Pienoismallit.net

Taistelulaiva USS Arizona BB39

7.12.41.70 vuotta Pearl Harborin ja Arizonan tuhosta.

USS Arizona tuhoutui 70 vuotta sitten Sunnunti aamuna 7.12.41 Japanin laivaston ilmavoimien yllätyshyökkäyksessä USA:n laivaston Tyynenmeren pää tukikohtaan Pearl Harboriin.Aluksen mukana sai surmansa yli tuhat merisotilasta.
Taistelulaiva USS Arizona oli toinen U.S:n laivaston Pennsylvania luokan taistelulaivoista.Pennsylvania luokan alukset olivat itse asiassa laajenettuja ja modernisoituja versioita U.S. navyn aiemmin käytössä olevista Nevada luokan aluksista.Laivoja rakennettiin kaksi, BB38 Pennsylvania ja BB39 sisar alus Arizona.U.S.A:n laivastossa raskaat taistelulaivat nimettiin maan osavaltioiden mukaan.
Nevada luokaan nähden alusten koko ja uppouma olivat kasvaneet.Uppouma oli 32 tonnia ja laivojen pituus oli 185m ja leveyttä oli maksimissaan 29,6m.Pääaseistuksen muodostivat neljässä päätornissa olevat 12k.p.l:tta 14 tuuman tykkiä(356mm).,eli 3 per torni.Toissijaisen aseistuksen muodostivat kasemaatti kannella ja sen yläpuolisella avokannella olevat 22k.p.l:tta 5 tuuman eli127 mm tykkiä.Varsinaista ilmatorjunta aseistusta Arizonaan ei koskaan ehditty asentaa.Arizonassa miehistöä oli virallisen laskennan mukaan 1117 ukko +aluksiin kuuluva lemmikki,usein pukki.
Arizona ja Pennsylvania poikkesivat toisistaan pääasiallisesti voimalähteen puolesta.Arizonassa oli 4 Parson tyypistä turbiinia kun taas Pennsylvaniassa oli käytössä Curtissin vastaavat myllyt.Täydessä ammus ja löpö lastissa laivat saavuttivat 21 solmun huippu nopeuden.Arizona lasketiin vesille 1915 ja palvelus käyttöön alus tuli seuraavana vuonna.USS Arizona ei osallistunut WWI taisteluihin.Laiva liittyi Tyynenmeren laivastoon ja aluksen ainut sotatoimi oli upota Japanin laivaston ilmavoimien toimesta 7.12.1941 Pearl Harborin satama-altaaseen 70 vuotta sitten.Laivan tuhon myötä sai surmansa yli 1000 merisotilasta.Arizonan hylky on nykyään kansallisena muistomerkkinä ja nähtävyytenä Pearlin satama-altaan pohjassa.
Mini Hobby Modelsin Arizona malli on edullinen,hintaa oli vain 30€ mikä on aika vähän isosta 1:350 mittakaavaan olevasta laiva mallista.Siihenpä se hauskuus sitten päättyykin.Mallin rakentaminen on kyllä aikamoista tuskaa alusta loppuun saakka.Mallissa kansirakenteet on jaettu horisonttaalisesti ylä ja ala osaan.Kasemaatti kannella on paljon isoja ventiilejä joista mallissa ei oikeastaan yksikään ole saman kokoinen.Kaliperi vaihtelee mittakaavaan nähden traktorin takapyörästä tähtiporttiin.Kun yhden ventiilin ylä ja ala osa ovat kohdallaan ovat seuraavat taas päin p:eetä.Sama homma jatkuu märssy tornissa ja läpi koko mallin.Lisäksi mallin mastot ovat lähinnä jostain laivan 20-30 luvun varustuksesta.Malli esittää Arizonaa muuten 41 kuosissa joten mastot joutuu sitten rakentamaan itse.Hinta on halpa mutta duunia saa tehdä sitten 300€ edestä lisää että malli näyttäisi edes joten kuten siltä miltä on tarkoitus.Kaiken muun hauskan lisäksi laiva särkyi vielä 2kertaa rakennus projektiin aikana.Malli ei kuitenkaan siirtynyt Jätekukon omistukseen vaan saatoin kuitenkin homman loppuun(milloin laiva malli on valmis?)Tosin hammasta ja välillä huultakin purren.Mitään aftermarket härpäkkeitä en käyttänyt mallissa ,vaikka jos jonkinmoista on nykyään Arizonaan tarjolla. Tätä mallia on kyllä paha mennä suosittelemaan kellekään.
Nythän on ilmestynyt Trumpeterin iso malli 1:200 mittakaavassa joten tätä voi kai pitää jonkinmoisena harjoitus työnä jos joskus jaksaa vielä innostua aiheesta USS Arizona.

Kommentit

Hienosti onnistunut malli takilointeineen, vaikka lähtökohtana ei olekkaan ollut mikään huippusarja.
Laivamallit, siis modernit, harvoin minua säväyttävät, mutta tämä herätti heti kiinnostuksen. Komea laitos, ja hienosti rakenettu. Nuo antenit ja muu takilointi, mitä sitten lieneekään, on se seikka, joka nostaa tämän muiden vastaavien yläpuolelle. Pidän.
Hienosti rakennettu ja takilatkin ovat onnistuneet hyvin.
Kyl on komea paatti, ja vaijerit tuo kyl tähän niin paljon oikeata esikuvaansa. Ankkurin ketjut on kanssa huomioitava seikka hyvin tehty tähän mittakaavaan. Kyl tässä on komea teräspurtilo sivustolle.
Suuret laivamallit eivät valitettavasti käytännössä ikinä esiinny kuvissa edukseen. Kuvaan on yksinkertaisesti mahdotonta saada koko laitosta samalla kertaa niin, että siitä saisi kunnon käsityksen. Lisäksi todellinen koko ei välity samalla tavalla kuin livenä.
Kaikkine takilointeineen tämä on siitä huolimatta oikein näyttävä malli ja lopputulos on onnistunut, etenkin kaikki vaikeudet huomioon ottaen.
Opa,onpa komea Arizona!
Vaikeuksien kautta voittoon,kirjaimellisesti. Tuo hienosti tehty takilointi ja mallin yleisilme ylipäätään on mielestäni erinomainen.
Hienon laivan olet kyllä saanut aikaan vaikeuksien kautta. tuo naru viritys on kyllä aivan käsimättön ja ei kyllä löysää siinä näy.
Huikea malli. Ja työtä on ollut "erinomaisen" paljon. Nuo kaikki vaijerit ja mallin kuluneisuus käytön jäljiltä myös ihan uskomatonta työtä.

Niinkuin ennenkin, on Opa taas valoittanut kirjoituksessaan palan maailman historiaa.

Ihmettelen mallia ja taasen kerran tuntemustasi liki jokaiseen sotien ajan koneistoon, olipa kysymyksessä lentokone, laiva tai mikä tahansa.
Ihan annan mieltymykseni mukaan ja mielelläni pojot 4,5.
Erittäin hyvin rakennettu ja takiloinnin onnistuneisuudesta lisäpojoja. Laivamallit ovat usein varsin hyviä ja tämä on hyvä esimerkki onnistuneesta mallista.
PhantomII 6.12.2011 12:01 Vastaa lainauksella
Komea laivamalli!!! Viimeistelytaso on aivan erinomaista. Takilointi vetää taas kerran tällaisen laiskan mallarin sanattomaksi. Jos mallissa olisi vielä nuo lähes mikroskooppiset reelingit, antaisin arvosanaksi kympin - tai vähän ylikin. Ilmeisesti tämäkin rakennussarja on jonkun itä-valmistajan?

On surkeaa, että sinänsä nätit osat eivät keskenään sovi. Minulle tämä on tuttua lentokonesarjojen osalta. Jollakin tavalla ilmeisesti halvempi hinta on kompensoitava? Hasegawan tarkkuus ja itä-valmistajien aiheet ja detaljit olisivat kiva kombinaatio.
T.L. 6.12.2011 12:17 Vastaa lainauksella
Hivelee silmiä. Upea.Kaikki lienee jo sanottu…
Kiitokset vain positiivisista kommenteista kaikille.Tuo Mini Hobby Models on jonkin moinen Trumpeterin edeltäjä tai sivuhaara.En tiedä sen tarkemmin mutta jonkinmoinen kytkös näillä on keskenään,eli Kiinan suuntaan mennään tässä tapauksessa.
Liekö ollut jotain kohtalon ivaa kun tämä malli hajosi viime keväänä Fukuziman ydinvoimala turman aikaan.Katossa riippui siimoissa iso japanilainen Shinmeiwa lentoveneen malli.Siima irtosi seinästä taulu koukusta ja lentoveneen malli lensi heilurin tavoin suoraan laivan päälle.Varsinainen Kamikaze lento siis.Mastot olivat metallia ne eivät siis katkenneet mutta taipuivat v.mäisesti luokille.Jotta tälläistäkin näköjään kuuluu tähän mallailu harrastukseen.Kaikki ei mene aina niin kuin Strömsössa.
AJ 6.12.2011 13:04 Vastaa lainauksella
Moi Opa,

USS Arizonasi on todellinen työn voitto, sillä Mini Hobby Modelsin sarjasta rakennettuna sitä saa todella "vääntää kuin rautalangasta" ja sarjan lähtökohtaisesti halpa hankintahinta helposti kymmenkertaistuu aivan kuten olet kirjoittanutkin. Mini Hobby Modelsin tämä 1/350 USS Arizona sarjahan on kopioitu ja uudelleenmuokattu Revellin vanhasta 1/426 skaalan sarjasta ja tätä MHM:n sarjaa myytiin myös Bannerin nimen alla. Mini Hobby Models on Trumpeterin ns. halpissarjatytäryhtiö, joka yleensä valmistaa kopioituja ja uudelleenmuokattuja rakennussarjoja. Tietäen tämän rakennussarjan taustahistorian, ymmärtää täysin tuskaisen tiesi rakennussarjan kokoamisessa ja viimeistelyssä - olet tehnyt hatunnostoisen ja syvän kumarruksen ansaitsevan duunin pienoismallin rakentamisessa ja viimeistelyssä. Helpommaksi ja halvemmaksi todellakin tulee hyvän rakennussarjan hankkiminen heti lähdössä, kuten esim. mainitsemasi Trumpan 1/200 USS Arizona.

Historiikki ja taustoitus ovat hienosti kohdallaan, tykkään siitäkin erityisesti eli pojoja jo siitäkin (korjaa tuo uppoama typo vielä). 1/350 USS Arizona pienoismallisi on huipusti rakennettu em. lähtökohdat huomoiden ja olet joutunut vielä scratch buildaamaankin (pakko tässä sarjassa) - useat olisivat jo dumpanneet mallin roskikseen. Onnistunut viimeistely tekee vaikutuksen takilointeineen, vaijereineen ja sopivine kulumineen - erittäin vaikuttava "moderni" laivapienoismalli, joka hienosti muistuttaa realistisesti esikuvaansa. On helppoa kompata kaikkia kehuja yllä.

Tänään me juhlistamme itsenäisyyspäiväämme, hyvää itsenäisyyspäivää itse kullekin, ja huomenna amerikkalaiset viettävät Toisen Maailmansodan alkamispäivää heidän kantiltaan eli kansallista Pearl Harbour muistopäivää - National Pearl Harbor Remembrance Day. Opa, olet hienosti kiteyttänyt pienoismallillasi huomisen amerikkalaisten kansallisen Pearl Harbour muistopäivän ja toivottavasti samalla mallisi muistuttaa meitä tänään itsenäisyyspäivänä itsenäisyyden arvosta.

Huippulaivapienoismalli! Parhain terveisin, AJ

Hyvää Itsenäisyyspäivää Kaikille!

PS Hyvä filmi Pearl Harbour hyökkäyksestä (yhä paras aiheesta) on Oscar-palkittu japanilais-amerikkalainen yhteistyöelokuva Tora! Tora! Tora! vuodelta 1970 - leffasta on myös tehty pidennetty uusioversio Blu-raylle.
Kiitos samoin AJ kuten muutkin Suomen kansalaiset
En tiennytkään, että olet liittynyt laivastoon. Luulin sinun rakentavan vain lentokoneita. Joka tapauksessa, olet saanut aikaiseksi upean laivamallin, josta kaikki oleellinen hyvä on jo edellä sanottu. Takilointiurakka eritoten hatunnoston arvoinen suoritus.
Vanhana Järvi Sissinä ei voi unohtaa ensi rakkauttaan.Seilaan edelleen JS II:sella pitkin Kallavettä.
JS II ? Onko se tämä? Googlettamalla antaa ihan jotain muuta. Tankkejakin. Ja ne se kyllä seilaa edes Kuoleessa Meressä.
T.T

www.jarvisissit.fi/laivat.html
JS 2= Järvisissi kakkonen eli tuttavallisemmin Jässi.Se on partio lippukunta Järvissisien toinen alus,itse asiassa Järvisissien ensimmäinen oikea laiva.Jässi on vanha hinaaja joka astui uusin hommiin Pirisen Sepon ja nyt jo edesmenneen Veelun ansioista.Alus on nähtävissä Kuopion satamassa edelleen,tosin aikamoisen muodon muutoksen kokeena siihen verratuna miltä se näytti ja mitä se oli 40v.sitten.Nykyäähän sillä kuljetellaan eri sortin turisteja pitkin Kallavettä ja pidemmällekin.
9- vuotiaana ruorimiehenä ohjasin Jässin Olavinlinnan ohi kulkevan kapean väylän läpi,sen saman jossa veli venäläinen ajoi rahtilaivansa toissa vuona ranta kiville.Nykyään moisesta "uro teosta" joutuisi varmaan virkavallan hotteisiin.
P.S.Missä ne Amiraalin natsat muuten oikein viipyy? Tässä on odoteltu jo yli 40 vuotta.Ja niin… kuuluukohan nämä jutut enää tälle sivustolle.
Ilkka K. 7.12.2011 20:40 Vastaa lainauksella
Jo pelkästään tästä työmäärästä pitäisi antaa 5 pojoa. Upea malli vaikken tähän laivaosastoon olekaan kovin perehtynyt.