Pienoismallit.net

Dornier Do 17Z-2

Tämän saksalaisen pommikoneen "esimuodot" suuniteltiin jo vuonna 1934 ja se oli alunperin tarkoitettu Lufthansan siviilikäyttöön - tosin alunperinkin taisi kuitenkin olla tarkoitus suunnitella pommitustehtäviin sopivaa lentokonetta, nimittäin kyytiin pyrkivien matkustajien olisi pitänyt hallita melkoisia akrobaatin ominaisuuksia…

II-maailmansodan alkuvaiheissa tämä pommari oli Heinkel He 111-koneen ohella Saksan pommituskoneiden aatelia.

Siipien kärkiväli oli 18 metriä ja rungon pituus 16 metriä.
Moottoreina oli 2 x Bramo 323P - hevosvoimia 2 x 1050.
Aseistuksena 4 - 7 kpl MG15 7,92 mm konekivääreitä - max pommikuorma 1000 kg.
Miehistöä 4.

Tämä Revellin mallisarja on ikivanhan Monogramin sarjan uudelleenjulkaisu ja sarjan iän ikävä kyllä rakentaessa huomaa - "mikään ei sovi mihinkään" ja kauhean hiomisen jälkeen tästä jotenkuten sai jonkin näköisen mallin aikaiseksi.
Päätin jo ennen rakentamisen aloittamista tehdä tästä "lentävän mallin" - siis sijoitin tämän erikseen hankkimani Italerin valmistaman jalustan päälle.

Ja tällä kertaa tälle mallille on olemassa jopa esikuva - kesäkuussa 1940 Merveillen kentältä "Holzhammer" nimiseen operaatioon osallistunut Dornier.

Malli on maalattu taas kerran perinteisesti siveltimillä käyttäen Humbrolin emalimaaleja.

Rakentamisessa oli apuna koko ajan taustalla soiva Iron Maidenin Aces High :-) siinä pääsi hyviin fiilareihin …

Kommentit

Raimoltahan tulee malleja kuin liukuhihnalta.
Laatu pysyy samana tai jopa paranee jos ne on enää mahdollista.
Raimo Leino 10.12.2011 21:06 Vastaa lainauksella
^Däng juu - tämä Dornieri on ns. maalinkuivumismalli - tein tätä aina välillä, kun odottelin varsinaisen "pääprojektin" maalien kuivumista (pääprojektina siis on 1/48 Skyraider Vietnam ryhmärakenteluun).
"Välipala" Raimolta. HIH. Odottelen kyllä innolla tuota Skyraideria.
Minulla välipalana menee yleensä banaani. Ja sen kuorimisessakin mietin, että kummastako päästä avaisin.

Sulla välipalana on tällainen huippumalli.
Jälki on näyttävää ja maalaus onnistunut.
Jalustalle asennettuna malli antaa ikäänkuin lisää eloa.

Minne ihmeeseen saat kaikki mallisi mahtumaan? Tai mitäpä tuota kyselemään, että millainen lukaali sulla on asuntona.
?
T.T
Esko Rusi 10.12.2011 23:06 Vastaa lainauksella
Raimo on viime aikoina mieltynyt taisteluissa vaurioituneisiin malleihin joka on mielestäni vaikein säistämis/vanhennus alue. Hyvin on onnistunut ei ole mennyt överiksi. Viellä kun föönillä olisi puhaltanut oikeanpuoleisen moottorin pyörimään, vasen moottori näyttää saaneen senverran kipeetä ettei ilmeisesti enää toimisi. Maalaus ja viimeistely on huippulaatua, ja viellä siveltimellä tehtynä.
Tommi M 10.12.2011 23:18 Vastaa lainauksella
Huhhuh! Loistomalli. Erittäin tyylikkäät & realistiset vanhennukset, varsinkin vauriot ja vasen moottori bueno! Sutimiestä lämmittää nähdä sutimalla tehty loistamaalaus. Viikon malli?
On kyllä sivuston parhaita Do17 koneita, kyllä olet perehtynyt hyvin tuohon vaurioiden mallennukseen me like this. Maalaus ja värisävyt ovat taas katsojan silmään sopivat, tästä ammentaa paljon oppia omiin tuotoksiin kun niitä sais valmiiksi.
vou tossa kyllä jähmetyy vou todella hieno malli teit varmaan kauan kunpa itekin osais täydet pisteet
Kuten edellä tuli jo sanottua:Taattua Raimo laatua! Hieno malli surkeesta sarjasta. Näin pitää malleja juuri tehdä! Ihmetyttää vaan nuo 75mm kranaatin iskeytymät siivissä, että ne on hieman ohi skaalasta:P No pointti tulee selvästi esille noissa vaurioissa. Perhosneulan reiät voisi olla sopivampia pelkiks luodin rei-iksi.
Petri Lyy 11.12.2011 13:02 Vastaa lainauksella
Tässä ei jää kaipaamaan mitään muuta kuin Raimon tavaramerkiksi muodostunutta, pöytätuulettimen avulla toteutettua valokuvaa, jossa propellit pyörivät. Sopisi varsinkin tällaiseen lentoon rakennettuun malliin, jonka arvioimiseen en kylläkään keksi mitään uutta sanottavaa, mitä muut eivät ole jo sanoneet. Välityö tai ei, hieno malli.
AJ 11.12.2011 14:04 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, jälleen laatutyötä! Vanhasta rakennussarjasta työn voitto; olet jaksanut punnertaa sarjan kasaan ja tehnyt siitä vielä näyttävän pienoismallin.

Ainoa rakentava kritiikki tulee noista Antti P:n jo mainitsemista isoista iskemistä - ne ovat toteutettu loistavasti, mutta skaala hieman liian iso eli reiät ovat liian suuria - mutta jokatauksessa reiät ovat toteutukseltaan erinomaisia eli luotien/tykkien ammusten jäljet ovat aidon näköisiä plus tykkään idiksestä "vaurioitunut" pommari Battle Britainista.

Välipalamalliksi tämä on loistava - Camo-kuviomaalaus lienee likipitäen täydellinen, mitään pieniäkään mokia/virheitä yms…ei maalipinnassa ole, vaan se on upeasti toteutettu ja vielä pensseleillä. Itse asiassa tämän Dornierin camo-kuvio palautti mieleen sen, että kuinka tyylikäs vihreä-vihreä camo saksalaisilla oli WWII:n alussa.

Pidän ns. "lentävistä" lekopienoismalleista (staattisuudesta huolimatta) enemmän kuin kentällä kököttävistä lekomalleista, sillä lentäväksihän lekot ovat tarkoitettuja ja lentomoodissa lekon/lekopienoismallin aerodynaamiset muodot pääsevät oikeuksiinsa. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö lekomalleja voisi/pitäisi rakentaa myös kentällä parkissa oleviksi, joihinkin lekomalleihin tai tilainteisiin se sopii mainiosti, mutta valitettavasti suurin osa lekomalleista on tönkköjä kentällä kököttäviä malleja. Tämä lentävä pienoismalli on hyvä poikkeus. Figut koneen ohjaamossa ovat hyvä pikantti lisä ja istuvat luonnollisesti lentävään pienoismalliin.

Italerin valmistama jalusta lentävälle pienoismallille kruunaa kokonaisuuden - jalusta on tyylikäs sellaisenaan. Kiitos Raimo jalusta-artikkelista - hienoa, että toit esille ja tietoisuuteemme jalustat; hommasin jalustoja Kuivalaiselta ja hyviä ne ovat.

Lyhyt historiikki on kohdallaan ja valokuvasi ovat huippuja mukaan lukien mv-kuva, kiitos siitä; ei tätä parempia valokuvia pienoismallista voine ottaa. Valokuvasi osoittavat, että pienen 1/72 skaalan lekosta saa otettua näyttäviä kuvia.

Huippumalli! Parhain terveisin, AJ
Raimo Leino 11.12.2011 14:18 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille kommenteista.

Ja täytyy kyllä myöntää, että tuli tehtyä liian järeät osumajäljet siipeen - tai sitten tällä koneella on käynyt todella hyvä tuuri, kun noin monta räjähtämätöntä 75mm kranaattia on sujahtanut siivestä läpi - mikähän mahtaisi olla todennäköisyys noin moneen "suutariin" ;-)
Petri Lyy 11.12.2011 14:27 Vastaa lainauksella
Rupeaa menemään aiheen ulkopuolelle eli ohi (tai läpi) esillä olevasta mallista, mutta olihan tuon sodan aikaissa it-kranaateissa mahdollisuus säätää räjähdyskorkeus. Mutta oliko niissä samalla myös kosketukseen reagoiva räjäytin ja säädettiinkö joka tapauksessa alin mahdollinen räjähdyskorkeus? "Suutarikasaa" voisi ehkä kenties pitää mahdollisina jos tämä kone, jota malli esittää, olisi lentänyt 'liian' matalalla.
PhantomII 11.12.2011 16:23 Vastaa lainauksella
Mukavaa nähdä Dornier saksalaisessa kaaviossa ja saksalaisin merkinnöin. Itselläni kun tuppaa Dornier-malleihin tulemaan Suomi-tunnarit jostain syystä. Jälleen kerran tämäkin malli on osoitus siitä, mihin vanhoilla kunnon Humbroleilla pääsee.

Koska kaavion värirajat olivat terävät, sopii sivellin vallan mainiosti maalaukseen. Siveltimellä on muutenkin kiva sutia, ruiskun kanssa kun on aina enemmän sitä suttaamista. Ja kuten maalausjäljestä näkee: maltti on valttia.
Loistava malli. Maalaus on onnistunut, eikä vanhennus ole mennyt yliampuvaksi. Tykkään tuosta maalauskuviosta ja muutenkin kokonaisuutena malli on onnistunut.
Raimolla musa soi ja mallit valmistuu liukuhihnalta.Hieno malli ja historian kertomuskin.Mukavaa nähdä pikku ukkoja kabiinissa myös,sillä on ne pieniä istutettavia ja maalattavia tähän kokoon.
Piristävä, leinomainen malli taas kerran!! Vaikea keksiä lisättävää edellisiin kommentteihin. Itselläni on sekä Classic Airframesin, että Hobbycraftin vastaavat mallilaatikot 1:48 skaalassa. Kunhan kerkiän, aion aloittaa jommankumman jos uskallan!? Raimon malli on hieno karnaattien osumineen. Miehistön onneksi sytytyksen säädössä on tapahtunut joku moka. Kuulat on menneet läpitte. Täyvvet taas kerran!! Itsellä muuten soi 1960-luvun Deep Purple, Led Zeppelin ja tietty Cream! Olenhan niin paljon vanhempi Raimoa, ehe..ehe..
Ma 13.12.2011 18:07 Vastaa lainauksella
Voing mää lähettä sulle Raipe nuo mun mallit et mä saisin ne joskus kasaan ?
Hitsi mikä mallari sä olet.

Hienoo jälkee taas.
Raimo Leino 13.12.2011 20:22 Vastaa lainauksella
Frankp kirjoitti:
Voing mää lähettä sulle Raipe nuo mun mallit et mä saisin ne joskus kasaan ?
Noh, noh - kyseessähän ei ole nopeuskilpailu. Kukin harrastaa sillä tavalla jonka hyväksi on kokenut.