Pienoismallit.net

Sd.kfz 251/1 Ausf. C

Historiaa:

Ensimmäiset Sd.kfz 251 puolitelavaunut otettiin käyttöön vuonna 1939. Sen mallit olivat A-D, joista oli useita versioita. Alkuperäinen idea oli, että vaunu voisi kuljettaa ryhmän verran miehiä (9 miestä) taisteluun, suojassa käsiaseiden ja tykistön tulelta. C-malli oli yleisin, mutta sen valmistus oli monimutkaista ja niinpä loppusodassa yksinkertaisempi D-malli tuli tuotantoon. Vaunu oli tarkoitettu maastoon, mutta sen maastokäyttöä rajoitti se, ettei eturenkaat vetäneet. Vaunusta valmistettiin myös useita eri versioita erikoistehtäviä varten.

Tämä vaunu kuului 14. panssaridivisioonaan ja ajoittuu vuoden 1942 kesälle. Panssaridivisioona osallistui tuolloin Operaatio siniseen. Se kuului armeijaryhmä B:hen jonka tavoitteena oli vallata Stalingradin kaupunki. Neuvostoliittolaiset onnistuivat motittamaan osan saksalaisista Stalingradiin, ja siellä 14. panssaridivisioona tuhoutui lähes täysin.

Mallista:

Malli on Tamiyan vanhaa tuotantoa, vuodelta 1973. Malli meni hyvin läjään, mutta jotkut osat olivat väljiä esim. kaikki pyörien akselit, joiden kuuluis pyöriä, mutta ne heilui niin pahasti että oli pakko liimata ne paikoilleen. Sisätilojen mittasuhteet verrattuna mukana tulleisiin figuihin on mitä sattuu. Tuon kokoista ukkoa ei penkin ja ratin väliin saisi kyllä tukittua mitenkään. Tein tähän ensimmäisen figunikin, joka onnistui mielestäni ihan kohtalaisesti, mutta kasvojen ja ihon värejä en saanut onnistumaan. Malli on rakennettu muuten suoraan loorasta, paitsi ostin tähän Friulin telaketjut. Mukana tulleita letkuja en saanut päälle millään kun fiksuna olin liimannut kaikki telapyörät kiinni liian ajoissa. Ostin siis Friulit ja kyllähän ne paremmilta näyttää kuin letkut, mutta niiden kokoaminen oli kyllä tuskaa! Eipä muuta, maalattu pensselillä ja sotkettu AK:n washeilla ja Vallejon pigmenteillä.

Kommentit

Jzuhis 1.12.2011 19:52 Vastaa lainauksella
Figun silmät vähän häiritsevät. Muuten kyllä erittäin hieno.
Hienosti rakennettu vaunu, maalaus näyttää hyvältä ja säistys ja kurat hienot. Ainoastaan figu näyttää keskeneräiseltä, vaunun sisätilaan oisi voinut kans hieman kuluttaa ja säistää, friulit tuo kyllä malliin amo annoksen luonnetta. Mutta puutteista huolimatta hieno, eikun seuraavaa työn alle.
Petri Lyy 1.12.2011 20:21 Vastaa lainauksella
Figuurilla on kieltämättä hullun katse silmissään, mutta itse en saisi aikaiseksi edes sellaista. Hullu se kai onkin, kun ovi olisi auki ja hyppii tuolla tavalla.

Mallihan on hyvinkin onnistunut. Friulit on usein hankalia, mutta usein vaivan arvoisia. Kulutusjälkiä on ihan passelisti. Lähikuva paljastaa, että siirtokuvat vähän illistelevät. Kirkasta lakkaa ostoslistalle. Sillähän ei ole pakko lotrata koko mallia, riittää kun sipaisee sitä siveltimellä ohuelti siirtokuvien kohdille. Päälle sitten mattalakkaa, jos ylimääräinen kiilto ei muilla litkutuksilla himmene.
Aika hyvän näkönen kopteri,

varsinkin niittirivistöt näyttää maukkaalta ja luo syvyyttä.
Voimakkaammalla kuivaharjauksella voisi ehkä luoda vielä hivenen lisää dramatiikkaa…

Ja se on tosiaan kyllä kumma miksi tamiya tekee monesti figuureista niin julmia karpaaseja,
järestään enemmänkin 1/32-skaalassa.
itse olen näin harrastuksen alussa törmännyt vasta yhteen tamiyan malliin missä on mukana hyvä figu,
-1/35 "Sturmtiger".
Hemmetin hienoa vanhentamista! Pidän paljon. Ainoa, mikä iskee silmääni on silmät, nimittäin figun… mutta siihen se sitten jääkin… Hieno on!
kiitoksia vaan kommenteista! Totta puhutte, figun silmät on lähinnä hyvä läppä.. Aluksi ajattelin jättää koko silmät maalaamatta mutta yritin kuitenkin ja eipä niistä hyviä saanut.
jarno: millä lailla figua pitäisi jatkaa vielä? Ukkojen maalaamisessa oon täysi noviisi en ole ikinä ennen edes yrittänyt. Niin tietäisi sitten tulevaisuudessa parantaa!
Satiinilakan päälle laitoin siirtokuvat mutta pitää hommata oikein kirkasta.
Negatiivisena puolena on nuo siirtokuvat , figun silmät jotka mainittiinkin jo.
Mutta sitten positiiviisiin. miehistönkuljetin on taas aivan loistavaa jälkeä muuten kaikkin puolen.
Diossakin aika namu asetelma olisi juuri tuo asetelma. viel pari ukkeli ovesta tunkee ulos ja jenkkin tankki eteen moikkamaan miehistönkuljetinta.
mietin itsekkin jotain alustaa ensin ku tässä mukana tuli enemmänkin noita ukkoja mutta ei taidot vielä riitä sellaaseen. Ehkä myöhemmin innostun tälle vielä tekemään alustan!
hienosti rakennetu ja paljo sulla on tietoa sen kyllä huomaa