väliä. Tein renkaan jälkiä ja vähän muutakin muodoa juttuun mutta ne ei vielä oikein erotu.

Tuntuu ettei tästä projektistä tulla selviämään ilman naamioverkkoa.

3.8.2007
Naamioverkko on varmistunut yön ainaka. Pitää piipahtaa apteekissa hakemassa sideharsoa mutta ei ole nyt ihan ensimmäinen homma. Muotoilin maastot tarkemmin Fallerin massalla ja tarkkaa jälkeähän sillä saa. Veistelin pyystä tukipilarit seinille. Anto heti uskottavamman säväyksen. Tämän päivän voittoja oli myös se että varastosta löytyi hirmunippu öljyvärejä,pensseleitä ja muuta tarviketta. Öljyvärit kuulemmä käyvät mainiosti pienoismalli ja dioraama hommiin. Tuo oli minulle uutinen ja pitää perehtyä hommaan tarkemmin.

6.8.2007
Viikonloput aikana tein naamioverkon. Hankalalta vaikutti aluksi, mutta lähti se siitä taipumaan. Piti käsitellä vesiliima seoksella heti alkuunsa ettei purkaannu käsiin. Liekkö ollut vanhuuttaan hapero kun ei pysynyt kunnolla kasassa. Eilen kävin mutkan metsässä keräilemässä siroite ja maastotarvikkeita. mukaan tuli sammalta, hiekkaa ynnä muuta. Uunissa kuivatteli hissukseen viitisen tuntia. Muutama sateeton päivä ennen keräämistä oli hyväksi. Murskasin ja sekottelin muiden sirotteiden kanssa. Nyt ensimmäinen kerras tarvitsisis lakkaa ja maalia pintaan. Lakkaa ei valitettavasti ole joten nähtäväksi jää milloin ehdin konkoilla Oulun fantsuun sitä hakemaan.

11.8.2007 (Klo 4:10)
Luulin jo lopettaneeni maalailun mutta niin vain kävi että tartuin sutiin. Maalasin hiekat öljyväreillä ja säistin samalla itse tykkiä. Tarkoitus ei ollut tehdä mutaa mutta ei voinut mitään kun suti vei mukanaan. En tuntunut saavan sekoitetuksi tarpeeksi kuivan näköistä väriä. Öljyväreillä oli kyllä mukava suria menemään ja jälki on parempaa kuin osasin odottaa. Nyt ei enää näytä niin pahalta tuo värien erokaan maastoissa. Kohta nukkumaan.

klo 15:20
Nyt on säistetty myös seiniä. Ehkä hieman latteat vielä.

22.8.2007
Pitkäs odottelun jälkeen sain Oulun Fantasiapeleistä hankittua Woodlandsin Scenic Cementtiä. Suihkupullo versiota ei ollut vielä saatavilla jotain tyytyminen oli tuohon halvempaam malliin. Hätä kuitenkin laimeni huomattavasti kauppa reissun jälkeen. Kukkienhoito osastolta löytyi tavallisia sumutepulloja joiden ruiskuosa ruuvaantui nätisti woodlandsin pulloon. nähtävästi noissakin joku standardi sentään. Sumuttelu onnistui kivasti vaikka vaatikin hiukan säätöä. En tiedä olisiko sitten "oikealla" suuttimella saanut vielä hienompaa sumua. Lisäsin toisen kerroksen vehreyttä GW:n ruohopurusta ja tuommoisesta hötystä jonka nimeä tai valmistajaa en nyt muista. Valitettavasti fantsuun ei ollut vielä saapunut woodlandsin karkeampaa(oliko joku wild grass) sirotetta joten vieläkin hiukan golfkenttä tunnelma. Myös kiviä ja pensaita pitää alkaa säätämään paikalleen. Moduni kertoi että figuripaketti on jo kasassa ja lähtee näinä päivinä kohti Oulua. Jäämme odottamaan. nyt tuntuu että loppu jo häämöttää kun viimeisetkin osat alkavat ropsahdella paikalleen. Olen toki ehtinyt tekemään muita projekteja tässä odotellessa kamppeita, mutta tämä on kuitekin se ykkösjuttu nyt ja miele tekisi vääntää jo kerralla pohjaan asti.

1.9.2007 Klo 4:50
Dioraama etenee pahimmillaan keskellä yötäkin. Lisäsin woodland scenicsin sirotetta+GW sirotetta jotta maasto ei olisi niin perus tasainen. Ei ole tasainen enää mutta vihreydessä löytyy. Pitänee laittaa ruskeata pesua kehiin. Pitää mainia että Woodland scenic scement on kyllä toiminut mainiosti. Ei osaa kuvitella pelaamista sirotteilla enää ilman sitä. Figuurien kokoaminen on myös aloitettu mutta eivät ennättäneet vielä näihin kuviin.

2.9.2007
Eilen illalla käsittelin dion vihreää aluetta jotta tulisi hiukan sävyjä lisää. Tein laimean seoksen(1/16) Vallejon flat earthista. Seokseen lisäsin tipan Vallejon Glazea joka rikkoo pinta jännityksen. Litra hinnaltaan huokeampi fairi olisi ajanyt saman asian. Töpöttelin tätä pensselillä ja sinnehän se imaisi kaikki. Kokeilin myös uutta tuotetta. Vihreää puuteria,taitaa olla pigmentti oikea nimitys, sudin kuivalla pensselillä sinne tänne. Toimii hyvin ja näitä pitää saada myös erisävyisinä loottaan. Fguuri on myös nyt saatu liikkeelle. Porasin pohjaan reiän ja laitoin sinne erikeeperillä rautalangan pätkän. Tukee figua kun se asetetaan dioraamaan ja mukavampi maalailla pitäen tikusta kiinni.

5.9.2007
Sain lopulta figuurin valmiiksi. En tiedä vielä tuleeko dioraamaan toinenkin. Yllättävän paljon meni aikaa selvitellessä että miten varusteet tulisi maalata. Kovin valaiseva ei ollut Tamyan paketti. Tein tänään myös valmiiksi Vallejon maaleille telineen, jotta ne ei pyöri pitkin pöytiä.

6.9.2007
Päätin tehdä laatikko pinon dioraamaan. Sahasin korkkilevystä palasen ja päälle pressu nenäliinasta. Liimasin laatikon erikeeperillä dioraamaan. Pressujen helmoja piti hiukan nostella ja sipaista liimaa niihinkin. Päällimmäinen laatikko on vielä vailla mitään käsittelyä ellei kiiltolakkaa lasketa. Se on Plusmodelin tuotantoa ja ymmärtääkseni balsapuusta. Piti leikata osat irti pienestä levystä ja liimata. Nopeaa ja hyvän näköistä tulee. Porasi figuurille paikan. Hyvin puri sormipora hiekkaliima seokseen vaikka hiukan epäilin.

Viikonloppuna sain vihdoin hankittua tarvitsemani Mark Knopflerin ja Bruce Springteenin levyt. Mainiota mallailu musiikkia. Niin mainiota että oli pakko mainita tässä…

9.9.2007
Työkaveri toi minulle jokin aika sitten jäkälää, jota oli säilönyt kukka-asetelmia varten. Tänään pääsin työstämään niistä pensaita. Tein laimean vesi-maali litkun jossa pyörittelin läkälät. Ne pehmeni mukavasti ja imaisi värit sisäänsä. Tämän jälkeen painoin isompaa jälälätukkoa hiukan kasaan ja sipaisin sen narulla kiinni. Tämä siksi että suunta olisi jäkälässä oletettuun pensaan juureen.

17.3.2008
Noin vuosi sitten, 20. päivä maaliskuuta 2007, aloitin mallailun uudestaan. Vaikka tässä on ollut jokunen hiljaisempi kuukausi välissä, on mallailu ollut aikaa vievin harrastus viimeisen vuoden aikana. Malleja on valmistunut muutamia kappaleita ja yksi dioraama. Keskeneräisiä dioraamoja on tällä hetkellä kaksi kappaletta ja niiden osalta tilanne näyttää hyvältä. Talven aikana kokeilin tehdä tähän naamio verkkoa, mutta se ei kerta kaikkiaan istunut. Meni tovinen ja kaksi ja pitkin hampain piti luopua verkosta. Kokonaisuus on parempi ilman sitä. Tänään lisäsin pienen lehtipuun verson ja tein kauan kaivatun hihnan konepistoolille. Koska uudet projektit jo puskevat päälle, Päätin etten laita tähän enempää figuureita. Tätä voisi tuunata ja virittää loputtomiin, mutta johonkin on raja vedettävä. Mielestäni kaikki oleellinen on jo mukana ja uudet figuurit ei välttämättä toisi mitään isompaa lisäarvoa. Reilussa puolessa vuodessa tällä projektilla on ollut 10 000+ katsonta kertaa. Hieno homma ! katsottavaksihan näitä tehdään. Lisään kuvia heti kun kameralla on uudet patterit…

7.7.2008
Boxi on nyt saatu tälle diolle valmiiksi. Uusiokäyttöön meni vanhat taulun kehykset joiden patina sopii hyvin tähän työhön. Vielä muutama kuivamaalaus jutska sekä detaili ja valmista on. Viimoisia kuvia varten pitää olla parempi lamppu käytössä koska nykyisellä kuvat ovat aivan kamalia.

29.7.2008
Kah ! kurahti vuosipäivä tälle projektille. Niin vähän on työtä tähään enää jäljellä että alkaa jo jännittämään. Kulisseissa on tämäkin projekti aina välillä käynyt pöydättä mutta päätöstä laatikon työstämisestä ei ole tullut. Pitää vielä käydä ostamassa taidetaustaa ja ottaa loppufotot hienoja yksityiskohtia unohtamatta.

23.12.2008
Yksi yö jouluun. Tämä on ollut itselle tähän asti rakkain työ ja sen takia oli vaikea päättää sen olevan valmis. Tällä hetkellä olen varsin tyytyväinen tulokseen. Tästä tuli parempi kuin alottaessa oisin uskonu.

Räväkkää joulua koko PM.netin porukalle !

Kommentit

Näppärästi onnistunut tykki.
Ehkä vielä pikku litkutus (vaalean) ruskealla, ja pientä pölyä renkaisiin ja alaosiin? , niin istuu paremmin dioraamaan.
Boneheed 30.7.2007 18:54 Vastaa lainauksella
totta. nämä operaatiot on listalla kunhan itselle selviää dioraaman lopulliset kuviot. Vielä en ole ihan varma että millaiset olosuhteet diossa on.
sv 6.8.2007 19:40 Vastaa lainauksella
Hienosti onnistunut! Varsinkin maasto aidon näköinen!
tietääkö kukaan käytettiinkö aavikkomyrskyssä M2 Bradleytä?
Hieno maasto.

Ja tuosta Bradleystä, sai tulikasteensa juuri aavikkomyrskyssä.
Juho- 11.8.2007 15:55 Vastaa lainauksella
hieno tosta tulee=)
Maasto näyttää ihan hyvältä.
Tuo tykin säistäminen on ehkä mennyt hieman "yli". Varsinkin tuo kilpi.
Kuivaharjaus tuolla tumman harmaalla ja vaaleammalla harmaalla, saisi ehkä ruskean pölyn ja ravan häipymään koloihin ja kulmiin, mihin se yleensä kertyy.
nimi 12.8.2007 14:35 Vastaa lainauksella
Komee dio.
AKK 1.9.2007 12:04 Vastaa lainauksella
Todella hieno dioraama. Toteutukselle kans plussaa:)
Hieno dioraama todellakin, mutta huomioni kiinnittyi kuvassa olevaan keltaiseen hiomatyökaluun.
Työkalun rungossa näyttää olevan erilaisia päitä ja tasoja nauhan tukena. Mistä hankittu ?

Terv. Ari
Boneheed 1.9.2007 18:35 Vastaa lainauksella
Ari Paajanen kirjoitti:
Hieno dioraama todellakin, mutta huomioni kiinnittyi kuvassa olevaan keltaiseen hiomatyökaluun.
Työkalun rungossa näyttää olevan erilaisia päitä ja tasoja nauhan tukena. Mistä hankittu ?

Terv. Ari
www.pienoismallit.net/kirjoitukset/arvostelu_78/
Näyttää oikein hyvältä! Tuon ekan figuurin kädet vaan näyttää jotenkin suurilta..ellei se sitten olekkin "jätti-koura".
Hyvin onnistunut maalaus figuurissa. Lapanen tosiaan on hieman iso :-)
Hieno kokonaisuus, konepistooliin kannattaa tehdä hihna ettei leiju vyötäröllä.
Janne V 6.9.2007 15:44 Vastaa lainauksella
Oletko käyttänyt figuurin teossa kuivaharjaus tekniikkaa?
Boneheed 6.9.2007 17:05 Vastaa lainauksella
Kädet ovat tosiaan valtaisat kauhat. Hihna pitää tehdä ja olen kuivaharjaillut.
Minkä valmistajan maaleja olet käyttäny figurin maalauksessa?
Ällistyttävän hieno…
Boneheed 6.9.2007 20:11 Vastaa lainauksella
Jukka Kauppinen kirjoitti:
Minkä valmistajan maaleja olet käyttäny figurin maalauksessa?
Käytössä on ollut pääasiassa Vallejon Model color maalit. Pohjamaalaukseen ja sävyjen säätelyyn käytän Hobbylinen mustaa/valkoista.
Hyvin olet onnistunut tuon laatikkopinon peittävän pressun kanssa. Haluaisitko kertoa hieman tarkemmin miten teit pressun? Toki koko dioraama näyttää hyvältä, mutta tuo pressu pisti erityisesti silmään koska tarvitsisi tehdä itsekin erääseen työhön vastaava.
sv 10.9.2007 17:53 Vastaa lainauksella
No kyllä nyt näyttää hienolta! Itse en ole kovin hyvin jäkälän kanssa onnistunut. Jotenkin saan sen näyttämään niin… jäkälältä! Ei siis pensaalta joksi se olis tarkotettu :D tää on kyllä onnistunut!
sv 10.9.2007 17:54 Vastaa lainauksella
Samoin tuo laatikkoja suojaava peite on hieno! Onko se tavallista paperia?
Boneheed 22.9.2007 16:55 Vastaa lainauksella
Tein suojapeitteestä artikkelin jossa käyn läpi seikkaperäisesti ko. homman.
Wilsson 26.9.2007 09:22 Vastaa lainauksella
Kahtelin tota nurmee ja hietikkoo… ja näyttää todella hienolle! Mistä/miten sie oot ne tehny?
Boneheed 29.7.2008 13:50 Vastaa lainauksella
Wilsson kirjoitti:
Kahtelin tota nurmee ja hietikkoo… ja näyttää todella hienolle! Mistä/miten sie oot ne tehny?
vastataampa wilssonille heti tuoreeltaan. Nurmi on tehty useammasta sirottaasta johon on sitten imeytetty paikoin "litkua" oli hiukan maalilla sävytettyä vettä. Hietikko on tehty normaali hiekasta, aavikkohiekasta sekä erikaaparistä. Öljyräveillä useita kuivaharjauksia ja litkutuksia.
Malli kelpoinen malli. Tuliaseman siisteys hiukan häiritsee. Voihan asian ajatella, että tuore asema, jossa ei vielä ole rähinöity.
Jouni Koski 23.12.2008 13:41 Vastaa lainauksella
Esa Heikonen kirjoitti:
Malli kelpoinen malli. Tuliaseman siisteys hiukan häiritsee.
Samoilla linjoilla, Kliinisen puhdas potero:) Tykki on mielestäni turhankin likainen. Kokonaisuutena hyvä.
Todella hieno :]
Sotilas voisi olla hieman likaisempi
AKK 23.12.2008 16:17 Vastaa lainauksella
Hieno, mutta miksi sotilas on noin räväkästi pystyssä asemapoterossa? Luulisi että sotilas olisi enemmän suojautunut. Muuten nappi suoritus
AKK kirjoitti:
Hieno, mutta miksi sotilas on noin räväkästi pystyssä asemapoterossa?
Koska herra majuri Mikkonen on saapumassa tervehdyskäynnille?

Mukavasti yksityiskohtia tässä dioraamassa. Hansin vaatteisiin hieman matampi pinta, niin kokonaisuus paranisi entisestään. Hyvä dio.