Pienoismallit.net

Focke Wulf Ta 183

Toteutumaton unelma

Tämän Focke Wulf´in olisi yhtä hyvin voinut laittaa "mitä jos…" osastoon, koska tällaisessa asussa ei näitä ehtinyt koskaan esiintyä.
Focke Wulf´in pääsuunnittelijalla Kurt Tank´lla oli tämänkin laitteen suunnittelussa sormensa pelissä.
Moottoriksi oli kaavailtu Heinkel HeS 011 aksiaaliturbiini, joka antaisi 4300 kg painavalle koneelle nopeutta lähes 1000 km/t. Aseistukseksi oli suunniteltu mm. 4x20mm tykkejä ja mahdollisesti myös eri pommiyhdistelmiä aina 500 kg saakka.
Joka tapauksessa koneen suunnittelu ja kehitystyö alkoi silloisia tarpeita ajatellen aivan liian myöhään. Sodan päättyessä ei nähtävästi yhtään Ta183 ei ollut noussut ilmaan. Neuvostojoukot nappasivat koneen piirustukset ja nähtävästi joitakin valmistuneita osia/osakomponentteja mukaansa ja voilá, muutama vuosi sodan päättymisestä, melko lailla Ta 183:sta muistuttava MIG 15 nousi maailmanmaineeseen!

Malli on Turkkilaisen PM model:n äärimmäisen pelkistetty ja yksinkertainen malli. Aika paljon viilailua ja kittausta, kuljettajan penkki jostakin miljoonalootasta, johon teippi-istuinvyöt hieman karua ohjaamoa somistamaan. Mittaritaulu puuttui kokonaan, en lähtenyt sitä virittelemään, eipä se paljon näy. Päälaskutelineen pitkittäistuki näkyy selvästi nettipiirustuksista, sellaista ei kuitenkaan sarjan tekijä ole vaivautunut miettimään. Sellainen oli kuitenkin pakko miettiä ja asennella, laddarit olisivat muuten niin huterat että olisivat levähtäneet spagaattiin alta aikayksikön. Maalaus ja dekaalit, kuten sanottu, ovat kuvitteellisia, mutta tämän näköisenä Focke Wulf Ta183 olisi voinut Euroopan taivaalla 1945 esiintyä.

Kommentit

Hieno ja erikoinen kone.
Lisäarvoa tulee että olet saanut PM modelsin sarjasta noin hyvän koneen tehtyä.
Itsellä samaisen firman YAK 15 työn alla ollut jo pitkään.
no lentoon vaan kaveri